Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Meleg vizes fókák Hódmezővásárhelyen

A hideg sem riasztja el a szabadtéri fürdőzéstől a vásárhelyi strand törzsvendégeit. A párafelhőbe burkolózó gyógyvizes medencében esténként szinte mindennaposak a sakkpartik. De a téli fürdőzők szerint a harminchat fokos vízben üldögélve kiválóan lehet politizálni is. Persze vannak, akik inkább a mozgásra esküsznek, s a tél beálltával sem hagyják ki az úszást a szabadban.
Már a fiatalabb generáció is rákapott a medencés sakkpartira Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
„Kocsma helyett ez a legjobb szórakozás" – jelentette ki a vásárhelyi strand szabadtéri gyógyvizes medencéjében üldögélő Pallagi Sándor a téli fürdőzésről. Sanyi bácsi és Mátyus Károly a legnagyobb hidegben sem hagynának ki egy jó kis vízi sakkpartit. Esti fürdőzőket keresve találkoztunk a két baráttal, akik éppen egy játszma végén tartottak. Míg kint csupán egy-két fokot mutathatott a hőmérő, addig a párafelhőbe burkolózó medencében a harminchat fokos víznek köszönhetően kellemesebb hőmérséklet uralkodott.

– Előfordult, hogy mínusz huszonnégy fok volt, a mellettünk lévő medence szét is fagyott, de mi akkor is itt sakkoztunk vagy beszélgettünk a meleg vízben – mondta Pallagi Sándor, aki még arra is emlékezett, hogy először 1953-ban tette be a lábát a vásárhelyi strandra. Mátyus Károly is tősgyökeres fürdőzőnek számít, hiszen 73 év óta szinte naponta lejár megmártózni. Általában már délután 3-4 óra körül lesétálnak, s este fél nyolcig maradnak.

A hideg vizes medence ilyenkor már nem annyira népszerű. Fotó: Tésik Attila
– Mindig eltervezzük, hogy egy kicsit úszunk is a hideg vizes medencében, aztán ez csak elképzelés marad – jegyezte meg nevetve Pallagi Sándor. Végül mégis kiderült, hogy néha azért tempóznak 300-400 métert. No meg politizálnak. Sanyi bácsi szerint ugyanis erre a célra kiváló terep az esti fürdőzés. Elmondta: legutóbb a gázáremelésről társalogtak, és persze ők sokkal, de sokkal jobb megoldást találtak volna a kormány helyett.

A politikai kitérő után azt is megtudtuk: az igazi téli strandos törzsvendégek semmi pénzért nem vonulnák be a fedett uszodába. A friss, csípős levegő ugyanis nélkülözhetetlen a Sanyi bácsi szerinti „meleg vizes fókák társaságának".

– Isteni a víz! – állította Székely-Szabó Imréné, aki néhány perccel ezelőtt még a hideg vizes medencében tempózott. Elmondta: hetente többször jár le a strandra, de kizárólag csak a szabadtéri medencében úszik, merthogy kint kellemesebb a levegő, mint a fedettben. Általában ezer métert tempózik. A férje viszont inkább a gyógyvizet kedveli, így Viktória a testedzést követően általában ott is megmártózik, hiszen a mozgás után jólesik a lazítás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidebb útvonal, kevesebb megálló Vásárhelyen

A Szeged és Szarvas között közlekedő buszok hat, a Szeged–Vásárhely gyorsjáratok pedig két… Tovább olvasom