Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Megviseli-e a vásárhelyieket az óraátállítás?

Az emberek nagy részét megviseli az óraátállítás, mert felborítja a már kialakult mindennapjaikat.
- Nehezen tudom megszokni, teljesen felborulnak a napjaim tőle kezdetben- vág közepébe Detki Dávid, akit a tavaszi óraállításról faggattunk.

- Nagyon keresztül tudja húzni az emberek napjait, hogy egy órával kevesebbet alhatnak. Mindenkinek van egy kialakult bioritmusa, szokásrendszere, például, hogy hajnal négykor kelek, felöltözök, munkába megyek, vagy mások órára, előadásra. Éjszaka azonban hirtelen már három helyett négy van, tehát kelni kell - folytatja Dávid, akit egyetemistaként rosszul érint az átállás, fáradtnak érzi magát.

Dávid, akit egyetemistaként rosszul érint az átállás, fáradtnak érzi magát.
Detki Dávidot egyetemistaként rosszul érint az átállás, fáradtnak érzi magát.
A szerző fotója

Sokan nem értik az óraállítás lényegét, azonban fontos, hogy az ébrenléti időnk egybeessen a természetes világosság idejével. Így kevesebbet kell égetni a lámpákat, több energiát és pénzt spórolhatunk meg, azonban az emberek szervezete nehezen alkalmazkodik.
- Sajnos megvisel, fáradékonyabb vagyok, kevésbé tudom magamat kipihenni. Dolgozni viszont ugyanakkor és ugyanannyit kell- magyarázza Tari Zsolt karosszéria lakatos mester.

- Ilyenkor persze többet kávézom, de egy idő után minden visszazökken a régi kerékvágásba, csak az elején nehéz megszokni.

Sokakat elér a tavaszi fáradtság is, amikor a szervezetünk átkapcsol a téli „üzemmódból" a tavasziba, nyáriba. Ilyenkor sokan éreznek szédülést, ingerlékenységet, fejfájást, fáradékonyságot.
A titok nyitja, hogy nem szabad túl sokat lustálkodni, aludni, sokat kell a napfényen tartózkodni, mozogni, ha csak pár percet tudunk sétálni már az is rengeteget javíthat a közérzetünkön.

- Nem tartom rossz dolognak, hogy visszább kell venni az órákat, hiszen így tovább lehetünk világosságban. Persze az elején nehéz megszokni, hogy kevesebbet aludhatunk, de úgy gondolom, hogy maximum egy hét és minden helyreáll- osztja meg véleményét Szép Mónika, aki tanácsadónőként dolgozik.

- Szerintem az egy jó dolog, hogy ezzel pénzt spórolhatunk, még ha nekünk, embereknek kellemetlenséget is okoz. Úgy hiszem, hogy ennyi kényelmetlenséget még el kell tudni viselni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely halhatatlanjai, az örökös bajnokok

Még a legendás edző, idősebb Török Sándor életében, 2004 nyarán alakult meg a Hódmezővásárhely Örökös Vízilabda Bajnokai csapat 12 fővel. Tovább olvasom