Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Mézeskalácsot gyúrt a gyerekei nevéből

Bármilyen mézeskalácsot elkészít a vásárhelyi Nagy-Kovácsné Mária, aki megszámlálhatatlan darabot gyártott már az elmúlt két évben. A környéken sokan ismerik a Madett Mézest – a név három gyermekük nevéből született.
– Két éve kezdtem mézeskalácsokat készíteni a munkám mellett, hobbiként, 4 hónapja már csak ezzel foglalkozom – kezdte beszélgetésünket Nagy-Kovácsné Mária, aki egyébként cukrász. Elmondta, minden termékén szerepel a Madett Mézes felirat, ami egy fantázianév. Három gyermekük nevéből – Armand, Dezdemóna és Henriett – tevődik össze. A mézeskalácsok ajándéktárgyak, nem édességnek készülnek.

– Azon dolgozom, hogy legyen egy hagyományőrző műhelyem, ahol majd turistákat, illetve gyerekcsoportokat tudok fogadni – magyarázta. Tervezi, hogy élelmiszerként is eladható mézeskalácsokat készít, de ahhoz egy másik műhely kell, számos engedéllyel.

Most azonban még otthonában gyártja a különböző mézeskalácsokat, illetve a cukorvirágokat. – A szív alakú a favorit, de bármilyet el tudok készíteni, amit megálmodnak, vagy ami az eszembe jut – folytatta. A különböző alkalmakra is felkészül, így húsvétkor a tojás alakúak, karácsonykor a házikó vagy a fenyőfa a menő. Mivel a lakodalmak szezonja van, így a jeles alkalmakra is egyedi ajándékokat készít.

Nagy-Kovácsné Mária büszkén mutatta mézeskalácsait. A szerző felvétele
Nagy-Kovácsné Mária büszkén mutatta mézeskalácsait. A szerző felvétele

– Egy alap tanfolyamot végeztem el, de szeretném továbbképezni magam. Két teljesen egyforma mézeskalács soha nem lesz. Hasonlók vannak, de ugyanolyan nincs, mivel nem gép készíti, hanem emberi kéz – tette hozzá. Jelenleg már augusztus 20-ára készül, hiszen a városi rendezvényen koronát és szőlő alakút készít majd a gyerekekkel. Mária óvodákban is tart kézműves-foglalkozásokat, hogy a kicsik is megismerkedjenek a mézeskaláccsal. Ilyenkor az ovisoknak már csak díszíteni kell.

A mézeskalács időtálló, becsomagolva évekig eláll, persze vigyázni kell rá, hiszen könnyen eltörik. Vásárhelyen hiányol egy olyan boltot, mint a makói portékatár, ahol a turisták tudnának válogatni a helyi értékekből. Mária is készít Hódmezővásárhely és Hungary feliratú mézeskalácsot, amit szívesen vásárolnak a kirándulók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napelemek a vásárhelyi és makói kórházban

Összesen 612 napelemtáblát helyeznek ki a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó tagintézményeiben. Tovább olvasom