Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Mégis összefogtak

"Az MSZP a jelek szerint nem mondott le arról, hogy Vásárhelyen még nyerhet. Erre lehet következtetni a megállapodásból, amelyet a párt most megkötött a Szabad Demokraták Szövetségével."
Az MSZP a jelek szerint nem mondott le arról, hogy Vásárhelyen még nyerhet. Erre lehet következtetni a megállapodásból, amelyet a párt most megkötött a Szabad Demokraták Szövetségével. Az SZDSZ-nek nem tetszett a szocialisták kampányfőnöke, a korábbi III/III-as tiszt, most ő háttérbe vonul, cserébe Kiss László polgármesterjelölt visszalép Hernádi Gyula javára. Mindenki lépik egyet. Amit a liberálisok eddig mondtak, az most már nem ér, a kimondott szóhoz való ragaszkodásnál fontosabb a szándék: minél nagyobb esélyhez juttatni Lázár ellenfelét. Mégis egy baloldali ellenjelöltje lesz Lázár Jánosnak, mégis igazi mérkőzés várható a polgármesteri székért.

Hernádi Gyulának, a szocialisták polgármesterjelöltjének így jóval könnyebb dolga lesz. Igaz, ő nem profi politikus, inkább a közért tenni akaró jó szándékú civilként ismerték meg a helyi közéletben, de ez a hozzáállás sok választó szemében előnyt jelenthet. A kormányzati támogatás most, a vizitdíj és a többi bevezetése után valószínűleg nem hoz túl sok szavazatot neki, viszont ha megnyerő kampányt folytat, érthetően meg tudja fogalmazni, mit akar tenni és miért, sok embert maga mellé állíthat. Nyilván arra a kérdésre is mondania kell majd valamit, hogyan képzeli el a közös munkát a térség ellenzéki országgyűlési képviselőjével – Lázár Jánossal.

Ugyanakkor a nép szemében többnyire annak van igaza, aki épít: ez a tézis többnyire igazolódott az utóbbi évek önkormányzati választásain országszerte. Lázár János pedig már letett valamit az asztalra. Most megfogalmazta – a lapunknak adott interjúban is – , hogy a következő ciklusban nagyon sok múlik azon, sikerül-e összefogni, kompromisszumokat kötni a közéletben. Egyszerre kell megjeleníteni a város három meghatározó szellemi hagyományát, a konzervatív-polgárit, a haladó baloldalit és a liberális attitűdöt, mindenkinek az ötletére, jó szándékára szükség lesz, csak így hozható minél több pályázatra forrás az uniótól.

A békülékeny program szellemisége azonban egyelőre nem érződik a mindennapi kampánymunkában. A Vásárhelyi Riport című hetilap – amelyről csak sátáni kacaj kíséretében mondható el, hogy szeretné megjeleníteni a haladó baloldali és a liberális értékeket is – a címoldalon egy elég előnytelen Havránek-képpel rettenti el az olvasót, azt állítva, hogy „Aki Hernádit támogatja, az Havránekre szavaz." Holott az egyik nem föltétlenül következik a másikból.

Szóval most egymásnak feszülnek, szemtől szembe. Aztán végül úgyis azok döntik el a harcot, akik nem mennek el minden kampánygyűlésre, nem hallgatnak meg minden kortesbeszédet, viszont megítélik a két embert, valami alapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki elszökik, soványan jön vissza

Tizenkét lakója van a vásárhelyi speciális gyermekotthonnak – mi hat cserfes tinédzser lánnyal… Tovább olvasom