Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Mesélő vásárhelyi kocsmacégtáblák

Többek között Frédi és Béni, Vuk nevű vendéglátóhely is van Hódmezővásárhelyen. Jó néhány régebbi cégtábla viszont ezeknél is „mesésebb". Elsősorban a város múltjáról tudhat meg sokat, aki a kocsmaneveket végigböngészi, ugyanakkor tisztába jöhet azzal is, mit jelent, hogy nyelvében él a nemzet.

Vásárhelyen a vendéglátó-ipari egységek keresztszüleiként a rajzfilmfigurák is népszerűek. Van például: Frédi és Béni, valamint Vuk söröző. Akadnak az egykori rendeltetésre utaló elnevezések (Raktár café), viccesnek, ötletesnek titulálható nevek (Öszöm-iszom, vagy alliterációt alkalmazva, Belvárosi Bor Bár), de ezeken legfeljebb elmosolyodunk, gondolkodásra, töprengésre nem késztetnek. Vannak, amit megmagyarázunk – magunknak –, gondolván, ez a megfejtés. A Szeretet presszónál még csak feltételezzük, hogy az árusított termékeket kedvelik a betérők, a Bier-lak sörözőnél viszont már egyértelmű a megoldás. Az is természetes, hogy a Volán-pályaudvarnál Végállomás eszpresszóban, a MÁV-vasútállomásnál Expressz büfében múlathatjuk az időt. Utóbbi talán azt is jelzi, milyen sebességgel hagy el bennünket a józanság.

Vasmacska a szárazföldön

Kockás abrosz, pacal és birkapörkölt, babgulyás. A Vasmacska jellegzetes, hangulatos kisvendéglő. Tengerészeti alkalmatosság az Alföld közepén? Furcsa. A közelben, szemben vele található ugyanis az árvízvédelmi fal. Korábban ezen túl mocsaras, tavas vidék volt – a Tisza is arra kanyargott –, kikötővel, folyami hajók jöttek-mentek, kötöttek ki, horgonyoztak le – vasmacska! –, pakolták ki és be az árut. Ez nem csupán legenda, az étteremben rézkarcról készült rajz is látható, mely a 19. századi állapotokat örökíti meg. Ennek állít emléket a név.

Nem kell messzire menni a vonatoktól, és máris az Új Kaktusz nevű intézménybe botlunk. Mexikóban és Texas környékén nem csodálkoznánk rá a névre, Vásárhelyen azonban egy kicsit idegenül hat. Az ablakban egy régi, cserépben éldegélő pozsgás van és korábban – jelzős szerkezet nélkül – Kaktuszként üzemelt a hely, az eredeti neve – a csapos hölgy és az egyik törzsvendég szerint – pedig Búfelejtő volt. Ezt a funkcióját megőrizte.

Stabil törzsközönséggel üzemel a Vidám Rizsőr és az Öreg Vidám Rizsőr. Egymástól „két és fél" méterre. A történet, a név megfejtése kézenfekvő: korábban a környéken rizsföldek voltak, ezeket kellett őrizni, és amikor kifizették az őrök járandóságát a közeli italmérésben, érthetően vidámakká váltak. Aztán, ahogy fogyott a pénzük még jobb lett a kedvük... Az eredeti „műintézmény" bezárt, nyílt egy új, aztán a régi ismét megnyitotta kapuit az „Öreg" titulussal különböztetve meg magát.

Az egyik legnépszerűbb kisvendéglő – Risztov Évának is a kedvenc helye –, a Bandula, egy családról keresztelődött el, és a kínálatban is sok ilyen nevű étel található. Közel tíz éve már nem ez a família a tulajdonos, de visszatérő vendégek.

Bagolyvár. Nem kell bemutatni. Vagy mégis? Az épületet korábban egy ügyvéd bérelte, majd hosszú időn keresztül üresen állt. Az ilyenekről tartják, hogy birtokba veszik a baglyok, az ő tanyájuk, váruk lesz. A szellemjárta házat a vásárhelyiek bagolyvárként emlegették, és amikor a nyolcvanas években megnyílt az étterem, „legalizálta" a nevet. Manapság nem szárnyasok látogatják.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől már a kórházban várják a járó betegeket Vásárhelyen

Hétfőtől már a vásárhelyi Erzsébet-kórház F épületében várja a járó betegeket a pszichiátriai, a… Tovább olvasom