Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Méregtelenítik az ivóvizet Vásárhelyen

A következő 2 évben 1,67 milliárd forintos, az Európai Unió és a kormány által támogatott beruházásnak köszönhetően javulhat Vásárhely, Székkutas (a hozzá tartozó Kakasszékkel) és Mártély ivóvizének minősége. Az arzén-, az ammónia- és a vastartalmat csökkentik.
– A víz az élet alapvető feltétele, gondoskodnunk kell arról, hogy megfelelő minőségű legyen – mondta Lázár János, Vásárhely polgármestere a megyei jogú várost, Mártélyt, Székkutast és a hozzá tartozó kakasszéki gyógyintézményt érintő ivóvízminőség-javító programról. A konzorcium 1,34 milliárd forintot nyert pályázaton a beruházásra, az önrész 327 millió, amelyet várhatóan a kormány fedez.

A következő két évben megtisztulhatnak a települések ivóvizei. Hódmezővásárhelyen és külterületein, Batidán, Erzsébeten, Kútvölgyön, Szikáncson, valamint Mártélyon és Székkutason az arzén-, ezenkívül Hódmezővásárhelyen és Székkutason az ammónia-, Batidán és Kútvölgyön a vastartalom határérték feletti. Vásárhelyen a Kása-erdei és az ipartelepi vízműveknél lesz fejlesztés, előbbi területén két új kutat fúrnak. Mindkét telepen tisztítástechnológia létesül, akárcsak Batidán, Erzsébeten, Kútvölgyön, Szikáncson és Kakasszék-Erzsébet Kórház területén.

– Régi adóssága a térségnek az ivóvíz minőségének a javítása, ami az egészségügyi intézmények szempontjából is nagyon fontos. A minél tisztább víz biztosítása az egyik legfontosabb közszolgáltatás – mondta a polgármester.

A közbeszerzési eljárás és a támogatási szerződés előkészítésénél tart a projekt, ezektől függően az esztendő végén vagy a jövő év elején kezdődhetnek a munkák – közölte Lázár János. A beruházáshoz szükséges munkaerőt legalább részben a közfoglalkoztatottak adják majd.

Mindszenti projekt
A kistérség negyedik települése, Mindszent kétkörös pályázatot adott be – még várnak az első kör elbírálására – az ivóvíz minőségének javítására. A 43,7 millió forintos projektből 6,5 millió forint a városi önerő – tudtuk meg Zsótér Károly polgármestertől. Lehet, hogy még az idén startolhat a beruházás, ennek keretében az Észak utcai vízitelepen tisztítóművet létesítenek, és a vízvezeték-hálózat egy része is megújul.

Olvasóink írták

 • 6. getback 2012. április 19. 10:54
  „Lehet hogy a zsoldos utcai atombunkerben nem érzik, de hódtóba marha bűz van!!”
 • 5. hmvhely 2012. április 19. 10:32
  „Nálunk már kb. 2 hete nincs jó színe a csapvíznek, egész barnás. Hogy lehetne valamit tenni?”
 • 4. balihoho 2012. április 19. 08:35
  „Nem szeretnék a szaghatás miatt, /ami délies légáramlatnál árasztja el a Hódtó lakótelepet/ élni. És ez már évek óta így van! Nem lehet valami ipari szagelnyelőt alkalmazni a Bűz forrásnál? Az ATEV megoldotta.”
 • 3. Én2 2012. április 19. 07:47
  „Bízom benne, hogy nem!

  Hát a bűz mikor szűnik meg ami ellepte a (élhető) várost , most a csatornabűz és majd jön a dögtelepi bűz.”
 • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. április 19. 07:36
  „Fenejól megcsinálták a szenyvíztelepet, reggel ismét az orrunk alá fingott lázár/varga”
 • 1. tirpák 2012. április 19. 03:39
  „remélem emelik a vízdijat”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János nem tervez változást - egyelőre

Államtitkár lesz-e Lázár János? Kollégánk kérdezett, a polgármester pedig válaszolt. Tovább olvasom