Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Merre induljon a vásárhelyi Pestre?

Nem a legrövidebb, Vásárhelyről Budapestre vezető szakaszon lehet eljutni a leggyorsabban a fővárosba. Három híján 200 kilométer, ideális körülmények között mégis alig több mint másfél óra az út, ha Vásárhelyről Szeged felé indulunk, s a megyeszékhelynél hajtunk fel a sztrádára.
Az M5-ös Szegedig tartó szakaszának átadása újabb lehetőséget kínál a Budapestre igyekvő vásárhelyieknek is. Ha időt szeretnének spórolni, akkor egy kis számolás és térképnézegetés után kitűnik, melyik útvonal a legideálisabb. Lapunk is utánajárt, merre érdemes Vásárhelyről a fővárosba autózni. Mint kiderült: nem biztos, hogy a legrövidebb útvonal a leggyorsabb.

Amíg az autópálya Kiskunfélegyházánál véget ért, a Szentes–Csongrád–Kiskunfélegyháza–Budapest útvonal volt talán a legnépszerűbb. A 182 kilométert mintegy két óra alatt lehet megtenni, persze akkor, ha ideálisak az útviszonyok, nem történik előttünk baleset, és kihasználjuk a sztrádán megengedett 130 kilométer/órás sebességet. Az egyik internetes útvonalkereső szerint egyébként még mindig ezen a szakaszon lehet a leggyorsabban eljutni Vásárhelyről a fővárosba – a weblap azonban nem számol az M5-ös hétvégén átadott szakaszával.

Mindszent felé indulva viszonylag nyugodt közlekedéssel lehet számolni, hiszen a kisváros irányába nem igazán jelentős a forgalom. A kompon átkelve, Bakson keresztül, az autópályára Kisteleknél felhajtva 181 kilométer megtétele után találja magát az autós a fővárosban. Mindez ugyancsak alig kétórás menetidőt jelent, feltéve persze, ha Mindszent és Baks között az utazó azonnal átjut a komppal az egyik partról a másikra. Ha épp az orra előtt megy el, fél órát is várhat a sofőr tétlenül.

Az M5-ös autópálya szegedi szakaszának elkészültével Vásárhelyről is egyszerűbbé és gyorsabbá vált az eljutás a fővárosba – feltéve, hogy a 47-es még kétsávos, 4,5 kilométeres szakaszát hamar leküzdi a sofőr. Csúcsforgalom vagy esetleg baleset idején ugyanis előfordulhat, hogy tovább tart a menet a kétsávos úton, mint a teljes Vásárhely–Szeged szakasz megtétele, ami ideális körülmények között alig több mint 20 perc.
A megyeszékhelyre bejutva most még át kell vergődni a városon, s utána szabad a pálya Budapestig. Igaz Szegeden csúcsforgalom idején, akár 15 percig is tarthat, míg az autós eljut a város egyik széléről a másikra, a tervek szerint viszont hamarosan már nem kell Szegedet érinteni ahhoz, hogy a 47-esről az M5-ösre jussunk. A Vásárhely–Szeged–Budapest útvonal – az általunk nézett variációk közül – a leghosszabb, azaz 197 kilométer. Az autópályán azonban tempósan lehet haladni, így alig több mint egy óra alatt el lehet jutni Budapestre. A télen 1120 forintba kerülő, négynapos autópálya-matricát pedig akkor is meg kell venni, ha csak Kiskunfélegyházánál tér az M5-ösre az autós.

Vásárhely és Budapest között egyébként légvonalban csupán 150 kilométert kellene megtenni, ez azonban egyelőre csupán érdekesség, nem lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyákat készítenek fel a szilveszteri tűzijátékra

Egy speciális illatterápiával könnyebben viselik a kutyusok a szilveszteri mulatozással járó… Tovább olvasom