Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Micro-Ker: pórul jártak a ''befektetők''

Alaposan felkavarta a kedélyeket a napokban az érintetteknek kiküldött levél, mely a „Magad Uram!" önsegélyző rendszeréről elhíresült vásárhelyi Micro-Ker Kft. felszámolási zárómérlegét tárta az érintettek elé. Mint kiderült: annak idején sokan bedőltek a nagy haszonnal kecsegtető ajánlatnak: 22 ezer 529-en összesen 974 és fél milliót fektettek be.
Annak idején lapunk is beszámolt arról, hogy 1996-ban a vásárhelyi Arany utca 14. szám alatt működő Micro-Ker Kft. tízszeres hozamot ígért azoknak, akik a pénzüket nem a bankokban vagy vállalkozásban szerették volna fialtatni. Az csak már a rendőrségi eljárás alatt derült ki, hogy a cég a kifizetéseket a befizetésekből finanszírozta. Több mint huszonkétezer hiszékeny ember dőlt be a tízszeres hozamról szóló ígéretnek. Az ajánlat annyira csábító volt, hogy hosszú sorokban álltak a befizetni kívánó emberek.

– Mi is beugrottunk. Ma már bánom, hiszen alaposan pórul jártunk – mondta név nélkül az egyik befektető. – Azt ígérték, hogy százhatvanezret befizetek, ami akkor nagy pénz volt, s 1 millió 600 ezret kapok vissza. Elvittem a pénzt, megkötöttük a szerződést. Az ígért hozamot is megkaptam, bár ne kaptam volna! Ugyanis azt bírói úton követelte a Micro-Ker felszámolója, s végül a végrehajtó vitte el a kocsimat és az ingóságok egy részét. Mert a pénzt persze elköltöttük.

A Micro-Ker Kft. egy idő után fizetésképtelenné vált, vezetői ellen eljárás indult, s az ügyben jogerős börtönbüntetést elrendelő ítélet is született. A cég felszámolására a bíróság a Horizont Holdingot jelölte ki. Kiderült: 22 ezer 529-en összesen 974 és fél milliót fektettek be. Az üggyel foglalkozó Legfelsőbb Bíróság döntése szerint semmisnek tekintendők a Micro-Ker és a befektetők tízszeres hozamot ígérő szerződése, mert az lehetetlen haszonnal kecsegtetett.

A cég a befizetett összegekből hozamként 401 millió 701 ezer forintot ki is fizetett. A felszámoló ezt az érintettektől visszakövetelte. 1560-an ezt nem tudták, vagy nem akarták visszaadni. A polgári peres eljárást részeként végül a végrehajtó foglalta le a fellelhető vagyontárgyakat. A perekből és a peren kívüli egyezségekből csupán 256 millió 245 ezer forint folyt be, a többi behajtására remény sincs. Az eltelt kilenc esztendő alatt az eredeti befizetési összegek csupán 92 százalékát kapták vissza magánszemélyek.

– Ma már nevetségesnek tűnik, de abban az időben szinte minden rendkívüli lehetőségre vevők voltak az emberek, így én is – tette hozzá egy másik kárvallott. – Jól jött volna a pénz, mert akkoriban lettünk munkanélküliek. Nem is gyanakodtam, hiszen nagynéném rendben megkapta a hozamot. Nem sokkal később azonban a Micro-Kernél már zárt irodaajtót találtunk.

A Micro-Ker kárvallottjai közül sokan nem is jelentkeztek határidőre a felszámolónál. Őket semmiféle kártérítés nem illeti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalonnasütés ufókkal

Olyan emberrel lehetetlen volt találkozni a hét végén Mártélyon, aki ne talált volna magának… Tovább olvasom