Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Megnyílt az Őszi Tárlat

Hódmezővásárhely - Megnyitotta kapuit az 56. Őszi Tárlat Vásárhelyen. A város legrangosabb kiállításán Sebestyén Márta népdalénekes elárulta, ha azonnal nem érti meg a műalkotást, az egészet megette a fene.
Vásárhely azon kevés magyar városok közé tartozik, amelynek gazdag a képzőművészeti öröksége – köszöntötte Lázár János polgármester tegnap délben a zsúfolásig megtelt Alföldi Galéria közönségét az Őszi Tárlat megnyitóján. Immár 56. alkalommal vette kezdetét a rangos esemény. Mindez Lázár szerint jelzi: az időtállóság rácáfolt a kritikusokra. A Vásárhelyre sereglett művészek alkotásaikkal – összesen 225 darab – mondanak véleményt a világról. A város bebizonyította, a kultúra ügye mindig szándék, nem pénz kérdése – állapította meg a polgármester. Ezt követően Theo Weterings, Vásárhely holland testvérvárosának, Haarlemmermeernek az első embere vette át a szót. Az idei tárlaton ugyanis Franz Bodner holland művész pop-art alkotásai is láthatók. A vendég városvezető úgy vélte: Bodner munkáit nézvén egyre boldogabb lesz a látogató.

225 műalkotás mond véleményt a világról. Fotó: Tésik Attila
225 műalkotás mond véleményt a világról.
Fotó: Tésik Attila

Az idei kiállítás fődíját, a Tornyai-plakettet és az azzal járó egymillió forintot Sulyok Gabriella grafikusművész vehette át Navracsics Tibor országgyűlési képviselőtől. A fideszes frakcióvezető – mint mondta – nézelődni és tanulni jött Vásárhelyre. Úgy vélte: válság idején még hangsúlyosabb szerephez jut a művészet.

A ceremónia közönségének Sebestyén Márta Kossuth-díjas, Liszt-díjas és Prima Primissima díjas művész énekelt népdalokat. A megnyitót követően szerettük volna elkísérni az alkotások szemléjére, ám nem jutottunk messzire. A rajongók felváltva kértek autogramot a művésznőtől. Szerencsére azonban már a közelünkben lévő alkotások is tetszettek a népszerű népdalénekesnek. Elárulta: a letisztult formákat kedveli, merthogy abban lehet bízni. Ha ugyanis nem érti meg azonnal az alkotást, akkor megette a fene – tette hozzá nevetve. Sebestyén Márta az egyszerű és nemes anyagokat szereti. Szüksége van a szépre, harmónia nélkül nem tud létezni – tette hozzá.

Sebestyén Mártának szüksége van a szépre
Sebestyén Mártának szüksége van a szépre.
Fotó: Tésik Attila

Holland barátság

Díszközgyűlésen köszönték meg a vásárhelyiek szombat délelőtt a 20 év óta tartó testvérvárosi kapcsolatot a holland Haarlemmermeer delegációjának. Lázár János polgármester sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Vásárhely hálás a támogatásokért, az együttműködésért. Theo Weterings holland városvezető elmondta: hétfőn ellátogatnak két vásárhelyi iskolába – a Bethlen Gábor Református Gimnáziumba és az Eötvös József szakközépiskolába –, ahol a demokráciában, valamint az Európai Unióban rejlő lehetőségekről beszélgetnek a diákokkal.

Megkezdődtek az Őszi Hetek Vásárhelyen - KÉPGALÉRIA

Vásár, koncert

A tárlatnyitó napján a Kossuth téri népművészeti vásárban komédiások szórakoztattak, délután pedig Tessa Sunniva, Haarlemmermeer város megasztáros énekesnője koncertezett a Kossuth téren.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár nem fogadja el az indoklást

Hódmezővásárhely - Magyarázat már van, az igazság meg sehol – ezzel a címmel juttatott el… Tovább olvasom