Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Megszűnik az iparűzésiadó-mentesség: pályázni kell az új kedvezményre

Hódmezővásárhely - Januártól új kedvezményre pályázhatnak a vásárhelyi vállalkozások: az életképes, döntően helyi fogyasztásra szakosodott cégeket szeretné segíteni a város.
Új támogatási formát kérhetnek januártól a vállalkozások Vásárhelyen. A közgyűlés megszüntette az alanyi jogon járó kedvezményt azoknak, akiknek az iparűzésiadó-alapja nem éri el a 2 és fél millió forintot. Így több mint 3000 vállalkozónak összesen 42 millió forintja maradt meg. Ez átlagban évi 13 ezer forintot jelentett egy vállalkozásnak, ami kevés ahhoz, hogy életképessé tegyen, vagy akár megtartson egy céget – fogalmazott Antal István, a polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetője.

Az új támogatási rendszer kidolgozásában részt vett a kereskedelmi és iparkamara vásárhelyi szervezete is. Januártól nem az önkormányzattal közösen véleményezik a támogatásra benyújtott pályázatokat. A kedvezmény árbevételtől, és attól függ, hogy milyen tevékenységet folytat a vállalkozás. A feltételek között szerepel például, hogy vásárhelyi legyen a vállalkozás, illetve a foglalkoztatottak és a tulajdonosok egyike se legyen nyugdíjas.

A város azokat a kisipari, illetve javító szolgáltatást végzőket támogatja, akik maximum 10 dolgozót foglalkoztatnak, iparűzési adóalapjuk 1–5 millió forint. Élelmiszer, vegyes- és műszaki kiskereskedéseket, ahol 3–8 munkatárs van, az iparűzésiadó-alap legfeljebb 6 millió forint. A szolgáltatóknak is jár kedvezmény – kivéve a biztosítási, pénzügyi területet –, nekik 1–3 dolgozót ír elő a helyi rendelet, az iparűzésiadó-alap pedig 2 és fél–6 millió forint.

Hampel Tamás, a kereskedelmi és iparkamara városi elnöke a közgyűlésen azt mondta, szigorú az új támogatási rendszer, de így ki lehet választani azokat a vállalkozásokat, amelyek életképesek, és döntően helyi fogyasztásra szakosodnak. A kedvezmény mértéke a költségek levonása után a nettó árbevétel 4 százaléka lehet. Így a korábbi támogatáshoz képest éves szinten átlagosan 10-szer annyi pénz marad a vállalkozó zsebében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sarkukat taposták az oroszok

Az egyik utolsó túlélője a 2. magyar hadsereg vesztét okozó, 67 évvel ezelőtti szovjet ellentámadásnak, majd az azt követő menekülésnek a székkutasi Bányai István. Tovább olvasom