Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Megerősítik a 47-es utat

Csongrád megye - Jövőre kezdődik a 47-es számú főút Szeged–Békéscsaba közötti szakaszának burkolaterősítése – ígéri a beruházó NIF Zrt. Kerékpárút, körforgalmú csomópont építését, bővítését is tervezik.
A korábbi elképzeléssel ellentétben a munkálatok várhatóan 2014-ben fejeződnek be.
Megvannak a jogerős építési engedélyek, elkészültek a kiviteli tervek is a 47-es számú főút Szeged–Békéscsaba közötti, mintegy 62 kilométeres szakaszának megerősítésére. A Békéscsaba és Orosháza, az Orosháza és Hódmezővásárhely, valamint az Algyő és Szeged közötti útszakaszokat azért erősítik meg, hogy alkalmassá váljanak a 11,5 tonnás tengelyterhelésre. 1 évvel ezelőtt arról számoltunk be, hogy várhatóan 2013 végére el is készülnek a munkával. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által küldött újabb tájékoztatás szerint 2013 harmadik negyedévében kezdődik a kivitelezés, és 2014 végére fejeződik be.

A kivitelezés előtt a teljes Békéscsaba–Szeged közötti szakaszra megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteni. A közbeszerzést csak tavaly decemberben írták ki az európai, valamint magyar jogszabályok, előírások változásai miatt. Jelenleg az ajánlatok értékelése folyik. A kivitelezésre szóló közbeszerzési eljárást a nagyprojekt pályázati dokumentációjának brüsszeli jóváhagyása után írják ki – olvasható a NIF Zrt. által küldött tájékoztatóban. A burkolaterősítéssel egy időben megszüntetik a vízelvezetési problémákat, valamint az előírások szerint kiépítik a töltéskorona és a burkolat szélességét.

A háromrészes projekt Csongrád megyét érintő szakaszán, Orosháza és Hódmezővásárhely között 21 kilométert erősítnek és szélesítenek ki, kerékpárúttal kiegészítve. Székkutason, a Vásárhelyi–Murgács–Mester utca kereszteződésében gyalogátkelő készül. Az algyői Tisza-híd és az M43-as autópálya közötti szakaszon mintegy 6 kilométer utat erősítenek meg és szélesítenek ki, a biztonságos fizikai elválasztás mellett. Közel 7 kilométer kerékpárút is készül az algyői cukrászda és Szeged között. Új körforgalmú csomópont az algyői bekötőút és a 47-es számú főút jelenleg kedvezőtlen geometriájú csomópontjában épül, a Mol-benzinkútnál lévőt pedig bővítik – tudtuk meg a NIF Zrt.-től.

Olvasóink írták

 • 5. medikuss 2012. április 11. 22:12
  „akkor ezek szerint Algyőtől Szegedig bicikliút épül, vagyis vhely-szeged úton majdnem végig lesz bicikliút. vééégre :)
  bár szerintem az algyőiek is örülnek”
 • 4. NTK 2012. április 11. 21:26
  „""3. booo 2012.04.11. 19:37
  Igazán kibővíthetnék az algyői hidat még 2 sávval ! Igy lesz egy csili-vili 47-es út és egy dugót okozó hitvány híd.""

  Nagyobb gondnak tartom, hogy még egy körforgalmat tesznek a már így is teljesen szétszabdalt útba.
  Miért nem lehet a 47-est azon a kétszáz méteren megszélesíteni annyira, hogy mellette elférne a Kastélykert u. folytatása és bele lenne kötve a Déli útba. Tulajdonképpen egy árkot kéne csak betemetni.
  Kíváncsi lennék egy összehasonlításra, hogy melyik lenne az olcsóbb: a körforgalom vagy az általam javasoltak, a közmű áthelyezések összes nyűgjével együtt.”
 • 3. booo 2012. április 11. 19:37
  „Igazán kibővíthetnék az algyői hidat még 2 sávval ! Igy lesz egy csili-vili 47-es út és egy dugót okozó hitvány híd.
  Gratula!”
 • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. április 11. 17:52
  „Azt a másfélméteres darabot az algyői hídnál nem tudják megcsinálni, mit akarnak?
  Mert aki azért a trehány munkáért hunyó, most atyaúristen.
  Nem képes elvinni a balhét, lassan lehet a vasszerkezethez is hozzányúlni.”
 • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. április 11. 17:45
  „Vajon ma fog-e az orrunk alá fingani lázár?
  Valamelyik nap is:
  -Asszony! Te fingottál?
  -Nem
  Lázár!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadálymentesítés Hódmezővásárhelyen

Tizenhét közintézmény akadálymentesített Vásárhelyen – derült ki a legutóbbi közgyűlésen. Tovább olvasom