Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Milliárdok Vásárhely fejlesztésére

Hódmezővásárhely - Már elkezdték az Erzsébet-kórház rehabilitációs osztályának kialakítását, a Lázár utcában és a Dr. Rapcsák András úton épülnek az önkormányzati lakások, kijelölték két kerékpárút nyomvonalát, és beadtak több városi beruházással kapcsolatos pályázatot.
Mindez része a vásárhelyi városfejlesztési tervnek, melyet még 2006-ban fogadtak el a képviselők.

Az egyik legnagyobb volumenű beruházás a belváros rekonstrukciója, melynek költsége ötmilliárd forint, s ebből hárommilliárd a támogatás. A tanulmányi terveket már előkészítették, kész a koncepció is. A programot véglegesen még nem dolgozták ki, mivel időközben újabb pályázati lehetőségek jelentek meg.

Már megtörtént az Erzsébet-kórház B épületének részleges akadálymentesítése, illetve ugyanitt most zajlik a hetvenágyas rehabilitációs, illetve az ápolási osztály kialakítása, az egynapos sebészetet pedig már át is adták. A 260 millió forintos költség száz százaléka támogatás.

A Lázár utca 10. szám alatt lakásokat alakít ki az önkormányzat.
Fotó: Tésik Attila

Már benyújtotta az önkormányzat azokat pályázatokat, melyek segítségével felújíthatják, illetve bővíthetik a Varga Tamás, a Klauzál Gábor Általános Iskolát, valamint a Szent István Általános Iskola Szent István utcai épületét és a Nádor utcai óvodát. A teljes költség 1 milliárd 675 millió, melyből 1 milliárd 507 millió a támogatás. A Cseresnyés-kollégium nyílászáróit pedig 26,5 millióból kicserélték.

Folyamatosan pályáznak

A városfejlesztési terv az Új-Magyarország Nemzeti Fejlesztési Tervre alapul, s ennek a különféle pályázati lehetőségeire építünk – mondta Hegedűs Zoltán, az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöke. Csáki Imre városi főépítész kiemelte: a városrehabilitációs program egyik fő irányvonala a Tornyai-múzeum, a Petőfi Sándor Művelődési Központ, a görögkeleti templom, valamint környéküknek a felújítása.

Az úgynevezett OLLÉ-program keretében – ez 103 millió forintról szól – a stadionban egy nagy műfüves focipálya létesül, melynek megvalósítását most készítik elő. A Fekete Sas bővítésének előkészületei szintén zajlanak, a beruházás költségeit befektetők állják. A strandon élményfürdőt szeretnének kialakítani, melynek költsége 2 milliárd 796 millió, ebből a támogatás 1 milliárd 165 millió. A megvalósíthatósági tanulmány már kész, s a pályázatot a napokban adják be. A mártélyi üdülőterületen 90 millióból bővítik a városhoz tartozó épületek szálláshelyeit.

Két kerékpárutat is építenek a városban, illetve a kistérségben. A 186 milliós barattyosinak már ki is jelölték a nyomvonalát, a Mártély és Mindszent közöttinek pedig zajlanak az előkészületei. Ez utóbbi várható költsége 288,9 millió.

Folytatni fogják a korábban elkezdett belterületi útrekonstrukciót, most hárommilliárdból. A helyi közlekedés fejlesztésére a terv kétszázmillióval számol. A Lázár utca 10., illetve a Dr. Rapcsák András út 52. szám alatt már folyik az összesen ötvenkét önkormányzati lakás kialakítása.
A városfejlesztési terv ezenkívül tartalmazza még a tanyavillamosítást, a termál- és visszasajtoló kutak építését, külterületi csatornázást, ipari parki bővítést is.

Olvasóink írták

  • 2. Válaszoló 2008. február 28. 13:23
    „Az ár nem számít. Az a fontos, hogy a városvezetés újra durrantson egyet, még ha annak szaftja is van.”
  • 1. Hozzászoló 2008. február 26. 06:56
    „A emlitet ingatlanok lakássá átalakitása vajon mennyi pénzbe kerül föleg ha figyelembe vesszük hogy a Lázár u. 10 szám alatti ingatlant meg kelett vásárolni. A törekvés helyénvaló hogy kérdés mi az ára ha egy belvárosi irodaépületet alakitunk át bérlakásokká?
    Ésszerű dolog ez? Mibe kerül és kinek? Vagy van e összefüggés a helyi adók építmény adó parkolódijak léte nemléte között?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befestették a Libás lányt Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Valaki befestette Vásárhelyen a Népkertben található Kisfaludy Stróbl Zsigmond alkotta Libás lány-szoborcsoportot. Tovább olvasom