Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Megmentett két galambot – tenyésztő lett

A nagymama elvágta két fiók galamb nyakát, az unokája viszont befogta a sebet – és megmentette a madarak életét. Az unokából, Cseri Józsefből galambtenyésztő lett. Az azóta eltelt évtizedek alatt a vásárhelyi férfi számtalan díjat nyert szárnyasaival.
Cseri József kedvencei között. Gyerekkora óta tenyészt galambokat. Fotó: Tésik Attila
Ezelőtt negyvenöt esztendővel ezelőtt vásárolt a vásárhelyi Cseri József nagymamája két fiók galambot, azzal a szándékkal, hogy levágja azokat.
– Megvágta a nyakukat, de rosszul, így befogtam a sebet, s mert a galambok vére nagyon gyorsan alvad, elég volt ez ahhoz, hogy életben maradjon mind a kettő – avatott be a nem mindennapi kezdetekbe Cseri József. Nagyapja is tartott galambokat, így a két állomány sűrűn keveredett. A galambászkodó gyereket egy szintén galambász szomszéddal, Koncz Flóriánnal engedték el Szegedre, s Cseri József 11 éves korában ott vette meg az első fekete hátú szegedi magas-
szálló keringőit – első húsvéti „keresetéből".

Cseri József – aki egy időben a kutyatenyésztésbe is belevágott –, úgy emlékszik, háromszáz galambja volt egyszerre, amikor a legtöbbet nevelt belőlük. Az állományt idén fogyasztotta le kétszázra. A legtöbb a szegedi magasszálló keringőből van, mégpedig a fekete hátúból és az örvösből, de tart budapesti magasszállót is. Aki nem nagyon ismeri a galambokat, annak tudnia illik, hogy a magasszálló keringő galambok képesek 1800-2000 méterre is felrepülni, s ott órákig fáradhatatlanul köröznek. Ezekkel aztán Cseri József számtalan kupát nyert kiállításokon és versenyeken.

– Sokat kell foglalkozni velük, még így télen is legalább napi két órát. Ráadásul nem elég egy csapatot tartani, ugyanis a ragadozó madarak miatt folyamatosan „kopik" az állomány – tette hozzá a tenyésztő, aki fontosnak tartja, hogy tanácsaival segítse a többi tenyésztőt.

– Nagyon sok betegségük van, s ezek egy részére már a nagyanyáink is tudták az orvosságot. Én is sok mindent tudok róluk, így tanácsokkal segítem azokat, akik meghallgatnak – például azzal kapcsolatban mi a teendő, ha a madarak bögyében marad a táplálék.

Cseri József elárulta: legnagyobb példaképe a vásárhelyi Kis Sándor, akitől a legtöbbet tanulta, illetve Rostás Gyula, a galambtenyésztők helyi egyesületének elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kishomok összefogott Gólyáért

Húsz esztendeje súlyos balesetet szenvedett a vásárhelyi Székely Ferenc, azóta se állása, se… Tovább olvasom