Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Menhely nélkül küzdenek az állatokért

Hódmezővásárhely - Nehéz körülmények között küzd a segítségre szoruló, bajbajutott négylábúakért a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete. Mégis, az alig néhány hónapos egyesület tagjai máris több tucat kutyának és macskának szereztek átmeneti vagy végleges otthont.
A felelős állattartás oktatása, a bajbajutott állatok megsegítése, és az állatkínzással szembeni harc szerepel a tavaly októberben alakult Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének legfőbb célkitűzései között. Nincs könnyű dolguk. A fiatal egyesületnek egyelőre kevés tagja van, a befogadott állatok ellátását önerőből kell megoldaniuk, továbbá nincs egy menhelyük, ahol a hozzájuk került, gazdátlanná lett kutyákat, macskákat tarthatnák, így a szervezet önkéntesei adnak átmeneti otthont számukra. A vásárhelyi csoport tagjai, a nehéz körülmények ellenére is igyekeznek mindent megtenni a kitett, elkóborolt, családra váró állatokért.

Balogh Ernő Pincsivel.
Balogh Ernő Pincsivel.

- A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete október 4. óta működik, de valamennyien már korábban is foglalkoztunk állatvédelemmel. Mind régóta lelkes állatbarátok vagyunk, és bár kétségtelenül vannak nehézségeink, mindig próbáltunk és próbálunk valahogy segíteni a hozzánk került négylábúakon - mondta el Balogh Ernő, a jelenleg 10 tagú szervezet elnöke, aki rögtön a beszélgetés után is éppen egy, a városban kóborló kutyáért sietett.

- Van, hogy telefonon szólnak ha gazdátlan, elcsatangolt kutyát találnak, máskor bekopogtatnak velük. Minden esetben igyekszünk új otthont keresni nekik. Amíg nem találunk, addig önkéntes családoknál, az egyesület tagjainál helyezzük el őket. Nem vagyunk annyira optimisták, hogy azt gondoljuk, valaha is lesz menhelyünk, de ha tehetnénk, akkor is inkább egy nagy, üres telket vásárolnánk, ahol szabadon lehet tartani őket - meséli Fodor Kornélia, az egyesület titkára, aki maga is több állatnak adott már ideiglenes vagy állandó szállást saját udvarán.

Az önkéntes állatvédők lehetőségei azonban korlátozottak, illetve előfordul, hogy a környezetük nem engedi, hogy segítsenek. - Van egy három év körüli szuka kutyánk, az ideiglenes befogadói Bellának nevezték el. Nyugodt, szófogadó, szeretetéhes kutyus, ám ha egyedül van gyakran vonyít, amit a szomszédság nem néz jó szemmel. Már mérgezéssel is fenyegetőztek. Bellának a mostani helyéről mennie kell, viszont még nem találtunk neki új gazdát - meséli az elnök az egyik nehéz sorsú eb történetét.

Balogh Ernő és Bella.
Balogh Ernő és Bella.

Az egyesület tagjai az állatmentés mellett rendezvényeket, előadásokat is tartanak. - Szükséges, hogy bizonyos kérdésekre felhívjuk az állattartók figyelmét, például az ivartalanítás jelentőségére. Amíg kölyök kutyák és macskák ezrei végzik országszerte az utcán vagy sintértelepeken, addig felesleges, hogy újabb és újabb almok szülessenek. A nem kívánt szaporulat világra jöttének megakadályozásával közvetve állatokat mentünk meg - árulta el Fodor Kornélia.

Emellett fontosnak érzik, hogy tájékoztassák az embereket többek között a kutyachipekről, vagy arról, hogyan védhetik kedvenceiket a hideg, téli időben. A rendezvényeiken adományokat is gyűjtenek az általuk gondozott, valamint más, nehéz sorban élő állatok számára. Eseményeiken hangsúlyozzák, szívesen látnak a soraikban minden olyan tenni akaró állatbarátot, aki bármilyen módon támogatni tudja az ügyüket.

Olvasóink írták

 • 3. sultane 2013. január 16. 16:30
  „Tessék hirdetni adószámot az 1%-ért. Még sosem hallottam az Egyesületről, remélem sikerül nekik, és különb hozzáállást tapasztalok, mint a másik, hasonlóan helyi szervezetnél...
  Be kell kéredzkedni nekik is a tecsóba, ahogyan a KL-nek, hogy megismerjék őket, mint alternatíva. Hátha sikerülne. Sok vásárhelyinek elege van a KL-ből, hacsak egyszer is kapcsolatba került velük...”
 • 2. 48as 2013. január 15. 17:49
  „.KamuNeni 2013.01.15. 14:07

  Ugyan már, hogy lenne, hát kell a zongorára.

  Lehet, hogy be kellene engedni az Önkormányzat udvarába a sok szerencsétlen ebet, hogy személyesen mondják el panaszukat.”
 • 1. KamuNeni 2013. január 15. 14:07
  „Hat az allam nem most fizette ki vasarhely sok milliardos adossagat?? Akkor valoszinu hogy van avarosnak annyi penze hogy felhuzzon egy menhelyet par millio forintert. A kutyafajat annak a sunyi varosnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetveszélyes fákat vágtak ki

Olvasónktól érkezett jelzés, hogy még tavaly, Hódmezővásárhelyen a Rudnay Gyula utcában több fát kivágtak. Tovább olvasom