Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Megdöbbentek Lázár nyilatkozatán

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora december 21-én összdolgozói értekezleten jelentette be a vásárhelyi mezőgazdasági főiskolai karon, hogy azonnali hatállyal felmentette hivatalából a kar addigi főigazgatóját. A rektor azzal indokolta a döntést, hogy Mucsi Imre elérte a nyugdíjkorhatárt. Lázár János vásárhelyi polgármester másnap azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy „a legsötétebb diktatúra éveit idéző módszerekkel távolította el az egyetem vezetése Mucsi Imrét a főiskoláról".
„Mélységesen megdöbbentünk Lázár János polgármester nyilatkozatának stílusán és tartalmán. A személyeskedő, durva minősítéseket tartalmazó megnyilvánulásokra nem kívánunk reagálni" – áll a Szegedi Tudományegyetem lapunkhoz eljuttatott tegnapi sajtóközleményében.
Hangsúlyozzuk ugyanakkor – olvasható a kommünikében –, hogy az elmúlt években jelentős veszteségeket felhalmozó mezőgazdasági kar megmentése vezérli intézkedéseinket. A meghozott döntések a jogszabályoknak, és az autonóm egyetem döntéshozatalára jellemző demokratikus elveknek is minden szempontból megfelelnek. A rektor által ez ügyben kinevezett bizottság véleménye az – áll a közleményben –, hogy a mezőgazdasági felsőfokú képzésnek a szükséges változtatásokat követően a Szegedi Tudományegyetem keretében nagyobb perspektívája van. A SZTE nem kívánja a hódmezővásárhelyi kart Szegedre áthelyezni, hanem alternatívaként a mérnöki karral történő szervezeti integrációját javasolja a hódmezővásárhelyi képzési bázis megtartása mellett.

„Jóllehet erre semmi nem kötelezi az egyetem vezetését, mi a demokratikus hagyományoknak megfelelően a Kari Tanács döntését kértük abban a kérdésben, hogy a kar továbbra is a Szegedi Tudományegyetemhez vagy önálló útra lépve Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatához kíván tartozni. Reményeink szerint a hódmezővásárhelyiek minden külső befolyás nélkül, csakis saját szakmai meggyőződésükre hallgatva adják le szavazataikat, annak tudatában, hogy emiatt őket a későbbiekben semmilyen retorzió nem érheti. A képzés jövője nem lokálpatriotizmus kérdése, hanem szakmai ügy."

Mucsi Imre főigazgató vezetői tisztségéből történő visszahívása a nyugdíjkorhatár elérése után a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt – áll a sajtóközleményben A vezetői teendők átmeneti ellátásának feladatával bizottsági javaslat alapján az új dékáni pályázat lebonyolításáig az eddigi dékánhelyettes lett megbízva. Az egyetem felső vezetésében az elmúlt években rektorhelyettesként is részt vevő Mucsi Imre professzor munkájára oktatóként, kutatóként a továbbiakban is számít az SZTE.

„Az egyetem vezetése jelezni kívánja – olvasható végül a közleményben –, hogy a továbbiakban e témában nem kíván Hódmezővásárhely polgármesterével a sajtó nyilvánossága előtt vitát folytatni, mert meggyőződése, hogy az nem szolgálja e kérdés megnyugtató rendezését."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukoricából áramot

Kukoricából állítanak elő áramot: nagyon leegyszerűsítve így lehetne megfogalmazni a biogázüzemek… Tovább olvasom