Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Megújulnak a vásárhelyi iskolák

Hódmezővásárhely - Egymás után kapnak új külsőt, belsőt az intézmények.
A felújított Varga Tamás Általános Iskola 2010. szeptember 19-i átadásán, tanévnyitóján Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere megígérte: 4 év alatt, 2014-ig a város óvodái és iskolái hasonlóan magas európai nívón újulnak meg. A Varga épületében megtörtént az energetikai korszerűsítés, az akadálymentesítés, emeletráépítéssel új tantermeket alakítottak ki, a meglévőket felújították. A beruházás 241 millió forintból (ebből 217 millió a támogatás) valósult meg – tudtuk meg Mucsi Lászlótól, a városfejlesztési és -üzemeltetési iroda vezetőjétől.

A közelmúltban fejeződött be a Klauzál Gábor Általános Iskola tornatermének felújítása (11,7 millió), ez burkolatcserét és eszközvásárlást jelentett. A Szent István Általános Iskolában is megújult a tornacsarnok burkolata, erre 6,7 milliót költöttek. Április végén befejeződött a Klauzál utcai óvoda homlokzati felújítása, ami hőszigetelést, nyílászárócserét tartalmazott 16,3 millióért.

Tervek

A közelmúltban beadtak két pályázatot. A Klauzál Tornyai János utcai óvodáján 35,4 millió forintért nyílászárókat cserélnek, rendbe hozzák a homlokzatot, és hőtechnikai fejlesztést is végeznek. A Nádor utcai óvodát teljesen újjáépítik, erre 249 millió forintos pályázatot nyújtottak be.

A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában több jelentősebb beruházás zajlott: 12 tantermes bővítéssel új épületszárnyat „húztak fel", ehhez kialakították az összekötő folyosót, és belső átalakítások is szükségessé váltak. A teljes büdzsé 226 millió 600 ezer forintot tett ki. Szintén a Némethben a terasz beépítésével tanterembővítést végeztek 28,9 millió forintért. Tavaly a HISZK Gregus Máté Tagintézmény Árpád utcai épületét – korábban a Németh László Gimnázium és Általános Iskolához tartozott – 142 milliós beruházással fejlesztették: megújult a teljes hőszigetelés, nyílászárókat cseréltek, és gépészeti átalakítást is végrehajtottak. A kommunikációs főiskola, a BKF vásárhelyi kirendeltsége a volt SZTK-épület (Városház utca 1.) alagsorában, földszintjén és első emeletén talált otthonra – a HISZK-esekkel közösen használják a termeket –, ezeket a szinteket teljesen át kellett építeni, hogy a célnak megfeleljenek. 222,72 millió forint volt a munkálatok teljes költsége.

A Fekete Sas Szállóban új tankonyhát hoztak létre a HISZK Corvin Mátyás Tagintézménynek 66 millió forintból. Informatikai pályázat keretében (intelligens iskolarendszer) digitális táblákkal szereltek fel szinte minden vásárhelyi tanintézményt összesen 123,7 millió forintból. A tanulói laptop programból (70,9 millió forint) közép- és általános iskolák részesültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségváros lesz holnap Vásárhely

Fitnesz-, torna- és gyermekprogram, színpadi műsor várja az érdeklődőket a Richter Egészségvárosban, holnap a Kossuth téren. Tovább olvasom