Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Megrongálták József Attila szobrát

Ismeretlen tettesek megrongálták a nemrég átadott vásárhelyi József Attila-szobrot. A bronzlámpa tartóját elhajlították, két márványból készített könyvet letörtek, a költő szemét, illetve a mellékalakok egy részét fehér kőporral satírozták be. A város jegyzője feljelentést tett a rendőrségen, a szobor alkotója pedig ingyen vállalta a helyreállítást.
Fotó: Tésik Attila
A hódmezővásárhelyi belváros közterület-felügyelője tegnap délelőtt fél tízkor értesítette az önkormányzatot, hogy valaki vagy valakik megrongálták a Hősök terén álló József Attila-szobrot. A költő bal szemét, valamint a mögötte álló mellékalakok egy részét fehér kőporral satírozták be. Ezenkívül elhajlították a fiókos szekrényen álló bronzlámpa tartóját, valamint a három márványból készült könyvből kettőt lefeszítettek a helyéről.

– Ismeretlen tettesek ellen feljelentést tettünk a városi rendőrkapitányságon. A szobor egyetlen egy része sem tűnt el. A lefeszített márványlapokat a költő székéhez támasztották, ezeket elhoztuk – nyilatkozta lapunknak Korsós Ágnes jegyző.

A kár anyagiakban nem igazán mérhető, eszmeileg annál nagyobb. A jegyző úgy véli, hogy valaki az erejét fitogtatta, mikor meghajlította az ujjnyi vastag bronzcsövet. A tettest nem haszonszerzés vezérelte, mert semmit nem vitt el, csak rongált. Az eset kapcsán kíváncsiak voltunk a város polgármesterének véleményére is. Lázár János azonban külföl-
dön tartózkodik, ezért sajtóreferensén keresztül annyit közölt, hogy az önkormányzat álláspontja és az övé is megegyezik azzal, amit a jegyzőtől megtudtunk.

Az avatáskor készült felvételen még három könyv fekszik egymáson. Fotó: Tésik Attila
– Csoda, hogy eddig kibírta ez a munkám rongálás nélkül – jegyezte meg megkeresésünkre az alkotó, Kligl Sándor szegedi szobrászművész. Elmondta, hogy még nem látta az okozott kárt, de a helyreállítást ingyen elvégzi. Hozzátette, hogy az országban nem ez volt az egyetlen eset, amikor köztéri alkotása vandálok áldozatává vált. Kligl Sándor szerint ezek a művek nem tömbszerű szobrok, hanem aprólékosak, részletgazdagok, így a kisebb-nagyobb kiálló darabokat néhányan megpróbálják letörni. Mint ahogy azt pár évvel ezelőtt tették is a szegedi Széchenyi téren álló Szent István-szoborral: államalapítónk kezéből eltűnt a kard.

– Ismeretlen tettes ellen feljelentés érkezett hozzánk a vásárhelyi jegyzőtől. Kollégáim megkezdték az adatgyűjtést, s felvették a kapcsolatot az alkotóval is. A vásárhelyi kapitányság rongálás vétsége miatt nyomoz – tudtuk meg M. Toronykői Mártától, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.


Szobrok és esetek

Ezelőtt nyolc évvel, 1997. augusztus 20-án avatták fel Vásárhelyen Szent István szobrát. Az átadás után nem sokkal valaki kiráncigálta a király kezéből a keresztet, amit pár nappal később a rendőrök a közelben megtaláltak. Néhány hete pedig a Népkert bejáratánál álló Libás lány szobrát „találták meg" a vandálok. Alkoholos filccel valaki horogkeresztet rajzolt az alkotás homlokára. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fodor: A díszpolgári cím a csúcs

Az eddigi legjelentősebb elismerésnek tartja a díszpolgári címet Fodor József festőművész, aki a… Tovább olvasom