Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Mindszent aranya lehetne a pritaminpaprika

Mindszent - Nyomott áron, kilónként 140 forintért tudják csak értékesíteni a pritaminpaprikát a mindszenti termelők. Kaczor István szerint a megoldást az jelentené, ha nagyobb területen termesztenék és helyben dolgoznák fel a pritaminpaprikát, amely Mindszent aranya lehetne.
– Több átok sújtotta a pritamint – mondta Gémes József, aki 31 éve foglalkozik a paprika termesztésével, és jelenleg 2 hektáron gazdálkodik. – Júniusban 80 milliméter csapadék esett, gombás betegségek terjedtek el, majd következett az aszály – a tövek 40 százaléka kiszáradt –, és sok paprikát a magházpenész is megfertőzött. Amennyiben nem számítjuk magunk és családtagjaink munkáját, a szeletelt paradicsompaprika kilóján 20–30 forint a hasznunk. Ebből kellene beindítani a következő szezont, táphengeres palántát, műtrágyát, növényvédő szert vásárolni, ami képtelenség. Azt beszéltük a vejemmel, hogy még egy ilyen év, és befejeztük – mondta Gémes József.

A gazdák a szentesi Termelői Értékesítő Szervezettel kötöttek szerződést, amely az exportminőségű szeletelt pritaminért 140 forintot ad kilónként. Más felvásárlók sem kínálnak többet, de ez a 15 évvel ezelőtti árnak felel meg, és akkor még ennek csupán egyharmadát tették ki a költségek. Az ideális ár 200 forint körül lenne – állítják.

Kaczor István szerint az lenne a megoldás, ha nemcsak termesztenék, hanem helyben fel is dolgoznák a pritaminpaprikát. Fotó: Tésik Attila
Kaczor István szerint az lenne a megoldás, ha nemcsak termesztenék,
hanem helyben fel is dolgoznák a pritaminpaprikát. Fotó: Tésik Attila

Az 1 hektáron gazdálkodó Kaczor István, a Pritavicha Szövetkezet elnöke egyetértett kollégájával, de hozzátette: tagjaik fanatikusok, szeretik ezt a növényt, ha nem így lenne, már régen abbahagyták volna. Alkalmi munkavállalókkal nem dolgoztatnak, az csődöt jelentene, családi vállalkozásban működnek. Az évről évre mélyülő paprikaválságból keresik a kiutat.

– A mi pritaminpaprikánk színre és ízre az egyik legjobb az országban – vélekedett Kaczor –, ha jól sáfárkodunk vele, Mindszent aranya lehet. A megoldást az jelentené, ha nagyobb területen termesztenénk, helyben, kisüzemben szeletelnénk, dolgoznánk fel, gyártanánk belőle konzerveket, speciális savanyúságot – ma házaknál készítenek ilyet –, utóbbit a németek nagyon kedvelik. A gyógyszeripar is kezdi felfedezni magának ezt a növényt. Ez még a távoli jövő, amíg megvalósul, talpon kellene maradnunk.

A fagyokig folyamatosan szedik a pritamint a földeken, de szeletelten számolva nem lesz több a termés hektáronként 100–120 mázsánál, ami maximum 150 mázsa szedettet jelent. Utóbbi egy jó évben a 3–400 mázsát is elérheti.

Beszédes számok

Évtizedekkel ezelőtt 300, jelenleg 14 hektáron termesztenek pritamin-, vagy közismertebb nevén paradicsompaprikát Mindszenten. A területen 15-en, a helyi Pritavicha Szövetkezet tagjai osztoznak, a legkisebb parcella 800 négyszögöles, a legnagyobb 2 hektáros. Jelenleg egy hektár művelési költsége 1 millió 200 ezer forint körüli, és idén hektáronként 100–150 mázsa termés várható.

Olvasóink írták

 • 8. Holló 2009. október 01. 07:43
  „Mint korábban már említettem volt egy szövetkezet amit nem az elmúlt rendszer járatott le!!!!
  Hangya Szövetkezet mért nem élesztik újra? És nem mellé beszélés kell, hanem gondolkodni. Unom már, hogy a gazdák mindíg mindenért panaszkodnak, és az államra hárítják a kár megtérítését. Kicsit unalmas és akkor a bérből és fizetésből élők miről panaszkodjanak. Tegyenek már valamit a gazdák magukért az államnak meg a viszmajort kéne elfeledni. Nem panaszkodni termelni és a lehetőségeket keresni ne más oldja meg a gondjukat.
  Az enyémet se oldja meg az állam és bérből és fizetésből élek.”
 • 7. Trandafir 2009. október 01. 07:05
  „Nem kötelező pritaminpaprikázni.”
 • 6. aranka2 2009. szeptember 30. 12:06
  „Igazuk van, feldolgozó üzemet kellene létrehozniuk. Ehhez azonban tőke kell, ami nyilván nincs, bankhoz fordulni inkább öngyilkossági kísérlet, mint gazdasági megfontolás. Talán szövetkezni kellene. A szövetkezet szót a kommunista korszak meglehetősen lejáratta, pedig minden normális országban az a megoldás. Termelési, értékesítési szövetkezet, kell, mert egy értékesítési szervezet - nyilvánvalóan saját hasznát keresve - ugyanúgy kizsigereli a gazdát, mint akárki kereskedő. A saját közvetlen értékesítésből meg évek alatt összejöhet az üzem.”
 • 5. Holló 2009. szeptember 30. 10:57
  „zanane

  Nos dolgoztam paprikával fűszerrel is és paradicsommal és nem tudom elképzelni, hogy 1 holdon elég volna egy család a miénk 10 fős volt mégis kelet napszámos. Tudom, hogy munka van vele de nem fogom sajnálni azt aki csinálja maradjunk ennyiben. És az öntözésre vissza térve meg a trágyázásra némi kis ráfordítással nem kell telepíteni a szóró fejeket tő csöpögtetés ez szabad földön is megoldható ja és gazdaságosabb is tudom miről beszélek részem van benne.”
 • 4. zanane 2009. szeptember 30. 08:24
  „Szeretném hozzáfűzni, hogy a kedves hozzászólóknak is legyen némi fogalma mit jelent a paprikázás, hogy mégis mennyi munka van vele.
  Föld trágyázás, palántázás (gépen ülve hajolva egész nap) majd pótlás, kapálni legalább háromszor, ekézni, permetezni, locsolni, a locsolás csőtelepítéssel jár, hozni és vinni kell a csöveket benne, folyamatosan legalább kétnaponta rá kell nézni. majd ha beérik a termés leszedni, a vödörből zsákba önteni, a zsákokat a traktorra pakolni, azt otthon lepakolni, majd a szelők elé pakolni, amikor leszelték a szelők akkor tőlük elvinni, majd felpakolni a kocsira, elvinni a leadó helyre, hogy ott aztán ismét lepakoljuk. szóval "ennyi". Nem elhanyagolható, hogy mindezt csinálni a tűző napon a negyven fokban igen megterhelő, amikor az idő hűvösödik akkor meg lefagy az ember keze amikor szedi és szeli a paprikát.
  Aki paprikázik az mellette nem tud elmenni máshova dolgozni, legalábbis míg tart a szezon, szóval őrült egy munka. Nagyon szívesen dolgoztatnám a kedves politikusokat, vagy a kedves irigy embereket, tessék, ki lehet próbálni!
  Amellett hogy még ha egymilliót hoz évente mondjuk azt a következő évben beforgatják ismét paprikába, mert ha hiszik ha nem valóban rengeteg befektetés kell hozzá. Igen valóban meg lehet belőle élni, de nem egy leányálom. Az ember pedig a saját munkáját soha nem számolja fel, mert akkor valóban veszteséges lenne, hiszen 10-14 órákat is le kell nyomni. Na, valaki kedvet kapott hozzá? Becsülni kéne azokat az embereket, akik ezzel foglalkoznak és nem lenézni vagy irigykedni rájuk. csak hát vannak emberek akiknek büdös a munka, de annál nagyobb a pofa ha irigykedni kell!”
 • 3. Írástudatlan-Tdi. 2009. szeptember 29. 20:39
  „A savanyúságot hány forintért adják vajon?”
 • 2. Holló 2009. szeptember 29. 15:52
  „Nos jól számoltál vannak akiknek egész évben nincs ennyi jövedelme és a képen szereplők nem csak ebből élnek de sebaj nem bántani akarom őket kellet egy cikk és kész.”
 • 1. airwaves 2009. szeptember 29. 14:35
  „Ha jól számoltam a fent leírtak alapján, akkor a 2 hektáron gazdálkodó úrnak kb. 1 millió haszna van évente és a saját munkáját nem számoltuk. Hát nem egy nagy durranás...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogta a rendőrség a Porsche sofőrjét

A 35 éves helybeli férfit hétfőn délelőtt a lakásáról állították elő a járőrök. Kihallgatása során a vallomástételt megtagadta. Tovább olvasom