Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 7°C | 14°C

Megszűnnek a kátyúk a vásárhelyi katolikus temetőben

Hódmezővásárhely - Legkésőbb a hónap közepéig elkészül a vásárhelyi katolikus temetőben egy 250 méteres útszakasz felújítása. A munka elodázhatatlanná vált, kátyús, és főként esőben nehezen járható volt, sokat panaszkodtak a sírkertbe járók. A rekonstrukció 4 milliós költségét a belvárosi egyházközség fedezi.
A vásárhelyi katolikus temetőben sok helyen nagyon rossz az út. A problémával a Belvárosi Katolikus Egyházközség is tisztában volt, s a felújításra 4 millió forintot áldoz. A munka szeptember 20-án kezdődött, a kivitelező két héten belül, de legkésőbb október 15-éig végez a 250 méteres szakasszal.

– A régi út téglaburkolatát felszedték, és komoly útalap készült – tudtuk meg Kopasz István plébánostól. – Ehhez a zúzott betont az önkormányzat ingyen biztosította, majd erre került fagyvédő rétegként homok. Mivel az út aszfaltozására pillanatnyilag nincs pénzünk, fehér zúzottkővel szórjuk be.

Legkésőbb október 15-éig elkészülnek a vásárhelyi katolikus temetőben az út felújításával Fotó: Tésik Attila
Legkésőbb október 15-éig elkészülnek a vásárhelyi katolikus temetőben az út felújításával
Fotó: Tésik Attila

– Nagyon rossz állapotban volt már ez az út, jó, hogy rendbe hozzák – mondta az 54 éves Rácz Imréné, aki testvére sírjánál járt, ott ültetett virágot. – Nyolcvannégy éves édesapámat is csak autóval tudjuk elhozni, és esős időben mindig ügyelni kell arra, hogy le ne fröcsköljük sárral a gyalogosokat.

A jövőben szeretnék meghonosítani a városban az úgynevezett szarkofágos vagy föld feletti temetkezési módot, amelyre külön parcellát jelölnek ki. Ehhez is kapcsolódik útépítés, illetve karbantartás. A közel 60 millió forintos beruházás – a szerződéskötéstől függően – még idén ősszel, vagy jövő tavasszal startolhat.

Olvasóink írták

 • 17. mackó 2008. október 07. 16:50
  „Minimum 40 éve olyan rossz az út a katolikus temetőben ,úgyhogy már ideje, hogy megcsinálják. De nem csak ezzel van a gond, hanem, hogy a gaz az ember nyakáig ér. És szerintem itt a papoknak kellene rendet teremteni. Miért mindig a közmunkások teszik rendbe a temetőt.Ocsmány a sok gaz hónapok óta, nem szúrja az egyház szemét.”
 • 16. retye 2008. október 03. 09:29
  „Ki mondta, hogy hihetetlen?”
 • 15. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 03. 08:08
  „MTZ!Nem gyakoróltam semmilyen kemény kritikát már ha rámcéloztál.Nem bíráltam én senkit.Csak véleményt mondtam.Egyépként igen rendben tertom a családi sírhelyet.És a körülöttünk lévők is.Úgy hogy ott de még a kőrnyéken sem találnál gazt.Ma is megyek ki a temetőbe és viszek friss virágot.Egyépként mint ha a te hozzászólásodban lett vólna némi kritika nem? De meg nyugodhatsz nem csak a szám jár ha nem rendet is tartok a sír körül.”
 • 14. Írástufdatlan. 2008. október 03. 08:01
  „RETYERÓTYA!Természetesen semmi köze a Kincses temetőnek a katolikus valláshoz.Én csak példaképpen említettem.De oda is vannak eltemetve katolikusok akár milyen hihetetlen is.”
 • 13. rendes 2008. október 02. 16:53
  „mtz-nek: bizony, bizony, rendet tartunk szeretteink sírja körül, amennyiben oda tudunk menni a kötésig érő gazban, a méteresre nőtt, kétujjnyi vastag szárú parlagfüvek között. A plébános ne csak a ravatalozó körül jártassa a szemét, hanem a 70-es évek elején temetettek sírhelye körül is.”
 • 12. mtz 2008. október 02. 16:13
  „Azt szeretném kérdezni, hogy akik ilyen kemény kritikát gyakorolnak, ők vajona saját hozzátartozóik sírja körül is ilyen pedánsak, mint amennyire ezt másoktól elvárják?”
 • 11. retyerótya 2008. október 02. 13:59
  „Mi köze a katolikusoknak a Kincses temetőhöz?”
 • 10. ÍRÁSTUDATLAN-XL. 2008. október 02. 12:05
  „EGY MÁSIK.Eszemágában sem vólt bántani a papságot.Én csak megjegyzést tettem.Egyépként a Kincses temetőben rend van.Legalább is ahol édesanyám és édesapám nyugszik.Ott is vannak persze megközelíthetetlen helyek.Pedig azt a közhasznú munkások szokták karbantartani.Ott például biztosan nem dólgozik se pap se hívő.Elég sűrűn kimegyek de egyszer sem láttam hogy egyházi személy kapálgatott vólna.De persze ez ezekszerint mindenhól másképpen van.Hát ismételten csak örülök hogy azért akadnak olyan papok is akik ténylegesen a szívükön viselik a rájuk bízott örök nyughelyet.”
 • 9. Egy másik 2008. október 02. 11:34
  „Ne is bántsd a papságot, mert rendkívüli paphiány van. Ezért egy papnak nem csak egy egyházközség híveinek ügyes-bajos dolgaival kell törődni, hanem sok másikét is. Tehát például több temető is tartozhat hozzá. Egyszerre mindben úgysem tud kapálni, ezért is hív segítséget elsősorban a hívei közül, mint ahogy azt István atya tette.”
 • 8. ÍRÁSTUDATLAN. 2008. október 02. 09:52
  „Kedves EGY MÁSIK.Nincsen itt szükség megnézni az átlag életkorukat.Én ismerek nem egy 70.-80.-éves embert aki még most is műveli a főldet.Most én nem bántani akarom a papokat félre értés ne essék és nem is rosszmájúságból írom csak úgy mejegyzés képett hogy nem megerőltető lehet egy pap munkája ha ugyan azt munkának lehet nevezni.Prédikálni!Még ha tényleg olyan öregek is gondolom hogy nincsennek fölül a 100.-on szépen nyugodtan lazán kapálgathatnának nem? Nem kell kapkodni szépen kényelmesen.Lásd példának Kopasz István plébános urat!Attól hogy idős egy pap az nem jelentheti azt hogy nem kellene tenni semmit a temetőéjért.Szerintem biztosan tudnának azok nyugisan kapálgatni csak akarat kérdése az egész.”
 • 7. Egy másik 2008. október 02. 09:29
  „Kedves Írástudatlan! Volna szíves megnézni a katolikus papok átlagéletkorát/ egészségi állapotát mielőtt fizikai munkára buzdítja őket? Dolgozzanak ha fiatalok, persze! Dolgoznak is. Van aki úgy dolgozik, hogy a világi életben lazán rokkant nyugdíjas lenne.”
 • 6. ÍRÁSTUDATLAN. 2008. október 02. 08:47
  „Kedves EGY A SOK KÖZÜL! Örülök neki hogy rámcáfólt! Ezek szerint vannak a papok között is akik nem csak prédikálnak ha nem mint azt maga is írta fizikai munkával tesznek valamit a saját temetőik rendjéért.Ennek én is szívből örülök.De higgye el nekem hogy nagyon ritka a Kopasz István plébános úrhoz hasonló.Nagyon sok temető el van gazosodva.De külön elismerésem a plébános úrnak.Remélem lesznek követői is.”
 • 5. Feltámadó 2008. október 01. 17:17
  „Remek! Csak azt tudnám, hogy más városok rom.kat. temetőiben miért van sokkal, de sokkal nagyobb rend? Más felekezetek sírkertjeiről nem is beszélve. A mi temetőnk körül valami nincs rendben. Csak a sírmegváltási díjak. De ayok nagzon.”
 • 4. Egy a sok közül 2008. október 01. 14:34
  „Kedves ÍRÁSTUDATLAN:TDI.!

  Saját szememmel láttam, hogy Kopasz István plébános 2008. szeptember 20-án közel 50 hívő férfi társával, két kezi munkával szedték fel az összetöredezett téglaburkolatot.
  Tanúsíthatom, hogy a plébános úgyanúgy keményen csákányozott, lapátolt és verejtékezett mint mindannyian akik önként, ingyen vállalták ezt a munkát.
  Az igen kimerítő és fáradságos fizikai munkával telt nap végén odaadó lélekkel végezte lelkipásztori szolgálatát.

  Jólenne előbb a tényekről tájékozódni és csak utána véleményt nyilvánítani!”
 • 3. ÍRÁSTUDATLAN-TDI. 2008. október 01. 12:26
  „Hát igen a papok is dólgozhatnának a saját temetőikben!De csak pofátlanul várják az adományokat és hogy hát ha valaki majd helyettük elvégzi a munkát.De hát prédikálni sokkal könnyebb!Nem hogy ásót,gereblyét ,lapátot ragadnának.De ahhoz már nem füllik a foguk!Csak bejárni az önkórmányzat nyakára és kikuncsorogni hogy kűldjenek ki közhasznú munkásokat mert már tarthatatlan a temetőben uralkodó állapot.Az a süket pólgármester meg küld is ki embereket.Nem hogy rábírná a papságot a munkára!Igaz neki teljesen mindegy hiszen a munkabért a városadófizetőinek kell megfizetni!”
 • 2. orbit 2008. október 01. 11:19
  „Egy utat megcsinálnak és attól megszűnik az összes kátyú a temetőben? Hogy csinálják? Gratulálok...”
 • 1. Feltámadó 2008. október 01. 11:05
  „Ez mind szép, de a sírok közötti gaztenger változatlanul ott van és a sírok közötti utat is le kellene gyalulni, mert a gaz és a buckák között csoda, ha az ember nem bukik fel és kerül a sírba. Kopasz plébános sétálhatna egy-két délután reverendában a sírok között, majd megtudná, milyen körülmények között jön a feltámadás!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a Picasso-szállítmány

Hódmezővásárhely - Hétfő délután elindult a franciaországi Vallauris-ból a vásárhelyi Picasso tárlat… Tovább olvasom