Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Megtarthatja az informatikát és gépészetet a Gregus

Hódmezővásárhely - Több hónapos bizonytalanság után, az utolsó utáni pillanatban derült ki: a következő tanévben is indulhat informatikai és gépészeti szakképzés a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskolában. Tavaly a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz került az intézmény, a szaktárca profiltisztításban gondolkodott, az agrárképzést helyezte előtérbe.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Szinte az utolsó utáni pillanatban derült ki, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is indíthat 34-34 fős informatikai és gépészeti osztályt a vásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola. Korábban megírtuk: háromszor cserélt gazdát az intézmény az elmúlt időszakban. Évekig az önkormányzathoz tartozott, majd tavaly januártól a helyi tankerülethez, márciustól a megyeihez került, nyár végétől viszont már a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a fenntartója.

A szaktárca ezeknél az oktatási intézményeknél profiltisztításban gondolkodott, az agárképzést helyezte előtérbe. Kérdéses volt, hogy más jellegű szakképzést is folytathatnak-e majd az iskolák. Végül a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hosszas egyeztetés után konszenzusra jutott a közvetlenül az agráriumhoz nem kapcsolódó képzésekről. A minisztérium január 11-étől engedélyezte a kérdéses szakmák folytatását.

Gyakorlaton. A következő tanévben sem csak a mezőgazdasági képzést választhatják a jelentkezők. Fotó: DM/DV
Gyakorlaton. A következő tanévben sem csak a mezőgazdasági képzést választhatják a jelentkezők. Fotó: DM/DV

– Naponta 8-10 szülő telefonált, hogy indul-e a következő tanévben is informatikai és gépészeti osztály az intézményünkben. Miután a szaktárca döntött, arra kértük őket, hogy ha ezt a két osztályt szeretné megcélozni a nyolcadikos gyermekük, akkor az általános iskolában már leadott jelentkezési lapokat kérjék vissza, és töltsék ki újra. Már októberben le kellett adnunk a középiskolai felvételi tájékoztatóba a képzéseinket, akkor viszont még nem tudtuk feltüntetni ezt a két szakképzést – magyarázta Nagy Zsuzsanna, az intézmény igazgatója. Hozzátette: miután zöld utat kaptak – a megyében egyébként 6 iskola tartozik a VM-hez, 3 kínálta az informatikát és a gépészetet, ebből a vásárhelyi tarthatta meg –, „S. O. S.-ben" elindult a tájékoztatás. Első körben az intézmény honlapján tették közzé a hírt, de folyamatosan értesítik a város és a megye általános iskoláit is a lehetőségről.

– A nyolcadikosoknak február 14-éig kell leadniuk a középiskolás jelentkezésüket. Úgy tűnik, hogy a csúszás ellenére is hatalmas az érdeklődés. Vásárhelyen korábban is csak az intézményünkben lehetett ezt a két képzést tanulni, az elektronikai, mezőgazdasági mellett – tette hozzá az igazgató.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkeztek az aranypénzek a Tornyai János Múzeumba

Megérkezett az 50 szikáncsi aranypénz Vásárhelyre, a Tornyai János Múzeumba – az érméket a Nemzeti Múzeumtól kapta kölcsön az intézmény. Tovább olvasom