Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Megszökött a disznó, de elkapták

Hódmezővásárhely - Beköltöztek az állatok ideiglenes otthonaikba a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában, ahol ma 9 órakor nyitja meg kapuit az állattenyésztési vásár. Tegnap délelőtt akadt egy sertés, amelynek nem volt elég a pár négyzetméteres ól - a teljes centrumot látni akarta. Végül a gazdái elfogták.
Nagy volt a sürgés-forgás tegnap Vásárhelyen a Hód-Mezőgazda Zrt. Kutasi úti kiállítócentrumában. A kamionok folyamatosan érkeztek, a mától vasárnapig tartó XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon közel 1000 állatot láthatnak majd a látogatók.

Céljáratok a kiállításra

A Kutasi útra szombaton és vasárnap közvetlen céljáratokat közlekedtet a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. A járatok 9–18 óra között óránként indulnak az Andrássy útról, a mezőgazdasági főiskolai karral szemközt lévő megállóból, valamint 9.30–18.30 óra között a kiállítás helyszínéről. A buszokat helyi járatos menetjeggyel lehet igénybe venni, ezeket a sofőrtől kell megvásárolni. A további információk a hódmezővásárhelyi autóbusz-állomáson, a 62/535-050-es telefonszámon, valamint a www.dakk.hu oldalon érhetők el.


A karámok többségét délelőtt elfoglalták a szarvasmarhák és a lovak. Az ólakban a juhok, a kecskék és a sertések kaptak helyet. A malacok közül egy azonban szét akart nézni a 160 ezer négyzetméteres kiállítási centrumban, és meglógott. Nem jutott messzire, öt-hat ember kergette néhány percig, mire visszaterelte ideiglenes otthonába.

Az állati mosdónál is sorban álltak a jószágok, a szemle előtti utolsó fürdésre vártak. Hogy mennyi tisztálkodószer fogy el a kiállítás kezdete előtt, azt egyik állatfigyelő sem tudta megmondani. – Mindent átmosunk rajtuk, majd egész este figyeljük őket, hogy ne koszolják össze magukat a pénteki show előtt – mondta az egyik megfigyelő, miközben egy nagy bocit csutakolt.

Megszökött a disznó, de elkapták. Fotó: Antal Sándor (galéria)
Általában a legnagyobb hangzavar a baromfisátorban van, míg a legnagyobb csend a halaknál. Tegnap délben azonban még mindkét helyre várták az állatokat. A pavilonok felállításával már készen voltak, a kiállítók az utolsó simításokat végezték standjaikon, a gépjárműpark is szinte megtelt. Mint azt korábban is megírtuk, mintegy 200 állattartó és 250 ipari kiállító lesz jelen az állattenyésztési napokon. A megnyitó 9 órakor kezdődik, a mai programban tenyészállatok show-bírálata, baromfi- és hal-fajtabemutató és pásztorkutya-bemutató is lesz.

Kormányhivatal a kiállításon

A Csongrád Megyei Kormányhivatal is jelen lesz az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. A szervezet élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztálya számos, a termeléssel összefüggő, fontos témával kapcsolatban nyújt tájékoztatást a háromnapos kiállítás és vásár ideje alatt. A kihelyezett ügyfélfogadást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara F801-es területén, vagy ahogyan a szervezők elnevezték, a NAK Faluban találhatják meg a gazdák, ahol a hasznos információk mellett családi programok és hagyományos megyei ízek egyaránt várják az érdeklődőket. A hódmezővásárhelyi kormányablak ügyintézője pedig a jelenleg ellátott ügykörökről ad a helyszínen felvilágosítást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől állattenyésztési napok

Péntek délelőtt 9 órakor nyitja meg kapuit a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, a… Tovább olvasom