Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Megnyílt a Vásárhelyi Őszi Tárlat

Hódmezővásárhely - Szabó Ábel festőművész kapta az idei Tornyai-plakettet, a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, az elismerést a kiállítás vasárnapi megnyitóján adták át.
Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap délben megnyitotta a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlatot az Alföldi Galériában.

– Az ország meghatározó kortárs művészeti kiállítása a Vásárhelyi Őszi Tárlat – fogalmazott köszöntőjében Almási István polgármester a vasárnapi megnyitón. Elmondta, a tavalyi, a 60. tárlat a visszatekintésé, az összegzésé volt, a 61. már a folytonosságot, a 70. felé vezető utat jelenti.

Megnyitották a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlatot - GALÉRIA

A 61. Vásárhelyi Őszi Tárlatra 345 művész 812 alkotást nevezett, ebből a zsűri 155 alkotótól 213 művet válogatott be a december 7-éig megtekinthető kiállításba. A megnyitón a megjelent festőket, szobrászokat Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész szórakoztatta novellával, dallal.

– Nem lehetünk elégedettek, a kortárs magyar művészet, képzőművészet nem kapja meg azt az elismerést, támogatást, amelyet megérdemelne, sok alkotó napi megélhetési gondokkal küzd – mondta megnyitóbeszédében Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd azzal folytatta: – Nyelvünk miatt sok minden zárt könyv rólunk a külföldiek, a nagyvilág előtt, de a művészet, a képzőművészet nyelvét mindenütt értik. A kormánynak kötelessége támogatni az ezzel kapcsolatos intézményeket, fejlesztéseket, rendezvényeket, alkotó tagjait, mert a művésztársadalom, az alkotásaik tehetik újra naggyá Magyarországot – hangsúlyozta Lázár.

Megnyitották a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlatot - GALÉRIA

Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója a megnyitón megjegyezte, Lázár János szélesre tárta azt a kaput, amelyen dörömbölni akart, majd kiemelte, a vásárhelyi önkormányzat mindig mindent elkövetett a hagyományok megőrzéséért, a város stabil centruma maradt minden művészeti ágnak. Ezt az elismerések átadása követte, a fődíjat és a Tornyai-plakettet Szabó Ábel festőművész vehette át.

A 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasának, Czene Márta festőművésznek vasárnap nyílt meg egyéni kiállítása a Tornyai János Múzeumban. A földszinti termekben több mint 20 alkotás tekinthető meg november közepéig.

Szabó Ábel a Tornyai-plakettes

A 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját és a Tornyai-plakettet Szabó Ábel festőművész kapta. További fontosabb elismerések, Rudnay Gyula művészeti ösztöndíj: Szabó Klára Petra képzőművész, Endre Béla mesterdíj: Balogh Gyula festőművész, Galyasi Miklós nívódíj: Szente Szabó Ákos festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia díja: Vető Orsolya Lia festőművész, Vásárhely fiatal festők nívódíja: Szakszon Imre festőművész, az Emberi Erőforrás Minisztérium díja: Ámmer Gergely szobrászművész, a Csongrád Megyei Önkormányzat díja: Gaál József képzőművész.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a székkutasi fogyókúraverseny

Több mint húszan csatlakoztak Bakos Attila székkutasi háziorvos felhívásához, aki jó néhány pluszkilótól szeretné megszabadítani a település lakóit. A verseny fél év múlva ér véget. Tovább olvasom