Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Milliárdok kellenek a vásárhelyi járdák felújítására

Hódmezővásárhely - Kétszázhetven kilométer hosszú közterületi járda kanyarog Vásárhelyen, ennek közel 80 százaléka szorul felújításra – derül ki egy városházi felmérésből. A munka mintegy négymilliárd forintba kerülne.
Töredezett, repedezett, hepehupás – ezekkel a szavakkal jellemezhetjük leginkább Vásárhely közterületi járdáit. A városfejlesztési és üzemeltetési iroda közelmúltban készült jelentéséből kiderül, hogy a körülbelül 270 kilométer hosszan kanyargó hálózat mintegy 80 százaléka felújításra szorul. A városrészekben járva szinte mindenféle burkolattípussal találkozunk: beton, aszfalt, jó minőségű égetett tégla. Utóbbiak a legrégebbiek, ezeket elődeink két fektetési módon homokágyazatra helyezték. Ennek a burkolatnak az az előnye, hogy könnyen bontható, így a sérült elemek gyorsan pótolhatók. Téli takarítása, illetve nyári gyomtalanítása viszont több odafigyelést igényel. Vásárhelyen most a legnagyobb gondot a fugamentes – legtöbbször a téglaburkolat leaszfaltozásával kialakított – járdák okozzák, a 3-4 centiméter vastagságú aszfaltréteg alatt ugyanis elmozdultak az eredeti elemek.

A vásárhelyi járdák négyötöde töredezett, hepehupás. Fotó: Karnok Csaba
A vásárhelyi járdák négyötöde töredezett, hepehupás. Fotó: Karnok Csaba

Vásárhely járdáinak nagy része több évtizeddel ezelőtt készült. A burkolatot pedig egyáltalán nem kímélte az időjárás, de károsította a közművesítés és a téli sózás is. A belvárosban például teherbírási, ágyazási problémák miatt a burkolat több helyen megsüllyedt, számos helyen pedig tág repedéseket fedezhetünk fel, amelyek az 1970-es és 80-as évek technológiájára vezethetők vissza.

Ékes József, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési irodájának városüzemeltetési csoportvezetője elmondta, az állapotfelmérés során meghatározták a felújítandó felületeket. A teljes – korszerű kiselemes burkolatok felhasználásával történő – járdafelújítás összköltsége számításuk szerint megközelítőleg 3,8 milliárd forintba kerülne. A nagyszabású munka megkezdése egyelőre még nem szerepel a közeljövő tervei között, de folyamatosan keresik a pályázati lehetőségeket. Hozzátette: a belváros esetében műszaki tervük is van. A felújítás során pedig ügyelni kell majd arra, hogy a városban környezetbarát, maradandó, javítható, közműépítés és hibaelhárítás során könnyen helyreállítható járdák épüljenek.

Önerős járdafelújítás

Tavaly önerős járdafelújítási programot hirdetett Vásárhely önkormányzata, amelyre 363 pályázat érkezett be. A nyertesek számára a város biztosította a felújításhoz és az újjáépítéshez szükséges építési anyagot. A kivitelezésről és az annak kapcsán felmerülő költségekről viszont a pályázónak kellett gondoskodnia. A népszerű programnak köszönhetően több mint 24 millió forintból mintegy 6 kilométer járdaszakasz újult meg városszerte.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. mackó 2008. szeptember 23. 17:01
  „Szavazásra kellene feltenni a kérdést, hogy kell v. nem élményfüdő. Tudom a választ is NEM!”
 • 21. gibla 2008. szeptember 22. 22:07
  „Gondolom erről szól a kommunikációs stratégiája is.
  Csak akkor nem értem, hogy miért a város pénzéből építik. Keressenek rajta a gazdagok, ne pedig a város bukjon bele. Vagy rosszul gondolom?”
 • 20. cikicakk55 2008. szeptember 22. 21:17
  „Beth!!!Gondolod, hogy tolongani fognak az élményfürdő előtt a túrísták? És ha estleg leszen is páran mit akarnak majd még megnézni a városból? A Dobó Katica Utcát?Az a pár túrista nem fogja behozni az élményfürdő árát.Így hát marad a rossz járda,marad a drága fűtés, stb. Nem baj, lesz Élményfürdőnk.HURRRRRRRÁÁÁÁÁÁ!”
 • 19. mackó 2008. szeptember 22. 17:05
  „lj. azt nyilatkozta a délvilágban, hogy az élményfúrdőt a gyerekeknek építteti 10 éves korig. Kérdezem a fiának csináltatja de egyszer ő is megöregszik. Miért nem a vásárhelyi embereknek?.”
 • 18. Beth_ 2008. szeptember 20. 20:50
  „Az élményfürdőt nem a vásárhelyi polgárok fogják igénybe venni, hanem az ide látogató turisták. A ti pénzetekből nem nektek építik majd fel nyuszikáim.”
 • 17. vicc 2008. szeptember 19. 18:52
  „Hódmezővásárhely barattyos

  A keető jözti távolság* homok munka aszfalt stb

  ? hány embernek épült ? hányan laknak barattyoson ?

  Ja az politikai húzás a járda meg műszaki probléma !

  Választások idején lessz járda program is ! , na persze ingyen pörkölt meg , 2000Ft zsebbe, meg cigyán kissebségi iroda a város pénzéből pár ember hatalmi vágyainak kielégítésének céljából!”
 • 16. kaciba 2008. szeptember 19. 15:00
  „Emlékpont, Rapcsák-szobor, élményfürdő, belvárosi felújítás és sok egyéb. Azokra van és volt pénz, a járdára meg adjon a kormány, meg az unió. Hát így én is tudnék gazdálkodni az adófizetők pénzéből.”
 • 15. mackó 2008. szeptember 19. 12:55
  „lj. elvette a vásárhelyi emberektől a strandot,valamikor a miénk volt a munkás és szegény emberek is tudták látogatni, Rapi idejében is letudtunk menni. De őt ez nem érdekli hiszem neki azért kell, hogy bulizni tudjon.”
 • 14. cikicakk55 2008. szeptember 19. 11:34
  „Csak1srác!
  Még nincs élményfürdő,csak készülnek csinálni.Az meg koránt sem biztos,hogy turisztikai látványosság lesz.Már most is baromi sok a belépők ára,képzeld el mennyi lesz,ha élményfürdővé alakítják.Oda biztos nem a vásárhelyi kisember fog eljárni élménykedni.”
 • 13. Nem is tudtam 2008. szeptember 18. 17:16
  „Hát ez kúrva nagy hír! Elárulom, hogy az egész országban szarok a járdák, meg az utak is! Bizony! Úgy látszik, ha nem történik semmi, akkor mindig elő lehet kapni egy ilyen barom " vásárhelyi " hírt, ami mindenütt ugyan úgy van!”
 • 12. Csak1srác 2008. szeptember 18. 15:44
  „Emberek az van...Sajnos mostanság ilyen világba élünk h mindenre van pénz ami fölösleges...ami meg haszonra válna a városnak az a pénzösszeg már nincs is meg...de hát kérem ezt választottuk (tisztelet a kivételnek)persze h rossz a járda mert Rapcsák bácsi szobra az fontos...csak azt nem értem minek???:S na mind1 ebbe belese megyek mert csak az időmet tölteném el ezekel a **** :D
  Én mondjuk elégé fiatal vagyok a felntöttek többsége nem is veszi komolyan mit gondolok vagy ilyesmik de h mi történik itt azt én is látom...elszurtuk már elég régóta...lenne pénz itt mindenre de Magyarosrszág elégé adosságba van...a dolgozo emberek fizetnek mindenkinek...mondhatni h belölünk élnek...én Antiszocalista vagyok nekem mind1 h mivan az emberekkel csak legalább nem az én pénzemből tartanám el őket...én is tudnám mire költeni a pénzemet, vagy jolvan veygék el de legalább tudnám h a politikusok többsége nem rakná a zsebébe...de figyeljétek meg ezt a járdát is csak akkor épitik meg ha majd adunk bele pénzt...vagyis én szerintem...
  Az élmény fürdöt meg tán azért nem kéne le bontani mert turusztikai központ...de Rapcsák bácsit mértne lehetne...mert ha jönnek külföldről hamarabb bemennek az élmény fürdőbe mint h Rapcsák szobrát megnézzék...na mindegy nem ártatom magam...
  További szép napokat...”
 • 11. cikicakk55 2008. szeptember 18. 14:41
  „Az élményfürdő árából biztos futná.A jó járdákra nagyobb szükségünk van.Többen használjuk mint amennyien az élményfürdőt használnánk.A maradék pénzből meg a strand jelenlegi hibáit leheten kijavítani.”
 • 10. piszkavas 2008. szeptember 18. 13:41
  „Na mostmár a Rapcsák se jó?! Se a lázár se? Se semmise?”
 • 9. Írástudatlan. 2008. szeptember 18. 13:07
  „Adakozzon ám a polgármester és a nagyrabecsűlt bandálya! Ők verték el a lóvét mindenféle hülyeségre.Emlékpont na pont az sem kelett vólna!Rapcsák szobor az sem!Ezeknek az árából már telt vólna ha nem is az egész város járdájára de egy párra biztosan.A másik meg hogy tényleg nem kelett vóln így elhanyagólni a karbantartásukat.Nagy a valószinűsége hogy inkább nem is fogják őket felújítani inkább építenek Rapcsák András szentéjt!”
 • 8. mackó 2008. szeptember 18. 11:47
  „Ad (ha volna se) a fene aki megeszi, nem adunk elég adót. Már Rapinál is és azóta is az a kampány igérgetés, az út és a járda. Unalmas.
  Sok mindenről le lehetne mondani és fokozatosan megcsinálni a járdákat, de ki törődött vele. Magyar foltozgatja.”
 • 7. gben 2008. szeptember 18. 10:18
  „Csak egyszer kellene jol megcsinälni, szervezetten az összes järdät....nem ugy hogy fel evente vmi miatt feltörni, s ujra rossz minösegben kijavitani....”
 • 6. piszkavas 2008. szeptember 18. 10:07
  „Én adakoznék mondjuk 1,5 milliárdot az ügy érdekében, tegye fel a kezét aki csatlakozik! Összedobjuk, na!”
 • 5. pesta22 2008. szeptember 18. 09:14
  „Választásokkor utcai fórumon almásy Pista is megígérte a belváros, a Csengettyű köz, rossz járdáinak, életveszélyes és rálépéskor zajos, fülsértő lemez csatornafedők cseréjét. Nem egy év telt el azóta...”
 • 4. totya66 2008. szeptember 18. 09:09
  „Nem kenőpénz hanem pályázati sikerdíj ez nálunk 30%, de van külföldön is általában olyan 10% körül. Igaz hogy a városban rosszak a járdák és a kerékpárutak de az utakat megcsinálták egész jól, és ne felejtsük el a pénzt az autós hozza mindenféle adó formájában ezért kell mindenkit rákényszeríteni hogy legyen autója (vagy törjön el a bokája). :-)”
 • 3. Grabowski 2008. szeptember 18. 08:50
  „Nemcsak Vásárhelyen, Szegeden is kriminális állapotúak a járdák.
  Természetesen ez egy blöff, hogy csak ilyen drágán lehet megcsinálni. (a kenőpénzek drágítják)
  Sajnos ez jellemző az egész építőiparra: maffiaként működik.
  Amíg 1-2 millióból fel lehetne újítani épületet/utat, addig hozzá se nyúlnak.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházi svédasztal Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az idén nem az első bérletes előadáson, hanem már a bérletváltás előtt eldöntheti… Tovább olvasom