Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Megfigyelt művészet

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Emlékpont Múzeum kiállításait tavaly 13 ezer 800-an látták, ezt a számot ebben az évben is szeretnék elérni. Idén a megfigyelt művészetről szóló tárlat ígérkezik a legérdekesebbnek.
2011 mozgalmas év volt a vásárhelyi Emlékpont Múzeum életében. A legfontosabb, hogy a közgyűjteményt 1,5 milliárd forintért megvette az állam, de a fenntartói jogok az önkormányzatnál maradtak, a közel 50 milliós éves működési költséget fele-fele részben az állam és a város állja. A mindennapi életben annyi a változás, hogy az anyagiakról a vagyonkezelőnek számolnak el – mondta el Blazovich Péter, az Emlékpont igazgatója.

– Zsúfolt és sikeres év volt a tavalyi, az állandó tárlat mellett nyolc időszaki kiállítást rendeztünk, ami kiemelkedő szám – közölte Blazovich –, a múzeumok átlagosan hármat-négyet szoktak. Azért ilyen sokat, mert az akkor még zárva lévő Alföldi Galéria két eseményének is mi adtunk otthont. A kiállításokat 13 ezer 800-an tekintették meg, jó lenne ezt a létszámot idén is elérni. Nekem a saját kutatásokon alapuló, jelenleg is látható, idősebb Gregus Máté életét és munkásságát bemutató tárlat a legkedvesebb, de emlékezetes a Lucien Hervé-kiállítás és a recski tábort bemutató anyag egyaránt.

Tavaly a japán Fukusimából is érkeztek látogatók a vásárhelyi intézménybe. Fotó: Karnok Csaba
Tavaly a japán Fukusimából is érkeztek látogatók a vásárhelyi intézménybe.
Fotó: Karnok Csaba

Az Emlékpont legnagyobb „durranása" 2011-ben a tartótisztek névsorának nyilvánosságra hozása volt, a szigoruantitkos.hu honlapon, amelyet folyamatosan fejlesztenek, újabb információkkal frissítik. Ez a médiában is országos visszhangot kapott. Február 25-én nyílik az 1 éves kutatómunka eredményeit feldolgozó, a megfigyelt művészettel foglalkozó tárlat. A 60-as években a vásárhelyi művészekről (is) rendszeresen készítettek és küldtek jelentéseket, ehhez kapcsolódva áprilisban konferenciát tartanak a hálózatok működéséről.

– Nyáron kiköltözünk az utcára, a KISZ-táborok életét mutatjuk be a „Kis nyári tárlat" keretében. A fő kutatási témánk 2012-ben a vásárhelyi téeszesítés 1958 és 1961 között, ennek eredményéről novemberben rendezünk konferenciát. A kutatások eredményeit és a konferenciák anyagát megjelentetjük az idén induló Emlékpont-füzetekben
– mondta Blazovich Péter.

Olvasóink írták

 • 9. killust 2012. január 26. 08:51
  „Bpnek!
  Fogalmad nincs a művészetről, mert ha lenne, tudnád az alkotások szemet gyönyörködtető s lélekemelő természetűek. Az állásod is csak szüléd révén van....”
 • 8. Én2 2012. január 23. 12:36
  „boo- igazad van , bizony kedves fideszesek volt mhely, volt megélhetés, épültek lakások , házak (sok) ,tudtunk kölcsönre venni mindent 3 % kamatra és mindenki ingyel tanúlhatott!!Ebből tanúlni.”
 • 7. booo 2012. január 20. 22:36
  „4. abai

  5. newdog reagálását kiegészíteném még azzal, hogy 1988-ban szinte mindenkinek volt munkahelye, rendes megélhetési lehetősége! És most?”
 • 6. newdog 2012. január 20. 18:14
  „Node vissza az eredeti témához. Nekem tetszett a kiállítás, végig néztem szinte minden riport fimet is. Ami nem tetszik benne, hogy mindenen látszik, hogy a kiállítás ritkán van frissítve.”
 • 5. newdog 2012. január 20. 18:11
  „Abai!

  Ha igaz a 20 milliárd, számold ki, ők ezt hány év alatt hozták össze, s hogy azóta hány év telt el, ami alatt megsokszorozták a rendszerváltóink!”
 • 4. abai 2012. január 19. 17:50
  „Tisztelt Booo!
  1988-ban 20 milliárd dollár volt MO adóssága...”
 • 3. booo 2012. január 17. 18:09
  „Én biztos vagyok abban, sok embert érdekel az emlékpont. Több ismerősömet is el kellett vinni amikor itt vendégeskedett. Az általuk adott vélemény vegyes, de ez mindenkinek a magánügye.
  Az viszont tény, hogy CSAK A FIZETŐ, vidéki látogatók számát szabadna közzé tenni. Ez így csúsztatás, ugyanis gyermekeim is "ajánlott" jelleggel látták (rohantak végig) a kiállításon és nem érdekelte őket.
  Az emlékpont előadásai viszont nagyon nívósak! Sok érdekes előadás volt hallható, de az emlékpont weboldalán lévő képeken mindig az a 5-10 "állandó" érdeklődő látható és nem nagy tömeg.
  Az viszont bennem elég nagy indulatot kavart, hogy az akkor rendszerben tevékenykedő embereket kiplakátolták olybá téve mint ha bűnözők lennének. Pedig abban a rendszerben Állítólag volt az embereknek munkahelyük, lakást tudtak venni OTP hitelből és Ifjúsági Takarékra, volt olcsó élelmiszer (jó a banánért sorba kellett állni), voltak vállalati üdülők, a gyerekekkel foglalkoztak ingyen táborokban, viszont tény, külföldre nem mehetett az akkor élők nagy többsége. Államadósság sem volt, nem hogy IMF!
  Ehhez képest megfordult a világ teljesen! Viszont az is tény, hogy a történelem ismétli önmagát, az hogy ki a jó és ki a rossz, mindig az aktuális politika dönti el. Ebből következtetve a mostani "jók" is lehetnek egyszer rosszak, a képük akár kirakva is lehet pár évtized múlva.
  Egyszóval én feleslegesnek tartom az emlékpontot!”
 • 2. Lázárhelyi 2012. január 16. 17:20
  „Persze, persze, zsúfolt év volt. Hogyne! Vajon az emlékpötty bevétele és működési költségei milyen arányban vannak?”
 • 1. skid 2012. január 16. 12:00
  „Ebből 13.700 fő iskolás volt kötelező iskolai látogatás során.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bitskey Tibor és a Fandante kapja a Bessenyei-díjat

Az idén Bitskey Tibor Jászai-díjas, érdemes művésznek, valamint a 11 esztendeje működő Fandante kamarakórusnak ítélték a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. Tovább olvasom