Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Milliárdos beruházásokat terveznek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A lakóövezetet Kishomok felé terjesztik majd ki – többek közt ez is elhangzott a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen Vásárhelyen, ahol a képviselők a város hosszú távú fejlesztéséről tárgyaltak. Döntöttek arról, hogy szélerőmű épülhet Batida közelében, és a panelprogram támogatásáról is szavaztak.
Elsősorban a város hosszú távú fejlesztési koncepciójával foglalkozott a tegnapi rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen. Mucsi László, a városfejlesztési és üzemeltetési iroda vezetője elmondta: a lakóövezet Kishomok felé terjeszkedhet, de az uralkodó szélirány miatt az északi részen szükség lesz erdőtelepítésre. Az oktatási, szociális intézmények, valamint a sportlétesítmények fejlesztése is szerepel a tervben. A belváros forgalmának csökkentéséről – a kamionok végleges száműzéséről –, a kerékpárút-hálózatról, parkolóházak, mélygarázsok építéséről sem feledkeztek meg. Mintegy 250-300 új szociális lakás építésére is szükség van, sőt az intézmények jelentős része, köztük a több mint 110 éves polgármesteri hivatal (fűtésrendszer, tetőszerkezet) is renoválásra szorul. A koncepció kiemelt része a belváros rehabilitációja, a Tornyai-program.

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia – erről Hollai Krisztina, a HBH Euroconsulting Kft. tanácsadója beszélt –, három programból áll: a Petőfi Sándor Művelődési Központot és környékét megújítóból, a Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Programból és a diszkriminációt megszüntető projektből. A közeljövőben kiegészülhet a negyedik „lábbal", a gazdaságfejlesztési programmal, ezt várhatóan nyáron dolgozzák ki. Az első kettő 1,5–1,5 milliárd forintos beruházás, és a Tornyai első ütemében újulhat meg többek között a múzeum, a görögkeleti templom és az ógimnázium, vagyis az Alföldi Galéria épülete. Ezt a pályázatot átdolgozva június végéig ismét be kell nyújtani – erről, valamint a város hosszútávú fejlesztési terveiről egyhangúlag döntött a közgyűlés.

A képviselő-testület szavazott egyebek közt a panelprogram és az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatásáról, és a Gyermekjóléti Központban kialakítandó játszóház pályázatának beadásáról. Hozzájárult a város ahhoz, hogy szélerőművek épüljenek Batidától 4,5 kilométerre délre. Elhangzott az is, hogy a képviselők vagyonnyilatkozata nyilvánossá vált, és már a napokban megtalálható lesz az önkormányzat honlapján.

Olvasóink írták

 • 2. Csavok 2008. június 22. 11:49
  „250-300 szociális lakás !!! Gratulálok ez kell ide nem munkahely és szigorú szabályok (csak közmunka után járjon segély és csak akkor járjon a gyerekek után bármi, ha óvodába vagy iskolába járnak).
  A sok milliárd elköltése a városközpontra remek cél, de sokunk véleménye szerint annak a bizonyos negyedik lábnak(gazdaságfejlesztési progran) talán az ELSŐ és LEGFONTOSABB lábnak kellene lenni Kedves Városatyák. Ez nyílván nehezebb ügy mint pályázatokat írattatni ezen komolyan kell dolgozni, sajnos ezért is maradt utoljára(majd a nyáron,akkor persze nyaralnak)!!Itt ebben a városban folyamatos céltévesztés folyik, talán először a munkának kellene következni és utána annak gyümölcseiből jöhet a költekezés. Nálunk folyamatosan mennek és nyerjük a szuper "sohamegnemtérülő,kirakat" beruházásokra a milliárdokat, de az értékteremtő munkákról elfelejtkeznek "Nagyjaink". Ennek sajnos egy lényeges oka: kevés vagy egyáltalán nincs köztük reál szakember.
  Lesz már kerékpárutunk Peking-ig, de az ELKERÜLŐÚT az utak közül messze a legfontosabb !!!!!!
  Az ipari park BŐVÍTÉSE, az oda üzemeket építeni szándékozók SEGÍTÉSE!!!
  TERMELŐ munkahelyek kellenek és majd ezekből lesz bevétel és utána jöhet a városközpont felújítása.
  Ez a Panteon is nevetséges és a lényegi dolgokról tereli el a figyelmet.
  Kedves Városatyák hátha ezeket is elovassák bokros teendőik közepette. Talán nem mindenki ír bolondságokat !
  Üdv.: Csavok”
 • 1. szösszenet 2008. június 20. 21:32
  „Éppen ma gondolkodtam el azon, hogy minek építeni szociális bérlakásokat. Romákak? Magyaroknak? Olyan embereknek, akik nem is akarják rendbe rakni a családjukat? Remélem nem.
  Mivel én nem lettem volna jogosult szociális alapon a bérlakásra, a magam erejéből, sőt jelzálogból házat vettünk, szülői segítség nélkül. Nyögöm a részleteket, nincs vadi új verdám, mint azoknak az embereknek, akik szociálisan hátrányos helyzetűek, 3 gyerekük van, ráadásul romák, cigiznek, és segélyből élnek a szociális bérlakásban. Ők kapják az ingyenebédet, az én gyerekemnek, mivel még egyke (nem mernék vállalni egy másodikat egy éven belül, mivel még most szültem őt is).
  Az egyik ismerősöm kb 18 éves. Már van két gyereke. Szoc bérlakban élnek a férjével. Még életében nem dolgozott. Az iskolát sem fejezte be.
  Mit látnak az emberek? Nem diplomás, esetleg tanult emberek kerülnek a bérlakásokban, hanem olyanok, akik még a fáradtságot sem vették azért, hogy elvégezzenk egy iskolát. Én legalább megtettem.
  Én nagyon igazságtalannak érzem ezeket a dolgokat.
  Na mindegy, ez csak egy szösszenet volt.... Nem uszítás és nem gyűlöletkeltés a célom!!!!!! Ha már az ipcimem látható :)
  Nem akarok roma kérdést a dolgokból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkétmilliós rakodógépet loptak

Hódmezővásárhely - Önként hazatért a 18 éves vásárhelyi Rostás Petra Beáta, akiről megírtuk, hogy… Tovább olvasom