Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Meghalt a 16 éves, izomsorvadásban szenvedő vásárhelyi Ákos

Hódmezővásárhely - Tizenhat évesen elhunyt Ákos, az az izomsorvadásban szenvedő, kerekes székhez kötött fiú, akit édesanyja és párja nevelt Vásárhelyen. A nehéz helyzetben lévő, tartozásokat felhalmozó család a temetésre hitelt vett fel, kölcsönkért. Olvasóinknak a tavalyi „Jóakarat hídja" akcióból lehet ismerős a família.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Mindig megsejtem előre a rosszat, és most úgy érzem: izomsorvadásban szenvedő, kerekes székhez kötött Ákos fiam már nem sokáig lehet közöttünk – mondta könnyeivel küszködve még tavaly az édesanya, Forrai Mónika. Valóban megérezte: Ákos szeptember 8-án, 16 évesen elhunyt – nagy űrt hagyva maga után. Betegsége 8 éves korában derült ki, és 5 esztendeje kényszerült kerekes székbe, a 8 osztályt az Aranyossy Ágostonban végezte, idén júniusban.

Ákos már szeptember 5-én rosszul lett, a szegedi gyermekklinikára szállították, majd hazaengedték. Másnap vissza kellett vinni, megvizsgálták, ötféle gyógyszert kapott – mesélte Mónika és párja, Terhes László. Péntek éjszaka a nagymama volt nála, szombat estétől infúziót kapott, és egész éjszaka nem aludt, akárcsak ágyánál virrasztó édesanyja. Vasárnap már haldoklott: 16 órakor leállt a szíve – még visszahozták az életbe –, amit az intenzíven még két szívleállás követett, az utolsónál már nem tudták megmenteni az orvosok. Ákos 19.25-kor távozott a számára sok szenvedést hozó világból, a klinika 5 perc múlva értesítette a hozzátartozókat. A fájdalom mellé jött a kálvária, a temetési költség előteremtése. A család nehéz körülmények között él: villany már 3 éve nincs a lakásban, a vízszolgáltatás tavaly helyreállt – a „Jóakarat hídja" akcióban tavaly 100 ezer forintot kaptak lapunk alapítványától. Teljes bevételük 1 hónapban 126 ezer forint.

– Nagy csalódás volt, hogy a cégem, bár amióta ott dolgozom, 2 éve először kértem valamit, egy fillért sem adott, a várostól kaptunk 102 ezer forintot – kérelmet írtunk Almási István polgármesternek, hogy anyagi helyzetünkre tekintettel ezt engedje el az önkormányzat –, 150 ezer forintos hitelt vettünk fel a Providenttől, valamint barátoktól, ismerősöktől kértünk kölcsön, például korábbi főnököm, Hegedűs Lajos is adott 30 ezret. Így is alig gyűlt össze a közel 300 ezer forint, hétfőn fél 4-kor még a pénz után rohangáltam, amennyiben nem jött volna össze, elmarad másnap a temetés. Ezzel együtt sok segítséget érkezett: ingyen szállították haza a kis testét Szegedről, és az öltöztetésnél is jelentős kedvezményt kaptunk – közölte Terhes László.

– Amíg velem lehetett, arra törekedtem, a hátralévő időben minél boldogabb legyen – mondta Mónika. – A fájdalom lassan múlik, olyan, mintha a szívem egyik fele szűnt volna meg. Volt, hogy éjszaka felébredtem, és úgy láttam: békésen alszik az ágyán, máskor pedig arra riadtam, hogy halkan, nyöszörögve szólít, „Anya, anya". Már nem gyötörnek rémálmok, és közös gyermekünk, a 18 hónapos Kata vidámsága, elevensége sokat segít a sebek gyógyulásában. Ha ő nem lenne, már én sem volnék.

Olvasóink írták

 • 13. _csutak_ 2013. november 08. 09:06
  „Részvétem a családnak!
  Azért a sokak által háborgatott @horvzsuzsi: valamire rávilágított.
  Arra a dologra, hogy az orvosok egy része a szakmai dicsőségért ilyen életképtelem gyereket is "életben" tartat, akiknek eleve meg sem lett volna szabad születnie, illetve nem lett volna szabad hagyni, hogy elvegetáljon pár évig.
  Nem véletlen ez a hozzáállásom, keresztlányom az aki mozgás és beszédképtelen, 20 évesen csak egy élő halott.
  Sógoromék több mint tíz évvel fiatalabbak nálam, de úgy néznek ki mint a nagyszüleim.
  Jó lenne ha az etikai (orvosi) kódexet nem a szakmai presztízs hanem az emberség íratná!”
 • 12. igazságkereső 2013. október 24. 10:46
  „Őszinte együttérzésem a Családé! De lehetne most már tenni valamit akár kormányzati szinten is a gátlástalanná vált temetkezési vállalkozók tételes elszámoltatása -bekerülési költség, mint nyersanyag felhasználás, értelmetlen plusz költségek számlába állítása és bizonyíthatatlan eredetű, beszerzett anyagok tekintetében és még sok minden más vonatkozásban is!! - terén, mert akkora haszonnal dolgoznak mások elkerülhetetlen fájdalmának kihasználásával, hogy a pofátlanság nagyon, nagyon enyhe kifejezés a temetkezési vállalkozók vonatkozásában!!”
 • 11. booo 2013. október 01. 17:18
  „10. Laura82 - Teljesen igazad van de ne feledd: " Az átok visszaszáll ´´"”
 • 10. Laura82 2013. október 01. 08:45
  „horvzsuzsi meg fogja kapni a büntetését a sorstól... :) Mindenkinek ami jár...

  Őszinte részvétem a családnak! :(”
 • 9. nyuszmusz 2013. szeptember 30. 06:28
  „horvzsuszi! Szerintem ne szólalj meg, jobban járunk!”
 • 8. andrisne 2013. szeptember 30. 05:08
  „horvzsuzsi!!! szerintem meg inkább neked kellene szégyelleni magad!!! Veled is megtörténhet!!!”
 • 7. horvzsuzsi 2013. szeptember 29. 21:28
  „Hogy nem szégyellik az ilyen emberek, hogy másoktól koldulnak pénzt? Ezért velük történnek az ilyen dolgok is.”
 • 6. booo 2013. szeptember 29. 20:50
  „Szomorú ha ilyen fiatalon látja a szülő hogy elmegy a gyermeke!
  Nyugodjon békében!”
 • 5. info 2013. szeptember 29. 08:51
  „Fogadják részvétünket. Szomorú, hogy itt tartunk.
  4. lepkehalo 2013.09.28. 15:31 a szociális temetés-vagy szinte örök adósság-szégyen, de nem a mi szégyenünk hanem a rendelet alkotójáé”
 • 4. lepkehalo 2013. szeptember 28. 15:31
  „Nagyon szomorú hír. (Vajon pártunk és kormányunk erre az esetre találta ki a szociális temetést?)”
 • 3. Szurkoló 2013. szeptember 28. 15:28
  „Sok erőt kívánok a családnak elviselni az elviselhetetlent.
  Nyugodj békében, kicsi Csillag.”
 • 2. CID 2013. szeptember 28. 12:04
  „:( Már nem szenved.”
 • 1. tocen 2013. szeptember 28. 10:04
  „Részvétem a családnak:((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékházat avatnak Székkutason

A korábbi falumúzeum átalakítását idén áprilisban kezdték meg Székkutason, ennek érdekessége, hogy egykor ONCS-ház volt. Tovább olvasom