Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Megremegett az ég és föld a Don-partján

Hódmezővásárhely - A 70 évvel ezelőtti tragédiára emlékeznek szombaton Hódmezővásárhelyen.
Hét évtizeddel ezelőtt következett be a magyar történelem legtöbb áldozatot követelő veresége a Don-kanyar poklában. A szovjet Vörös Hadsereg 1943 januári, átfogó támadása következtében odaveszett a 2. magyar hadsereg jelentős része: a kétszázezres seregből 120 ezren, köztük 113 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza. A II. világháború keleti-hadszínterén hősi halált halt honvédekre és a munkaszolgálatos áldozatokra gyászmisével és koszorúzással emlékeznek Hódmezővásárhelyen a Történelmi Vitézi Rend és a Trianon Társaság szervezésében 2013. január 12-én, szombaton 17 órától a Hősök terén, majd este 6 órától a Belvárosi Katolikus Templomban.

1943. január 12-én az urivi hídfőnél megremegett az ég és a föld a Don partján. „Sztálin-orgonákkkal" és aknavető pergőtűzzel indult meg a szovjet támadás a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg állásai ellen. A magyar honvédek a sokszoros túlerővel szemben is hősiesen ellenálltak; étlen és szomjan, lőszer és fegyver hiány ellenére is, hóban és fagyban a végsőkig. A Don-kanyarnál a magyar történelem legtöbb áldozatott követelő veresége következett be: százhúszezer főre tehető az elesett, sebesült, fogságba esett honvédek és munkaszolgálatosok száma. Évtizedekig titkolni kellett, hogy erőn felül ellenálltak – a szovjet veszteségek nagyságrendben ugyanakkorák voltak, mint a magyaroké -, sőt a hősi halottakra és az áldozatokra sem lehetett emlékezni, hiszen a kommunizmus évei alatt a magyar hadsereg „bűnös hadsereg"-nek lett beállítva.

A Belvárosi Plébániatemplomban január 12-én este hat órától gyászmisét celebrál Németh László esperes, plébános; a gyászszertartás előtt, öt órától a II. világháborús hősi emlékműnél róják le kegyeletüket az emlékezők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkafőzde és csokiüzem Székkutason

Nyertes Leader-pályázatnak köszönhetően pálinkafőzde és csokiüzem létesül a közeljövőben Székkutason - lesz pálinkás és gyógyteás csokoládé is. Tovább olvasom