Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Mérnöki pályát feladva lett pap

Hódmezővásárhely - Szülei vallásos élete is közrejátszott abban, hogy a gépészmérnöki szakot otthagyva a papi hivatást válassza Kopasz István. A 47 esztendős plébános augusztus elsejétől szolgál Vásárhelyen, a Szentháromság- plébánián. Hozzá tartozik még a Szent István Király- plébánia, valamint Székkutas is, összesen 14-15 ezer katolikus hívővel.
Kiss-Rigó László megyés püspök augusztus elsejével nevezte ki a vásárhelyi belvárosi plébánia, vagyis a Szentháromság élére Kopasz Istvánt. A 47 esztendős pap 1996-tól Szeged-Tápé lelkipásztora, valamint a papnevelő intézet prefektusa volt.

– Várpalotán születtem, de szüleim tősgyökeres szegediek. Az ötvenes évek viharai vetették őket távol a Tisza partjától. Édesapám ugyanis politikai okokból börtönben is volt, így szabadulása után jobbnak látták, ha elköltöznek – mesélte Kopasz István.

Családjában rajta kívül más pap nincs. Nyolc testvérének világi foglalkozása van. Mivel nagycsaládban nőtt fel – jelenleg 34-szeres nagybácsi –, kezdetekben maga is hasonlóra vágyott. Elmondta, ez mostanra meg is valósult, hiszen az embereket, a híveket segítve most már neki is van egy nagy családja. Először az érettségi előtt jutott az eszébe, hogy egyházi hivatást választ, de ezt egy kis időre elvetette. Miután leérettségizett a szegedi Ságváriban, felvették a budapesti műszaki egyetem gépészmérnöki szakára.

– Szüleim nem csupán rendszeresen jártak templomba, imádkoztak, hanem igazi keresztényi életet éltek. Két éjszakára befogadtak egy csellengő állami gondozott gyermeket, majd szállást adtak hosszabb időre a délszláv háború elől menekült családnak. Ez is közrejátszott abban, hogy feladjam a mérnöki tanulmányaimat és papnak álljak – folytatta.
Szegeden 1986 nyarán szentelték pappá. Első állomása Apátfalva volt, ahol segédlelkészként tevékenykedett. Ezt követően elkerült Szegedre, Dombegyházra, Mindszentre, majd vissza a megyeszékhelyre, s onnan mostani hivatalába, a vásárhelyibe.

A jelenlegi plébániája a legnagyobb. Hiszen nem csupán a Szentháromság tartozik hozzá, hanem a Szent István Király- plébánia, illetve Székkutas is. Megnézte, hogy a 2001-es népszámlálási adatok alapján a körzetében 14-15 ezerre tehető a katolikusok száma.

Konkrét terveket még nem tűzött ki maga elé, mert előbb meg akarja ismerni a várost, a híveket. Azt azonban elárulta, hogy jó kapcsolatot szeretne ápolni mind a város vezetésével, mind a református közösséggel, valamint a katolikus temetőkre is gondja lesz, mivel már hallott azok állapotáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aszály tönkreteszi az idei kukoricatermést

Hódmezővásárhely - A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél az idén vásárolni is kell a kukoricát, mert a térséget… Tovább olvasom