Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Megszűnik a belvárosi parkolók egy része Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az átépítés után megszüntetnek 48 parkolóhelyet a Rapcsák úton, és több belvárosi utcában ugyanezt tervezik Vásárhelyen – összesen 220 hellyel lehet kevesebb a központban. A helyzetre a már meglévő és ezután épülő mélygarázs jelenti a megoldást.
Megszűnik a fizető parkolás Vásárhely központjában, a Rapcsák úton, ahol most 48 parkolóhely van. A Tornyai városrehabilitációs programnak köszönhető átépítés után ugyanis csak a helyi járatú autóbuszok mehetnek majd át ezen a szakaszon – az autósok nem hajthatnak be, így nem is állhatnak meg. Minderről Magyar József, a városellátó vezetője beszélt a múlt heti közgyűlésen. Elhangzott: meg kell fontolni egy olyan belvárosi zóna létrehozását, ahol teljesen megtiltják a „felszíni" parkolást. Ez körülbelül 200–220 helyet érintene a 987-ből.

A tervek szerint az átalakítás után a sofőrök az Eötvös sportcsarnokának jelenleg alig használt, 90 hellyel rendelkező mélygarázsát, a hamarosan épülő Hódudvarház 300 parkolóhelyét és szükség esetén a nyárra elkészülő Ginkgo-Sas Szálloda 53 kocsira tervezett garázsát használhatják. Utóbbiról már tárgyalt a város a befektetőkkel.

A Rapcsák úti fizetőparkoló megszűnik – másutt viszont újak létesülhetnek. Archív fotó: Tésik Attila
A Rapcsák úti fizetőparkoló megszűnik – másutt viszont újak létesülhetnek.
Archív fotó: Tésik Attila

Ezzel párhuzamosan ki kellene terjeszteni a fizetőparkoló-zónát – vagyis a mostaninál jóval több utcát vonnának be a rendszerbe. Mindenütt, így Vásárhelyen is jellemző ugyanis, hogy a sofőrök a még ingyenes, de belvároshoz nagyon közeli utcákban hagyják kocsijukat. Így pedig előfordul, hogy az ott lakók saját autóiknak nem találnak parkolót. Ez történt például a Nyizsnyai utca egy részén is, amit a lakók kérésére már bevontak a fizetős övezetbe. De a tervek szerint ez a jövő a Szántó Kovács János utca Teleki utcáig tartó szakaszán is.

Szegeden 300 hely szűnik meg

Ahogy azt nemrégiben lapunkban megírtuk, ez év végéig a nagyberuházások miatt 200 parkolóhely szűnik meg, jövőre pedig újabb 100-at számolnak fel a szegedi belvárosban. Az önkormányzat célja itt is az, hogy kiszorítsa az autósokat a központból. Viszont tervezik, hogy a Dugonics téren mélygarázst építenek – ez és a Honvéd térre magántőkéből tervezett parkolóház hivatott megoldani a helyzetet.

Nem ért egyet a zóna kiterjesztésével az ellenzéki frakcióvezető. A szocialista Hernádi Gyula szerint hagyni kell „életteret" az autósoknak, és nem kell a végtelenségig kitolni a határokat. A munkáspárti Havránek Ferenc is azért szólalt fel, mert szerinte pár millió forintért háborgatják a lakosságot. A parkolókat döntően vásárhelyiek használják, így őket terheli ez a költség is.

Magyar József erre azt válaszolta: a zóna kiterjesztéséről minden esetben a közgyűlés dönt, tehát a képviselőkön múlik, mely utcákat vonják be a rendszerbe. A 120 forintos óránkénti díj nem akkora összeg, hogy ne lehessen kifizetni – tette hozzá, az automaták bevételét pedig a közterületek karbantartására, gondozására fordítják. Lázár János polgármester pedig azt mondta: itt nem néhány millió forintról van szó. Bár a 45 automata árát most törlesztik, a befektetés 3–5 év alatt megtérül, a költségeket pedig már most kitermeli a rendszer. Két év múlva akár 20 millió forintos hasznot is hozhat a fizetőparkolás évente, ezért az összegért pedig a mai világban igenis le kell hajolni – tette hozzá a polgármester.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Én2 2010. március 15. 12:31
  „Beth- Te csak egy vagy de a többség a cipekedéstől megkímélve magát hidd el a bevásárló centumokat használja inkább”
 • 45. Beth 2010. március 14. 21:19
  „Én2!!!
  Tévedsz, mert én fogom. Aki tudatos vásárlónak tartja magát, az igenis a vásárhelyi vállalkozókat fogja célba venni vásárlásnál. Nem azt mondom, hogy először nem nézek körül másutt, de oda is be fogok térni.
  Mondjuk akkor biciklivel, nem pedig autóval.”
 • 44. Én2 2010. március 14. 15:48
  „A képviselők csak bábúk, azt csinálják amit a vezérük mond, különben mehetnének.”
 • 43. Agyalapi 2010. március 13. 22:04
  „"a zóna kiterjesztéséről minden esetben a közgyűlés dönt, tehát a képviselőkön múlik"... persze! Mint az országzászló, meg hasonló semmirevalóságok...”
 • 42. Hód 2010. március 13. 17:16
  „Én2 igazad van, majd megy mindenki a multikhoz, akiktől tisztelt polgármester urunk meg akar bennünket védeni :-)”
 • 41. Én2 2010. március 13. 12:18
  „Itt mindennek nyereségesnek kell lenni Vásárhelyen csak az a baj, hogy minden elúszik, semmi látszatja az egésznek.
  Erről írtam én is az előzőekben, hogy a városban levő üzleteken senki nem fogja látogatni ,nem fognak cipekedni az emberek ha nem muszáj, különösen aki nehezen jár.Ehhez is különleges tehetség kell, hogy ezt valaki felfogja.”
 • 40. Norman_Bates 2010. március 13. 11:33
  „Hajnalka
  1. Sajnos már most nyereséges (ezt a közgyűlésen be is bizonyították) mondjuk az egy dolog, hogy nyereséget termel itt, de lehet, hogy az el..... parkolási rendszer miatt nem a belvárosba költjük el a pénzünket hanem a városszéli multinál és ezért ezek az üzletek tönkremennek, ezt valahogy senki nem hozza föl.
  2. A parkolóházak esetén a parkolási díjat mindig a parkolóház elhagyása előtt kell az autómatánál kifizetni, ez a világ minden szegletén így van,itt vásárhelyen, hogy volt megoldva? (nyilván ezt a rendszert nem lehetne lerendezni egy 1-2 millás autómatával) és akkor csodálkozik a birka, hogy miért nem volt kihasználva a mélygarázs.”
 • 39. ősmagyar 2010. március 13. 07:49
  „Nézd meg vásárhelyt
  itt fidesz volt végig és a legtöbb adósságunk nekünk van!
  Hajrá Jobbik!
  azért ezt is nézd meg
  http://www.youtube.com/watch?v=wxxWAAF6FqY”
 • 38. ősmagyar 2010. március 13. 07:45
  „http://hodmezovasarhely.jobbik.hu/category/kateg%C3%B3ria/olvas%C3%B3i-levelek”
 • 37. aggodo 2010. március 13. 01:44
  „Mi erdek fuzodik hozza? "kerjuk az ermeket egyesevel bedobni" valaki,majd csak elkapja...”
 • 36. Én2 2010. március 12. 10:08
  „VÁLTSUNK MÁR TÉMÁT!”
 • 35. skid 2010. március 12. 07:55
  „Örülök, hogy nem vagyok egyedül. De mindenkinek el kell mennie szavazni, aki változást akar!!!”
 • 34. Hód 2010. március 11. 21:30
  „Skid, többen vagyunk, mint gondolnád, de sajnos nem elegen... :-(
  Nem tudom, hogy mi értelme van a pénzszivattyúzáson kívül a Hód-udvarháznak?? Ki fog ott szórakozni? 21.00 után már teljesen kiürül a város, minden nyugdíjas megy haza tévét nézni, csak néhány részeg rugdossa a belvárosban a padokat és hányja össze az utcákat.
  A belváros most is tele van kiadó, eladó üzletekkel és olyanokkal, akik csak szenvednek, mert nincs forgalom, lakásokat nem lehet eladni, nincs egyetlen betelepülő termelő cég sem. Lázár azokat fenyegeti, akik a legtöbb helyi adót fizetik és a legtöbb embert foglalkoztatják (bankok, multik) és csodálkozik, hogy nincs új betelepülő cég, aki munkát és jó fizetést adna az embereknek!”
 • 33. JB007 2010. március 11. 21:14
  „Ne zavard. Válassz meg mást :)”
 • 32. aranka2 2010. március 11. 21:10
  „skid, én is jelentkezem!”
 • 31. zero 2010. március 11. 20:18
  „Ugylegyen .Tisztsége ugyis marad elég .Egyre legaláb marad ideje .Amit tökéletesen eltudna látni ,Ráadásul 4 5 munkahelyel több volna”
 • 30. hajnalka 2010. március 11. 18:25
  „skid!
  Ketten már vagyunk...”
 • 29. skid 2010. március 11. 18:09
  „Vásárhelyi Polgártársak!!!
  Ugyan zavarjuk már el megyei jogú jánost és egész brigádját a fenébe, és válasszunk helyette egy megbízható, nem korrupt, egyszerű szakembert, aki nem a saját zsebét tömi. Elég a királyságból!!!”
 • 28. hajnalka 2010. március 11. 17:56
  „Lázár HAZUDIK?

  "Bár a 45 automata árát most törlesztik, a befektetés 3-5 év alatt megtérül, a költségeket pedig már most kitermeli a rendszer. Két év múlva akár 20 millió forintos hasznot is hozhat a fizetőparkolás évente, ezért az összegért a mai világban igenis le kell hajolni."

  1. Ha csak 3-5 év múlva térül meg a most megcsonkítandó rendszer, mitől lesz két év múlva nyereséges?
  2. Mi is van a mélygarázsok létrehozásának költségeivel?

  Valóban hajolni kell. A polgármester véleménye előtt. Mélyre. Kötelező.”
 • 27. Én2 2010. március 11. 17:25
  „Szerintem is az Andrássy utcát kellett volna rendbe rakni mivel elég pocsék, meg még van sokminden. ez arra jó, hogy évekig a közlekedés meg legyen bénulva.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas vezetők, játéktolvajok

Hódmezővásárhely - Mozgalmas hétvégéjük volt a vásárhelyi rendőröknek. Egy 23 éves helyi… Tovább olvasom