Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Megnyitása óta jár a strandra Mimike néni

Hódmezővásárhely - Anno egy medencében lehetett fürödni a vásárhelyi strandon – mesélte a 90 éves Csánky Lászlóné. Mimike néni a fürdő szerelmese, az idén 85 éves strandra annak megnyitása óta jár. Détár Mária pedig azért is kedveli a fürdőt, mert nagyapja fúrta az artézi kutat.
„Strandra megyünk?" – szinte már kérdeznie sem kell az úti célt a házhoz rendelt vásárhelyi taxisnak Csánky Lászlóné Mimike nénitől. A 90 éves nyugdíjas tanítónőnél csupán 5 évvel fiatalabb a vásárhelyi fürdő, amely idén 85 éves – 1929-ben nyitotta meg kapuit.

Plázs

Az átadás után 1 évvel, 1930-ban avatták fel ünnepélyesen a vásárhelyi strandot. Hetente egyszer takarították a medencét, ilyenkor be is meszelték. 1955-ben vágták ketté a 100 méteres medencét, közel 9 évig még a medencéket homokos part vette körül, ezután betonozták le. A fürdő 2003-ban nyerte el mai arculatát, ekkor adták át a fedett uszodát is – derül ki a strand névadójának, Török Sándornak a könyvéből.
– Akkor kezdtem el lejárni, amikor a korábbi fürdőben gyerekként megtanultam úszni. Ez a Tóalj utcán volt, többek között a jelenlegi benzinkút helyén. Ott még külön fürödtek a nők és a férfiak. A bejáraton sem együtt mentünk be, nem is láttuk egymást. Vigyáztak az erkölcseinkre – mesélte mosolyogva az idős asszony. Zárdában tanult, az egyik osztálytársa tanította meg neki a mellúszást. Az úszógumit még nem ismerték, ezért a nagynénje párnatokból, cihából varrt valami affélét, ami megtartotta a vízen.

– A strandon egy medencében lehetett fürödni, jó nagy volt, homok vette körül. Büfé is egy volt, de mi, gyerekek otthonról hoztuk az ennivalót, szalámis kenyeret. Később pedig trambulin is került a medencéhez. Hideg vízben úsztunk, ez akkor még nem jelentett gondot. Pláne, hogy a fiam születése előtt pár hónappal még átúsztam a holtágat Mártélyon. Később a fiam és a négy unokám is a vásárhelyi strandon tanult meg úszni – emlékezett vissza Mimike néni. Általában hetente kétszer jár strandra, ilyenkor 3-400 métert úszik.

– Régebben még a mélyben tempóztam, ma már nem merek. Többször műtötték a lábamat, a csípőmet, nem kockáztatok. Az úszásról viszont nem szeretnék lemondani, jót tesz a mozgás. Fiatalasszonyként elnéztem, hogy 80 évesek is tempóznak a vízben, csodáltam őket, de nem gondoltam, hogy 90 évesen sem tudok majd lemondani a strandolásról – jegyezte meg a nyugdíjas tanító.

Mimike néni szinte egyidős a stranddal. Ma is 3-400 métert úszik hetente kétszer. Fotó: Török Anita
Mimike néni szinte egyidős a stranddal. Ma is 3-400 métert úszik hetente kétszer. Fotó: Török Anita

Anno Détár Mária nagyapja, Détár Ferenc fúrta a fürdő artézi kútját. A 77 éves Marika néni Mimike nénihez hasonlóan a vásárhelyi strand szerelmese.

– Gyerekként nagyapámtól sokszor hallottam a kútfúrásról. 6 éves korom óta járok a strandra. Annak idején elég hideg volt a víz, és hetente egyszer engedték le, hétvégére már teljesen bezöldült, de nem igazán bántuk, a lényeg, hogy vízben voltunk. A vízilabdások úgy játszották a meccseket, hogy nem láttak le a medence aljára, a vásárhelyiek előreúsztak a víz alatt, és a kapu előtt bukkantak fel, az ellenfél pedig jócskán lemaradt. Ez volt a különleges vásárhelyi taktika – tette hozzá.

A nyitás után idővel még trambulin is került a medencéhez.
A nyitás után idővel még trambulin is került a medencéhez.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látta? 15 éves mártélyi lányt keresnek a rendőrök

Kőkuti Klaudia július 13-án otthonából ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott… Tovább olvasom