Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Minden harmadik végzős kapott csak diplomát

Hódmezővásárhely - Nyelvvizsga nélkül nincs diploma – tapasztalatból tudja ezt az a 127 diák, aki most végzett a vásárhelyi mezőgazdasági karon, oklevél helyett viszont csak igazolást kapott. Mindössze 76-an teljesítették a követelményeket, pedig az eszperantót és a lovárit is elfogadják a karon.
A Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karán idén 203-an végeztek – ám a nappali, levelező tagozatos és távoktatásban részt vett hallgatók közül csak 76 vehette át diplomáját a múlt heti ünnepségen. A többiek, összesen 127-en csak a tanulmányaik befejezéséről szóló igazolást kapták meg. A korábbi években hasonló arányra nem volt példa.

Bodnár Károly, a kar dékánja szerint a megváltozott nyelvvizsga-követelmények miatt kaptak ilyen kevesen diplomát az utolsó szemeszter végén. Akik most főiskolásként fejezték be tanulmányaikat, azoknak még alapfokú, de akik már a BSc rendszerű alapképzésben vettek részt, azoknak már a középfokú C típusú nyelvvizsga-bizonyítványt kellett (volna) bemutatniuk.

A végzett hallgatók többségének igazolással kellett beérnie az SZTE mezőgazdasági kari diplomaosztón Fotó: Tésik Attila
A végzett hallgatók többségének igazolással kellett beérnie az SZTE
mezőgazdasági kari diplomaosztón Fotó: Tésik Attila

Úgy tűnik, átlagosan háromból két hallgató számára teljesíthetetlen volt a követelmény, pedig az egyetem és a kar nem szigorította a feltételeket: elfogadták a viszonylag könnyen letehető eszperantó és lovári nyelvvizsgát is. A mezőgazdasági kar nyelvvizsgaközpontjának tanárai már az előző tanévben indítottak előkészítő csoportokat angolból és németből, ám a hallgatók kezdeti lelkesedése gyorsan kihunyt, a második konzultáción már csak négyen-öten jelentek meg.

A képviselő sem kapta még meg

Egyelőre nem vehette át diplomáját a mezőgazdasági mérnökként végzett Molnárné Kecskeméti Rita sem, de nem aggódik. Az üzletasszonyként és települési képviselőként is helytálló családanya elmondta: neki szinte kikapcsolódás a nyelvtanulás, nyelvvizsgázni pedig ősszel fog. Angolt tanul, és hozzátette: nagyon jó iskolát választott, remek csoportba került, ezért az órákon is örömmel vesz részt.

– Pedig úgy állítottuk össze a másod- és harmadévesek beosztását, hogy pénteken a nyelvórán kívül csak azoknak volt elfoglaltságuk, akiknek pótolniuk kellett valamilyen gyakorlatukat. A hallgatók nagy része azonban úgy döntött, akkor már csütörtökön hazautazik. Ez ellen nem tehettünk semmit. Biztos vagyok benne, hogy a szülők nem tudtak arról, a karon térítésmentesen felkészítjük a diákokat a nyelvvizsgára – tette hozzá Bodnár Károly.

Több végzett, de diplomát most nem kapott diáktól is érdeklődtünk, mi az oka annak, hogy nem tudta letenni a szükséges nyelvvizsgát. Kérték, nevüket ne írjuk le, de elmondták: nehéz volt egyszerre eleget tenniük a tanulmányi követelményeknek és a nyelvvizsgára való felkészülésnek. Sokat sejtetőn tették hozzá, hogy az életük nem csak a tanulásból állt.

A hallgatók fele diploma nélkül maradhat

Közel 2300 végzős hallgató záróvizsgázhatott idén az SZTE szegedi karain, ám alig 1700-an vehetik-vehették át diplomájukat. Előfordul ugyan egy-két bukás is, ám a késlekedés fő oka a Tisza-parti városban is a nyelvvizsga: több olyan kar is van, ahol a hallgatók majdnem fele csúszik emiatt. Az állam- és jogtudományi karon például 417-en záróvizsgáztak, ám vasárnap csupán 265-an lesznek közülük doktorok. Az általános orvostudományi karon 80-ból 77-en, a bölcsészettudományin 746-ból 434-en, az egészségtudományi és szociális képzési karon 374-ből 204-en, a fogorvos-tudományi karon 21-ből 20-an, a gazdaságtudományin 268-ból 184-en, a gyógyszerésztudományi karon 60-ból 40-en, a mérnöki karon 284-ből 114-en, a zeneművészeti karon pedig 34-ből 16-an kaphatják meg diplomájukat. A Juhász Gyula pedagógusképző karon még nem tudták megmondani az ominózus számokat – a héten összesítik ezeket –, a természettudományi és informatikai kartól pedig csak annyit tudtunk meg: 321-en vehették át záródokumentumukat.

Olvasóink írták

 • 7. Lemba 2008. július 05. 21:17
  „Kedves "Katica23",
  A vilagon hatalmas elemiszer hiany van. Igen is kell "jol" kepzett mezogazdasz, elkepzelheto, hogy nem Magyarorszagon. Ehhez kell a nyelvtudas!”
 • 6. Katica23 2008. július 05. 20:42
  „Szerintem ez a mai mezőgazdasági oktatás itt a városban nagy "0".
  Nézzék már meg az egyes tanárokat , tanársegédeket, na meg a dékán úr sem egy álszent. Szerintem a városnak nem lekkett volna ennyi lovét beleölni kár volt. Aki pedig most végzett nagyrésze ugysem ebben az ágazatban fog dolgozni mert nincs hol.”
 • 5. Lemba 2008. július 05. 20:28
  „Szakmunkasnak tenyleg nem feltetlenul fontos a nyelvtudas. Munden mas teruleten elhelyezkedo szamara a befogado orszag nyelvet jol kell ismerni. Ezenkivul nyelvtudas abbol a szenpontbol is hasznos hogy az internet-ten keresztul nagy mennyisegu es hasznos ismeretanyaghoz lehet jutni.
  A mgyar szakembereket, barmilyen szinten a vilagon mindenutt elismerik, egyetlen egy problema van csak a kommunikacio, nyelvismeret.”
 • 4. falusi 2008. július 04. 22:32
  „Szeretném felhívni az illetékesek figyelmét, hogy a tanulmányi kötelezettségnek eleget nem tévő diákokkal a tandíjat vissza kéne téríttetni mivel érdemtelenül támogattuk őket!!!!!!!!!!!”
 • 3. nyelvvizsga 2008. július 04. 10:39
  „Molnárné Kecskeméti Rita:
  "Az üzletasszonyként és települési képviselőként is helytálló családanya"

  Érdekes, hogy ezzel szemben a vásárhelyi honlapon a foglalkozása nyugdíjas!

  http://www.hodmezovasarhely.hu/kozigazgatas/kepviselo_testulet/index.html”
 • 2. Jo Bacsi-nak 2008. július 04. 09:33
  „Szeretem ezt a sok angol billentyűzetes okos embert, aki le"hiú"z minket...

  Amúgy a helyzethez hozzátartozik, hogy a liberális marhák találták ezt ki, úgyhogy a diákok köszönjék meg ezt mszp-re szavazó anyjuknak.

  Egyetértek veled, hogy ez a nyelvvizsga dolog baromság. Aki akarja, az szerezze be, de aki nem, azt hagyják békén.

  A szülőket meg lehet értesíteni levélben az iskola jó szándékáról...”
 • 1. Jo Bacsi 2008. július 04. 08:04
  „Ez egy nagy okorseg mert ha MO-n csak papirral (vegzettsegi) lehet munkat talalni. (nyugaton tudas kell es nem erdekli oket nagyon a papir ha tudod erted amit csinalsz) Tehat ez kibaszas a tanulokkal mert azt mondjak ez nem kotelezo de ha nincs meg akkor hiaba tanultal. A masik pedig hogy evvel megint uzik a vegzosoket az orszagbol mert nem kap a vegzettsegehez megfelelo munkat ami csak alacsonyabb beosztasut ami viszont TABU a HIU magyarorszagban. (Altalanossagban beszelek mert persze hogy nem mindenki hiu de a legtobb igen).
  Miert nem tesznek kotelezove egy nyelv vizsgat es akkor nem kell psychologiailag megfelemliteni ezeket a vegzos diakokat es az onbizalmuk is magasabb lesz mert nem latszanak hulyenek masok elott ebben a HIU magyarorszagban. Most megkerdik toluk elvegezted?? -el- muti a diplomad!
  -nincs- . Na az a hulye oktatasi miniszter hogy erezne magat?? Mint a cikkben meg interjult no is. Kepviselo " de nem baj mert jo erzeke van a nyelvekhez es osszel le fog vizsgazni" ez psychologiailag egy kimento - kivedo kijelentes es HIUsagot tukroz. Alapveto magyar viselkedes.
  Ha olyan jo a nyelverzeke miert nem sikerult most es miert fog az osszel. Miert vegezte a tanulmanyait ha nem akar diplomat a vegen?? Tudom mit jelent mert en is levizsgaztam valaki mas neveben aki evekig nem tudta a diplomajat megkapni mert egyszeruen keptelen volt nyelv vizsgat tenni holott nagyon ertette amit csinalt de a fizeteset vissza fogtak miatta. Tehat ilyeneket okoz ez a torveny. Na gondolkodjatok rajta sok HIU OKOS mindent tudo magyar es csinaljatok ellene valamit.!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragikus dokumentumokkal gyarapodott az Emlékpont anyaga

Hódmezővásárhely - Tragikus, második világháborús dokumentumokkal gyarapodott a hódmezővásárhelyi… Tovább olvasom