Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Mesélő vásárhelyi cégtáblák

Hódmezővásárhely - A cégtáblák tanulságosak, és mesélnek. Nyelvi leleményről, az üzletet működtető család életének egy fontos állomásáról, vagy éppen kedvencekről árulkodnak. Vásárhelyen mindegyik fajtával találkozhatunk.
Lapunk vásárhelyi szerkesztőségéhez közel, a Szegfű utcában működik a Nefertiti nevű bolt, ahol nem az ókori birodalmat idéző ajándéktárgyakat, hanem táskákat, divatékszereket és kiegészítőket vásárolhatnak a lányok, asszonyok.

– Azért választottuk ezt a nevet, mert a feleségemmel Egyiptomba utaztunk nászútra, és Nefertiti ennek az országnak a legendásan szép és híres királynője volt – indokolt Kun Tamás tulajdonos.

A gyermekdivatot kínáló üzletek elnevezése általában a kicsik világához igazodik (Nyusz- nyusz, Dumbo), viszont olyannal is találkozhatunk, amelyről az avatatlanok csak közelről deríthetik ki, milyen terméket kínál, például: a Famous Stars and Straps divatruházati márkabolt, a Blue Box filmkölcsönző. A magyar és a külföldi szavak keverése sem ritka (Péksüti City, Raktár Café), valamint az alliterációt (Belvárosi Borbár) is alkalmazzák a keresztapák. Utóbbiaknál maradva, a Keresztapa Club Söröző cégérén a keresztapa és a söröző S betűje dollárjelet formál.

Borsodi Lászlóné Erzsike használt ruhát és házi tarhonyát kínál a hozzá betérőknek. Fotók: Tésik Attila
Borsodi Lászlóné Erzsike használt ruhát és házi tarhonyát kínál a hozzá betérőknek.
Fotók: Tésik Attila

A Toro villamossági szaküzlet nevével – mint megtudtuk – annak idején két legyet ütöttek egy csapásra: az egykori tulajdonos beceneve és egyben ismert villamossági márka. A vendéglő lehet Öszöm-iszom, a virágbolt Inda, míg a Petőfi utcán, az evangélikus templom szomszédságában a kerítésre erősítve hatalmas tábla hirdeti: „Eladó! Házi tarhonya és használt ruha". Mellétűzve, kartonra írva: „Tessék csengetni!"

– Ruhákból egykori boltom maradék készletét árulom, illetve azt, ami korábban a családomé, az enyém volt; a tarhonyát pedig magam készítem, ezért van ez a kissé furcsa árukapcsolás – mondta el Borsodi Lászlóné Erzsike. – Nyugdíjpótlásnak jól jön ez a kis bevétel, de jó találkozni, beszélgetni is az emberekkel. A használtruha-piacon óriási a konkurencia, legalább hetven üzletben kínálnak ilyet a városban.

A Fapuma nevét az Üvegtigris című filmből vette a tulajdonos.
A Fapuma nevét az Üvegtigris című filmből vette a tulajdonos.

A 6:3 totózó neve az évszázad mérkőzését, a londoni magyar–angol eredményt idézi. A betérők talán abban reménykednek, ők is „simán" nyerhetnek, mint 1953-ban Puskásék.

Üvegtigrisből Fapuma

Az Üvegtigrisben, amikor a büfést arról faggatják, miért ezt a nevet adta vendéglátós lakókocsijának, Rudolf Péter visszakérdez: Miért, mi legyen, Fapuma? A moziért rajongó vásárhelyi fiatalok erre igent mondtak, és 2007 végén megnyitották a belvárosban a Fapumát; a szokásos büfés kínálattal: többek között pizzával, hamburgerrel, palacsintával, házi túrós lepénnyel, barátfülével és pogácsával. Az ott dolgozó Keltonik István nem titkolta: a büfé jobban prosperál, mint filmbeli „testvére", viszont hátránya, hogy ha nem így lenne, nem tudnák odébb tolni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fénysorompót kérnek a mindszentiek

Mindszent - Gyurcsány Ferencnél kezdeményezi egy jogszabály megváltoztatását Zsótér István a helyi képviselők megbízásából. Tovább olvasom