Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Mindennapi csodák a Csodaházban

Hódmezővásárhely - Négy éve működik a vásárhelyi Csodaház Foglalkoztató Napközi és Fejlesztő Iskolai Tagozat. A halmozottan sérült gyerekekkel, fiatalokkal minden apró sikerért megdolgoznak.
A vásárhelyi Csodaházban halmozottan sérült gyerekekkel, fiatalokkal foglalkoznak. Jelenleg 16 növendékük van, közülük 13 iskolaköteles, vagyis 6–18 esztendős, hárman fiatalabbak, utóbbiak az úgynevezett korai fejlesztésben vesznek részt – tudtuk meg Debreczeni-Beretzk László szakmai vezetőtől.

Az intézmény 2006 nyarán nyitotta meg kapuit, és jelenleg is van a vásárhelyieken kívül szentesi, szegedi és makói „páciensük". A Csodaházban két csoportszobában, valamint egyéni fejlesztőhelyiségekben hétfőtől péntekig, reggel 7 órától délután fél 5-ig foglalkozik 11 szakember a gyerekekkel, fiatalokkal. Közösen próbálnak meg naponta újabb aprónak tűnő, de ebben a világban jelentős sikert elérni. A növendékek közül többen beszélni, kommunikálni sem képesek.

– Sokat segít a sport, a mozgásterápia, legutóbb a gyerekek bowlingversenyen indultak, amelyre az intézményben található speciális pályán készülhettek fel – újságolta a vezető. – Ez sikerélményt, közösségi elfoglaltságot jelent, fejleszti személyiségüket, kimozdulnak megszokott környezetükből, és inkább játék számukra, mint verseny a szó klasszikus értelmében. A mozgás, a koordináció fejlesztése mindennapos része a tantervnek.

Ebben a házban a legapróbb sikernek is jelentősége van. Fotó: Korom András
Ebben a házban a legapróbb sikernek is jelentősége van.
Fotó: Korom András

Utóbbi nem elszólás az intézményvezetőtől, szeptember 1-jétől ugyanis tanítási, oktatási kötelezettségük is van, iskolai tagozatot működtetnek. A nyolctól délig tartó suliprogramban természetesen speciális tantárgyak szerepelnek. Egyik a mozgásfejlesztés, a játékórán a különböző szabályokkal rendelkező társas, illetve utánzásos játékok, festés, rajzolás sajátítható el. A szűkebb és tágabb környezet elnevezésű foglalkozáson az őket körbevevő világgal, kézművesmesterségekkel ismerkednek, fejlesztik az önellátó képességet, az érzékelés tudatosságát. A reggeli és búcsúkör nyitja, illetve zárja a napot: amikor megérkeznek, körbeállnak, kedvenc dalukkal köszöntik egymást, érdeklődnek társuk hogyléte iránt, délután hasonló keretek között köszönnek el.

– Valamennyi növendéknél szakmai csapat dönti el, hogy az egyes területeket hogyan fejlesszük. Mindkét fél részéről kemény küzdelem ez a legkisebb eredményért, sikerért. Aki ezt nem szívvel, szeretettel csinálja, lemorzsolódik, én 26 éve vagyok a pályán. A köszönet, az igazi díj egy mosoly vagy egy érintés, simogatás, amelyet tőlük kapunk – mondta Debreczeni-Beretzk László.

Segít a sport

A csodaházas fiatalok a közelmúltban – a mobilitás hetének keretében – regionális bowlingversenyen vettek részt a fővárosban. A vásárhelyiek remekül szerepeltek: a kicsik (8 éves korig) között Andrikó Márkó aranyérmet szerzett, míg csapatban (tagok: Jenei Brigitta, Andrikó Márkó, Rutai Adrien, Kovács Napsugár Virág, Rostás Máté, Pengő Boglárka) a 3. helyen végeztek. A sport, a sikerélmény segít a gyógyulásban, a fejlődésben.

Olvasóink írták

  • 1. gigifuszi 2010. október 09. 04:53
    „Hát igen A köszönet, az igazi díj egy mosoly vagy egy érintés, simogatás, amelyet tőlük kapunk valóban jól mondta a vezető .Akik a Csodaházban dolgoznak valóban szívvel lélekkel csinálják ez személyes tapasztalat.Örültünk neki hogy oda járhatunk és köszönjük amit értünk tettek.További sok sikert a munkájukhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gizmó, a kezes törpenyúl

Hódmezővásárhely - A Szörnyecskék című filmben szerepelt szőrös kis lényekről kapta a Gizmó nevet… Tovább olvasom