Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Megnyílt az 54. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Hódmezővásárhely - A magyar minőség, a szépség és az igazság ünnepe az 54. Vásárhelyi Őszi Tárlat – hangzott el a tegnap déli megnyitón az Alföldi Galériában.
A megmérettetésre közel hatszáz művész pályázott, a megnyitóra pedig nagyon sokan jöttek el, köztük Áder János, az Országgyűlés alelnöke is. A fődíjat az idén Nagy Gábor grafikusművész vehette át.

Hangfalakat kellett felszerelni a vásárhelyi Alföldi Galéria szinte valamennyi földszinti termében, mert olyan sokan voltak kíváncsiak a tegnap déli ünnepi megnyitóra, hogy az érdeklődők nagy része nem fért el a belső helyiségben. A Fandante Kamarakórus fellépését követően Lázár János polgármester köszöntötte a jelenlévőket, Tornyai Jánost idézve: „a nagy sömmi közepén".

Díjazott művészek

Az 54. Őszi Tárlaton a város fődíját és a Tornyai-plakettet Nagy Gábor grafikusművész kapta. További díjazottak: Czene Márta festőművész, Szabó Ábel festőművész, Szabó Tamás szobrászművész, Surman Viktor festőművész, Cserna Tamás festőművész, Kurucz István András festőművész, Szabó György szobrászművész, Mata Attila szobrászművész és Kéri László festőművész.

– A tárlat nem más, mint a magyar minőségi esztétika, a szépség és az igazság ünnepe. A művészet pedig maga a világ – mondta a város első embere. Lázár János a gondolatait Picassóra emlékezve zárta. A neves festőművész mondta egyszer: a festmény fegyver, s nem csak arra való, hogy egy lakás falát díszítse.

A tárlatot Trócsányi László alkotmánybíró nyitotta meg, aki beszéde elején rögtön meg is indokolta, jogászként miért is őt kérték fel erre a feladatra. 89 esztendős festőművész apósa több alkalommal is Mártélyon alkotott, illetve sokat beszélgettek a vásárhelyi festészetről is. Ezenkívül munkahelyi szobájának falán számos vásárhelyi alkotó – köztük Endre Béla, Szalai Ferenc – képe látható.

Az alkotmány mindenki számára biztosítja a közművelődéshez való jogot, de sajnos ez nem mindenki számára elérhető. Ráadásul az egyik legkönnyebben hozzáférhető helyen, a televízióban a közművelődés fölött győzedelmeskedett a szórakoztatóipar – vélte az alkotmánybíró.

A beérkezett munkákat P. Szabó Ernő művészettörténész, az Új Művészet folyóirat főmunkatársa értékelte. Kiemelte, hogy a hagyományt és a mindennapokat egyaránt megjelenítő művészetre napjainkban egyre nagyobb az igény. A beérkező pályamunkák között is sok ilyet lehetett találni.

A művészettörténész arra is utalt, hogy a tárlaton szinte végig lehet követni az élet kezdetét egészen a halálig. Ezenkívül a magyar múlt ugyanúgy megjelenik az Alföldi Galériában kiállított alkotásokban, mint a közelmúlt eseményei. Az ünnepségen részt vett Áder János is. Az Országgyűlés alelnöke adta át a Galyasi Miklós-díjat, majd vendéglátójával, Lázár Jánossal megtekintette a kiállítást.

Az őszi hetek alkalmából jó néhány esemény várta még az érdeklődőket tegnap Vásárhelyen. A Szántó Kovács János utca lezárt szakaszán népi iparművészek kínálták portékájukat. A Tornyai János Múzeumban kiállítás nyílt a tavalyi Tornyai-plakettes, Tóth Ernő festő- és szobrászművész alkotásaiból, Síkban és térben címmel. Az Alföldi Galéria udvarában pedig a Ghymes együttes adott koncertet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi Tesco készül a Family Centerre

Hódmezővásárhely - Egyharmadával bővíti a tervek szerint vásárhelyi hipermarketjét a Tesco. A cég… Tovább olvasom