Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Mindenki tesz a mi német szemetünkre

Mindszent - A rendőrség, de a minisztérium sem tudja megmondani, mikor viszik el megyénkből az egy éve ide került német szemetet. Mivel Balástyán és Mindszenten is zárt területen állnak a bálák, és a környezetre nem veszélyesek, nem sürgős az elszállításuk.
A rendőrség, de a minisztérium sem tudja megmondani, mikor viszik el megyénkből az egy éve ide került német szemetet. Mivel Balástyán és Mindszenten is zárt területen állnak a bálák, és a környezetre nem veszélyesek, nem sürgős az elszállításuk. A harminctonnányi német szemetet annak a cégnek kell elvinnie, amelyik idehozta. Határidő nincs.

– Lezártuk a nyomozást a Magyarországra érkezett összesen mintegy négyezer tonnányi német import szemét ügyében. Tizenkilenc magyar gyanúsítottat hallgattunk ki, s kiderítettük, hogy elsősorban kettőnek volt köszönhető az, hogy hazánkba került a hulladék. A többiek csak közreműködtek ebben – tudtuk meg Bornemissza Eleonórától, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

Szemétdombok Balástyán. Valószínűleg itt telelnek a kéretlenül kapott bálák.
Fotó: Karnok Csaba

A lefoglalt számlák, szállítólevelek és okmányok alapján négy németországi, azon belül bajor és baden-württenbergi társaságtól, magánszemélytől jött a hulladékfuvar. A szállításban pedig négy magyar gazdasági társaság vett részt. Ebből egynek csak az adatait használták fel, mert az ügyvezetője semmit sem tudott az egészről.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, magán- és közokirat-hamisítás miatt vádemelési javaslatot tettek, melyet elküldtek a kecskeméti ügyészségnek. Mivel több ezer oldalnyi dokumentumról van szó, ítélet várhatóan csak jövőre lesz.

Még június végén Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter személyesen indította útnak Ácsról Németországba az első két kamionnyi szemetet. Eddig összesen több mint kétezer tonnányi illegális hulladék ment vissza a feladónak. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot megkerestük azzal: a két Csongrád megyei település azóta bezárt két hulladéklerakójából mikor viszik el az összesen harminctonnányi szemetet? Myat Kornél, a szaktárca sajtóreferense ezt nem tudta megmondani. Annyit azonban elárult, az illetékes felügyelőség a helyszínen azt állapította meg, hogy a hulladék jelen pillanatban környezeti veszélyt nem okoz, így elszállításának még nincs meg a pontos időpontja.

A sajtóreferens hozzátette, a magyar törvény szerint a hulladék szakszerű kezelésének, illetve a későbbiekben elszállításának költségeit a mindenkori tulajdonosnak, jelen esetünkben a németországi társaságoknak, magánszemélyeknek kell állniuk. Erről jórészt a két ország kormánya, illetve a német tartományok vezetői már megállapodtak.

Olvasóink írták

 • 5. czegus 2007. december 18. 09:00
  „Nem is régen olvastam e sorok közt, valami profitol, hogy a németek milyen inteligensek voltak a háború alatt, hát nagyot változtak. A német ha elhagyja a hazáját, úgy viselkedik mint egy állat. Lásd a Balaton környéki német túristákat. A saját hazájába rendet tart, hiszen a szemetét elküldi keletre. Szép napot.”
 • 4. sevenof9 2007. december 17. 14:06
  „billencsre vele. van 386 kepvizelonk, mind nyilvanos lakcimmel. +tizenakarhany miszerint. Szinten cimmel. Ajto/garazs ele borogatni par tonnat karacsonyi ajandekkent...”
 • 3. benny 2007. december 17. 09:59
  „Gusztustalan ez az egesz.. Gaborunk szemelyesen kuldte vissza az elso 2tonnat.. Es a tobbi harminccal mi lesz?? Majd tavasszal kiviragzik. Magyarorszag a nyugat szemetdombja. E folott szemet hunyni...?! Szegyen.”
 • 2. banyi 2007. december 17. 08:38
  „Nálunk mindent lehet, ügyeskedőké az ország. Jó úzlet volt kamiononkén tisztán 3.5 milliót zsebre tenni annak aki behoza a szemetet. Az Unió szemetese lettünk, ide fújja a szél a szemetet, de nemcsak a fizikai szemetet.....”
 • 1. Dongó 2007. december 17. 07:03
  „A kis kócos mitől lett környezetvédelmi szakember, egyszer már megbukott mint oktatási miniszter. Kiugrott a Fideszből stb. A szemét az marad, hisz aláírtuk az egyezményt az Unióval. Én ha kinthagyom a sódert az utcán, jönnek és bírságolnak. Nem változik itt semmi csak egyesek pénztárcája dagad a korupt pénztől, a Rába meg csendben habzik tovább. Ugrálhat itt a kis kócos, ez csak szinpadias cselekedet. Brüsszelből szólnak: itt a lóvé, kussolj. Mi akartuk még örömódát is énekeltünk és tátott szájjal néztük a tűzijátékot.
  Tisztelettel Dongó”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ambrus Sándor kerámiái

Ambrus Sándor vásárhelyi fazekas munkái láthatók a Tornyai-múzeumban, a Kalmár Zsigmond és a Corvin… Tovább olvasom