Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Mégis fizetnek a mártélyi adósok

Mártély - A mártélyi önkormányzatnak tavaly közel 17 millió forintos kintlévősége halmozódott fel, ez iparűzési, gépjármű- és kommunálisadó-hátralékokból adódott össze.
Ezzel magánszemélyek és cégek tartoztak, tartoznak. Az elindított behajtás eredményes, az összeg 85 százaléka kasszába kerülhet.

Az elmúlt év novemberében számoltunk be arról, hogy Mártélyon az éves költségvetés mintegy hat százalékát kitevő összeggel, közel 17 millió forinttal tartoznak több mint százan, lakosok és cégek az önkormányzatnak. A tetemes kintlévőség három tételből adódott össze: 6,5–6,5 millió plusz a bírságok az iparűzési és a gépjármű-, 500 ezer forint pedig a kommunális adóból hiányzott.

Ilyen mértékű adósságot még soha nem halmoztak fel az 1330 lelkes község lakói, gazdasági vállalkozásai, az önkormányzat éppen ezért határozott lépésekre szánta el magát. Felszólító leveleket postáztak, és minden esetet egyedileg vizsgáltak meg, bíráltak el, és igyekeztek személyre szabott megoldásokat keresni, emberségesen eljárni. Nem az volt a cél, hogy elárverezzék a tetőt a családok feje fölül. De nem „könyörülhettek", mert erre a bevételre a működőképesség fenntartásához szükség volt. Decemberben, januárban megkezdődött az adósságok behajtása, és január végére már a kintlévőségek mintegy negyven százaléka kasszába került, vagy megállapodás született a részletfizetésről, ez nyolc céget és húsz magánszemélyt érintett a településen.

– Nem csalódtam a mártélyiakban – közölte Balogh Jánosné polgármester. – Amit lehetett, azt befizették, illetve ígérvénnyel, megállapodással rendelkezünk a törlesztésre, ami lehet egyösszegű vagy részletfizetés. Ez a közel 17 millió forint nyolcvanöt százalékát, vagyis 14,5 millió forintot tesz ki. Ezzel szerintem elérkeztünk a határra, mert vannak olyan magánszemélyek, akik munkanélküliek, illetve már nagyon eladósodtak, tőlük csakis hosszabb távon hajthatjuk be a tartozást; valamint tudunk felszámolási eljárás alatt lévő cégekről, vállalkozásokról. Természetesen erről a tizenöt százalékról, a 2,5 millió forintról sem mondtunk le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új információs térképek segítik a turistát

Hódmezővásárhely - Két új információs térkép segíti a Hódmezővásárhelyre érkező turisták… Tovább olvasom