Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Megkezdődött a XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok

Hódmezővásárhely - A Hódmezővásárhelyen pénteken megnyílt XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok háromnapos rendezvényen, az ország legnagyobb tenyészállat kiállításán több száz tenyésztő és kiállító várja a mezőgazdaság iránt érdeklődő szakmai és laikus közönséget.
A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozóját a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervezi kezdettől fogva a Magyar Állattenyésztők Szövetségének jelentős segítségével. A rendezvény 2005-től a növénytermesztési ágazat bemutatásával is bővült, s így a kiállítás elnevezése 2007-től Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra változott.

Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) elnöke a kiállítás fő szervezője a rendezvényről elmondta: több mint kétszáz ipari kiállító érkezett a dél-alföldi városba. A gépes kiállítók is megtöltik a számukra biztosított teret annak ellenére, hogy idén valószínűleg szerényebb vásárlási érdeklődés várható.

Megkezdődött a XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az állatkiállítókban sem szűkölködik a szakkiállítás. Mint mondta, az állattenyésztők helyzete minden évben nehéz, idén talán a sertéstenyésztők körülményei problémásabbak, tavaly a szarvasmarha ágazat volt nehezebb helyzetben. Ennek ellenére sok tenyésztő az előremenekülésben látja a jövő egyetlen lehetőséget és fontosnak tartja, hogy megjelenjen a hasonló szakkiállításokon. Az idén így több állatot tudnak bemutatni. A legnagyobb növekedés a húsmarha ágazatban figyelhető majd meg, emellett a tejelő marha ágazat a második legnagyobb létszámmal van jelen, és a lovak száma is százon felül van.

A kiállított állatfajok számában is növekedés történt, idén először haltenyésztők is bemutatkoznak. Az újdonság a remények szerint új érdeklődőket is vonz majd. Különleges látványosság, hogy kerti tavi medencében óriás harcsákat láthatnak az érdeklődők.

A főszervező a kiállítás érdekességei között említette, hogy tavaly egy óriás, 520 kilogrammos sertést láthattak az érdeklődők, a kiváló egészségnek örvendő állat idén már 560 kilogrammal vonul fel. Emellett a hétvégén lesz fejésbemutató, látvány mangalica vágás, a Gidrán Gála keretében csikós- és huszár bemutató, főzőverseny, lovas falkavadász bemutató francia kopókkal, halsimogatás, díjugrató- és juhnyíró verseny is.

Olvasóink írták

 • 3. bubuska73 2011. május 07. 23:13
  „1. Parttalan
  Talán a sok állat?”
 • 2. booo 2011. május 07. 19:49
  „Nekem a 3. kép teccccik, ahol a gebe tehén fenekit melegitik hajszárítóval. Lehet hogy székrekedése van? :)

  Véleményem szerint ez a rendezvény a legsikeresebb és legrangosabb. Köszönjük a Hód-Mezőgazdának, nagy élmény volt ! Végre egy politika mentes rendezvény, ahol mindenki jelen volt aki számít!”
 • 1. Parttalan 2011. május 06. 21:13
  „Mai kvízjátékunk:
  Mi a közös a 12; 13; 14; 17. és 28. képen?
  A jó megfejtés beírói között ingyenes múzeumi belépőt fog kisorsolni maga a megfejtés(!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa-bajnok lett az íjászkodó elnök asszony

A vásárhelyi „nagy testvérből" kiválva tavaly decemberben alakult meg a Mártélyi Terep- és Vadászíjász Sportegyesület, és a közelmúltban már Európa- és magyar bajnoki címet is szerzett. Tovább olvasom