Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Meglepő gyásztáviratot kaptak a vásárhelyi Kálmánék

Gyásztáviratot kapott a napokban a vásárhelyi Kálmán Árpád a deszki kórházból, s úgy értette, neki kell intézkednie egy elhunyt temetéséről. Kiderült, a beteg még évekkel ezelőtt diktálta be értesítendő személyként a nevét. A deszki kórház szerint félreértették a táviratot, a temetés nem Kálmánék feladata.
Kálmánék nem hittek a szemüknek. Fotó: Tésik Attila
Igencsak megijedt a vásárhelyi Kálmán Árpád és felesége, amikor a napokban gyásztáviratot hozott a postás. Arra gondoltak, hogy biztosan meghalt valaki a családban. A távirat olvastán előbb megkönnyebbültek, majd egészen másféle gondjuk támadt.
– Arról értesített a deszki kórház, hogy elhunyt náluk egy bizonyos Tóth István, aki 1946-ban Makón született. Nem értettük, miért nekünk sürgönyöztek, hiszen nem fűznek az elhunythoz rokoni szálak – mondta Kálmán Árpád. Hozzátette: ismerték a férfit, évekkel ezelőtt hajléktalanként fogadták be a város környékén lévő tanyájukra. – Kiderült, hogy amikor négy évvel ezelőtt először Deszkre került, nem a fiát vagy a lányát, hanem engem diktált be, mint kapcsolattartó személyt a kórházban.

Kálmánék nem kívánják eltemettetni az elhunytat, ugyanis tartanak attól, hogy ha elhamvasztatják, akkor egy idő után Tóth István gyerekei beperlik őket. Érthető módon a temetés nem kis összegét sem akarják kifizetni egy idegen után.
– Gondolom, hogy régóta haragban lehetnek, ha nem a fiát és a lányát diktálta be, hanem én jutottam az eszébe – tette hozzá a férfi. Felesége megpróbált nyomára akadni az elhunyt gyermekeinek, ám mi vel nem tudja a nevüket, ezért se a makói, se a vásárhelyi okmányirodában nem tudtak segíteni neki.

– Állítólag Makón él az elhunyt volt felesége, s először arra gondoltam, hogy megkeresem. Gyorsan rájöttem azonban, hogy nehéz dolgom lenne, meg nem is az enyém. Amúgy is keveset tudtunk róla. Annyi rémlik, mintha két élettársa is lett volna.

– Félreértették a táviratunkat, hiszen semmi sem kötelezi a címzettet, hogy a temetést intézze – mondta lapunknak Bálint Beatrix, a deszki kórház igazgatója. Hozzátette: a kórlapra minden esetben felvezetik értesítendő személyként annak a nevét és címét, akit a beteg megjelöl.
Ez esetben is így történt. Ha valamilyen ok miatt erre nem kerül sor, s a beteg meghal, akkor a kórház szociális munkása veszi fel a kapcsolatot az elhunyt bejelentett lakcíme szerinti önkormányzattal, amely a temetést intézi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen kapták a telket

Tizenhárom vásárhelyi, Nyárfa utcai lakos kapta meg ingyen az önkormányzattól a háza mögötti keskeny… Tovább olvasom