Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Megmenekülhet a Zrínyi utcai tagóvoda

Megmenekülhet a bezárástól a vásárhelyi Zrínyi utcai tagóvoda. A három csoporttal működő intézmény a már elfogadott közoktatási koncepció szerint a jövő tanévtől már nem vehetne fel kiscsoportosokat. Az evangélikus egyház szívesen átvenné az óvodát. A városi közgyűlés holnap dönt az ügyben.
Deák László lelkész és Benséné Sándor Erzsébet tagóvoda-vezető. Már a jövőt tervezik. Fotó: Tésik Attila
Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy adják át működtetésre az evangélikus egyháznak a Dömötör Géza Óvoda Zrínyi utcai tagóvodáját. A város első embere közgyűlési előterjesztésében kifejti: a város oktatási rendszerét eddig is a sokszínűség jellemezte, hiszen a városi intézmények mellett jelentős szerepet kapnak benne a különféle gyülekezetek is. A református egyház működteti a Szeremlei Sámuel Óvodát, a Szőnyi Benjámin Általános Iskolát és a Bethlen gimnáziumot, a Szent Domonkos Nővérek Apostoli Kongregációja pedig az idei tanévtől vette át a Virág utcai óvodát.

Deák László, a hódmezővásárhelyi evangélikus gyülekezet lelkésze nemrégiben jelezte az önkormányzatnak, hogy az evangélikus egyház szívesen átvenné az egyik városi óvoda fenntartói jogát. A Zrínyi utcai óvoda ezzel megmenekülne a bezárástól, ugyanis a közgyűlés által tavaly elfogadott közoktatási koncepció szerint ez a gyermekintézmény fokozatosan szűnne volna meg. Ősztől például már nem is indítana a város ott új kiscsoportot. Ha a közgyűlés támogatja, hogy a város adja át az óvodát az egyháznak, akkor az intézmény zavartalanul működhetne tovább, azaz mégiscsak indítanának kiscsoportot.

– Azért kezdeményeztük az óvoda átvételét, mert a gyülekezet jövője szempontjából nagyon fontosnak tartjuk, hogy nyitni tudjunk azok felé is, akiket a gyülekezeten belül nem érünk el. A másik ok az, hogy értékeinket minél fiatalabb korban szeretnénk megismertetni a gyermekekkel – mondta lapunknak

Deák László. A lelkész hozzátette: nem változtatnának az óvoda munkáján, inkább megőriznék az eddigi értékeket, s azokhoz tennék hozzá a sajátjaikat. Így tovább gazdagítanák a magas színvonalú oktató-nevelő munkát.

Azért választották a Zrínyi utcai tagóvodát, mert az három csoportjával a kis létszámú ovik közé tartozik, s az evangélikus gyülekezet is kis létszámú.
– Az óvónők és a dajkák nyitottak, nagyon jó közösség dolgozik a Zrínyi utcai tagóvodában, olyan, amelyre lehet építeni – tette hozzá Deák László.

Az óvoda fenntartói jogának átadásáról csütörtökön dönt a közgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy biciklis baleset január óta

Vásárhelyen az év első heteiben annyi kerékpáros baleset történt, mint tavaly az első fél évben. A… Tovább olvasom