Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Mezőőrök, polgárőrök figyelik a kishomoki szemetelőket

Bár az öreg-kishomoki szemétlerakóhelyet több mint egy hete felszámolták, körbekerítették, és tiltó táblákat helyeztek el, még mindig éjjel-nappal őrzik. Ez visszatartja a szemetelőket.
Egy zöld színű Seat áll az öreg-kishomoki Hegyi-dűlő elején, nem messze a 47-es főúttól. Rózsa István mezőőr – társaival felváltva – azt figyeli, vajon hoznak-e még szemetet a több mint egy hete felszámolt lerakóba.
– Naponta reggel hat és este tíz óra között van itt kint tőlünk valaki, s négyóránként váltjuk egymást. Éjjel sem marad őrizetlenül a terület, mert a polgárőrök veszik át tőlünk a stafétabotot – magyarázta a fiatal mezőőr.

A négy óra igen lassan telik. Ha jó az idő, akkor az autó mellett álldogál István, de az eső fedél alá kergeti. Elárulta, eddig senkit sem kellett abban megakadályoznia, hogy lerakja szemetét, ugyanis a körbekerített terület, a tiltó tábla, valamint a mezőőri, polgárőri jelenlét elég visszatartó erő.

Ennek ellenére István nem véletlenül tette úgy kocsija hátsó ülésére szolgálati puskáját, hogy az ablakon egy kicsit kilógjon a csöve. Ez is igen elrettentő. Szerencsére még nem kellett használnia.

Míg a mezőőrrel beszélgettünk, egy kisteherautó állt meg mellettünk. Nem szeméttel érkezett, hanem Saja Mária külterületi koordinátor hozott műanyag kukát az öreg-kishomokiaknak. Ugyanis mostantól mindenki ebbe dobhatja háztartási hulladékát, s nem kell kihoznia azokba a nagy konténerekbe, melyek eddig a Hegyi-dűlő elején álltak.

Az öreg-kishomokiak eddig ugyanis azért fizettek kommunális adót, hogy az A. S. A. rendszeresen ürítse a konténereket. A szemétszállítás bevezetésével viszont fölöslegessé váltak a konténerek.
– A problémát az jelentette, hogy a külterületeken kihelyezett nagy szemetesedényekbe nem csupán azok vitték a szemetet, akiknek kiraktuk, hanem igen sokan hordták ide a hulladékot a belvárosból is – nyilatkozta Benkő Zsolt, a külterület önkormányzati képviselője.

A vásárhelyi önkormányzat egyre több külterületi részen vezeti be a rendszeres szemétszállítást. Így például a Kutasi úti marhatelepnél húsz család kapott egyedi kukát. Új-Kishomokon másfél hónapja, Öreg-Kishomokon pedig két hete viszik el hetente egyszer a házak elé kitett edényekből a hulladékot.

A folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően az elmúlt hónapban tíz esetben füleltek le illegális szemetelőket. Ők fejenként 10 és 50 ezer forint közötti pénzbírságot kaptak. A kiszabható legmagasabb összeg 100 ezer forint. A képviselő szerint jóval olcsóbb, ha a kukába nem férő szemetet az A. S. A. telepére viszik, mert így csak pár száz forintot kell fizetni érte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűkül a taxisok piaca

A vásárhelyi taxisok nem tudtak egyezségre jutni az önkormányzattal tarifaügyben, így ahány kocsi,… Tovább olvasom