Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 2°C

Megalakult a vásárhelyi közgyűlés

Továbbra is Almási István, Csorba Mihály és Kószó Péter segíti alpolgármesterként Lázár János munkáját. Az új közgyűlés ünnepélyes alakuló ülésén Vásárhely újjáválasztott vezetője hangsúlyozta: mindenki polgármestere lesz. A városháza dísztermében egy tűt sem lehetett volna leejteni, az előtérben sokan kivetítőn figyelték az eseményeket.
Lázár János polgármesteri programbeszéde a mindenki által szerethető város építéséről szólt. Fotó: Tésik Attila
Nagy érdeklődés mellett tartotta tegnapi délután alakuló ülését az új vásárhelyi közgyűlés a városháza dísztermében. Feketéné Szemző Margit, a helyi választási bizottság elnöke ismertette a szavazás hivatalos végeredményét, majd Lázár János letette a polgármesteri esküt. A város ismét megválasztott vezetője a képviselő-testület tagjainak összefogására szeretné építeni a következő négy esztendő várospolitikáját – derült ki programbeszédéből.

Lázár János hangsúlyozta, 16 év után először történt meg, hogy valamennyi választókerületben a jobboldali induló nyert. Véleménye szerint az igazságra, az összefogásra, a felelősségvállalásra, a városépítésre és a bizalomra szavaztak az emberek, elutasítva a hazugságot, a gyűlölködést, a széthúzást. A polgármester hangsúlyozta, tanult az előző ciklusban elkövetett hibáiból, és ez idő alatt megszerzett tapasztalataiból. Minden vásárhelyi polgármestere kíván lenni, összefogva a helybelieket, kezet nyújtva a jobb- és a baloldali erőknek, azért, hogy ne külön-külön zászló, hanem Vásárhely lobogója alatt dolgozzanak. Célja az élhető, mindenki számára szerethető, összetartó város, Vásárhely építése. Városvezetői munkájában támaszkodik egykori politikuselődjei, Takács Ferenc szociáldemokrata képviselő és Soós István polgármester eszmei hagyományaira is.

Balog Zoltán hirdetett igét az alakuló közgyűlés előtt megtartott ökumenikus istentiszteleten a református ótemplomban. Fotó: Tésik Attila
A közgyűlés az előző ciklusnál kevesebb, hat bizottsággal dolgozik, ebből kettő tagjait most meg is választották. Havasi Katalin lett az ügyrendi-mandátumvizsgáló bizottság elnöke, tagjai: Tóthné Kecskeméti Katalin, Hegedűs Zoltán és Takács Róbert. Hegedűs Zoltán elnökletével működik az új pénzügyi-gazdasági bizottság, melynek tagjai: Grezsa István, Fekete Ferenc, Rárósi Imre, Tóth Sándorné és Kiss László. Lázár János nem kívánt változtatni a bevált csapaton: a közgyűlés pedig a polgármester javaslatát elfogadva, titkos szavazással ismét alpolgármesternek választotta Almási Istvánt (21 szavazat), Csorba Mihályt (23 szavazat), és Kószó Pétert (21 szavazat). A polgármester havi illetményét a testület 518 ezer 880 forintban állapította meg, s költségtérítésként 155 ezer 664 forintot szavazott meg számára. Ez utóbbiról Lázár János azonnal lemondott. Az alpolgármesterek fejenként havonta 515 ezer 200 forint bért és 103 ezer 40 forint költségtérítést kapnak.

Az alakuló ülést a város első embere nem sokkal délután hat óra előtt megszakította azzal, hogy a testület csütörtökön reggel 8 órától folytatja munkáját.


Mesternégyes – ráadással

A vásárhelyi díszközgyűlés előtti ökumenikus istentiszteleten, a református ótemplomban igét hirdetett Balog Zoltán lelkipásztor országgyűlési képviselő és Kiss-Rigó László megyés püspök. Egy órával később a városháza dísztermébe, az ünnepi alakuló ülésre nagyon sokan eljöttek, köztük Oláh János, a Fidesz szegedi elnöke, Kondor Katalin, a Magyar Rádió korábbi elnöke, Csete György építész. Az ünnepségen közreműködött Kónya Krisztina operaénekes, Soós-Kirnyák Melinda hegedűművész, Borsos Annamária művésztanár, a Városi Vegyeskar és a Fandante kamarakórus. Az ünnepnapot a Fekete Sas nagytermében rendezett Mesternégyes ráadással című ünnepi hangverseny koronázta meg. Fellépett Kokas Katalin hegedűművész, Wierdl Eszter, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Bogányi Gergely zongoraművész, Boldóczki Gábor trombitaművész, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok. Az est díszvendége Sebestyén Márta népdalénekes volt. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak egy rendelőt privatizáltak

Nem kelendőek a privatizációra váró rendelők Vásárhelyen. Két év alatt a kijelölt tizenegy… Tovább olvasom