Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Mindennap testnevelés

Az országban egyedülálló kezdeményezésként Vásárhelyen szeptember elsejétől minden általános iskolában naponta lesz testnevelésóra – hetente négyszer a középiskolákban –, s heti egy alkalommal a sportuszoda lesz a testgyakorlás helyszíne. A szülők egyetlen fillérjébe sem kerül a program, mert a több mint harmincmillió forintos költséget az önkormányzat állja.
Szeptembertől heti egy alkalommal uszodába viszik a diákokat Fotó: Tésik Attila
– Napi harminc perc mozgással sok betegség későbbi kialakulását lehet megelőzni. A rendszeres testgyakorlást pedig gyermekkorban kell elkezdeni és megszerettetni, felnőttként már csak folytatni kell – fogalmazta meg a döntés fő indokait Havasi Katalin, a vásárhelyi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka tegnapi sajtótájékoztatóján.

A tanácsnok Tóthné Kecskeméti Katalinnal, az oktatási bizottság elnökével és Nagy Judittal, az önkormányzat oktatási, ifjúsági és sportcsoportjának vezetőjével közösen arról számolt be, hogy az országban egyedülálló módon a vásárhelyi általános és középiskolákban szeptember elsejétől gyakoribbak lesznek a testnevelésórák. Az általános iskola alsó tagozatosainak heti öt, a felsősöknek és a középiskolásoknak pedig heti négy alkalommal tartanak tornaórát. Ebből heti egy-egy esetben a városi sportuszodába viszik a tanulókat.

A Mindennapi testnevelés ára: több mint harmincmillió forint. A szülőknek azonban egyetlen pluszfillérjébe sem kerül csemetéik napi testmozgása, ugyanis a teljes költséget az önkormányzat – nyertes pályázata révén – magára vállalta.

A programnak köszönhetően nem csupán a diákok lesznek egészségesebbek, hanem csökken a munkanélküliség is. Ugyanis hét új testnevelés tanári, illetve több óraadói állást is igényel a program.

Az órarendbe épített úszásórák célja, hogy már egészen kicsi korban a vízhez szoktassák a gyermekeket. Főleg az alsósok között sok az úszni nem tudó diák. Velük külön foglalkoznak majd.

A szülőknek amiatt sem kell aggódniuk, hogy az uszodától távolabb lévő intézményekből hogyan járnak majd úszni a gyermekek. A tervek szerint ingyenes buszok szállítják a tanulókat.

– Szerencsére mind a két gyermekem tud már úszni, de ennek ellenére jó ötletnek tartom a programot – mondta lapunknak egy édesanya, Farkas Péterné. – Látom rajtuk, főleg a fiamon, hogy egyre jobban elkényelmesednek. Ha otthon vannak, többnyire a tévét bámulják. Később ezt legalább úgy csinálják, hogy előtte naponta mozognak is az iskolában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roham tanévkezdés előtt

Jövő csütörtökön kezdődik az újabb tanév. A családok egy része Vásárhelyen is az utolsó napokra… Tovább olvasom