Délmagyar logó

2018. 02. 17. szombat - Donát -2°C | 7°C Még több cikk.

Megszépül a Kossuth téri társasház

A lakók összefogásával újul meg a Kossuth tér meglehetősen lerobbant állapotú társasháza Vásárhelyen. A műemlékvédelmi környezetben található ingatlan főtér felőli részének festési költségeiből az önkormányzat is kivette a részét. A 24 lakásos ingatlan rekonstrukciójáért tulajdonosonként 200 ezer forintot kell fizetni.
A vásárhelyi társasház Kossuth tér felőli homlokzata már megújult. Fotó: Tésik Attila
Hónapok óta dolgoznak a szakemberek a Kossuth tér 7. alatti társasházon Vásárhelyen. A lepusztult épület korábban sokat rontott az egyébként gondosan ápolt, virágoktól hemzsegő főtér látványán. A 24 otthon – melyből 7 önkormányzati tulajdonú – gazdái közös elhatározással vágtak neki a rekonstrukciónak. Nem igazán volt választásuk, hiszen az 1965-ben épült ház függőfolyosói, valamint a Kossuth tér felőli homlokzat is igen rossz állapotban volt.

A lakók először úgy gondolták, hogy csak a társasház hátsó részét újíttatják fel. Ehhez lakásonként 150 ezer forinttal kellett volna hozzájárulni. Kiderült azonban, hogy a külső homlokzat javítása sem várhat, ennek munkálatai egyébként már be is fejeződtek. Persze így többe kerül majd a lakók önrésze is, mégpedig mintegy 40 ezer forinttal. Az önkormányzat viszont hozzájárult a Kossuth tér felőli homlokzat festésének költségeihez. Ez 1 millió 600 ezer forintba került, amelyből egymilliót a város állt, tudtuk meg Varga Ferenctől, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoportvezetőjétől. Hozzátette: ez része a főtér rehabilitációjának.

A Szentes felé vezető útról jól látható rész felújításához a műemlékvédelem hozzájárulását is ki kellett kéri, hiszen a társasház védett környezetben található, magyarázta Tóth Bálint közös képviselő. A munkával várhatóan augusztus végére készülnek el.

A társasházban élők többsége nyugdíjas. A harmadik emeleten lakó Szabó József ugyan tisztában volt azzal, hogy meg kell csinálni a balesetveszélyes részeket, csak azt nem tudta, miből finanszírozza a rá eső költséget. Ezért kezdetben tiltakozott a munkálatok ellen. A 76 éves, nyugdíjas Józsi bácsi és felesége nem tudott összespórolni 150 ezer forintot. Ezért aztán az önkormányzathoz fordultak, s lakásfelújítási támogatásként 140 ezer forintot kapnak. A kamatmentes kölcsönt tíz év alatt kell visszafizetniük. Az időközben felmerült közel 40 ezer forintos pluszköltséget pedig megpróbálják majd a nyugdíjukból kiszorítani, tette hozzá Szabó József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett a tarló Mártélyon

Kigyulladt a tarló tegnap kora délután a mártélyi szélmalom közelében. A helyszínre érkező… Tovább olvasom