Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Mindszent és Balástya német szemete még marad

Mindszent - Elkezdődött az illegálisan idehozott német szemét hazaszállítása, de még közel 1800 tonna hulladék sorsa bizonytalan. Ebből 26 tonna Mindszenten, 20 Balástyán pihen.
Múlt héten a bajorok is megkezdték a visszaszállítást, ez adhat újabb reményt a két megyei településnek arra, hogy az ő csomagjuk is eltűnik – bár az Baden-Württenbergből származik.

Múlt hét pénteken megkezdték 25 kamionnyi, 500 tonna illegálisan behozott, sárgalistás, azaz engedélyköteles háztartási hulladék visszaszállítását a kunbajai egykori tsz-majorról Bajorországba. A célállomás Coburg.

Összesen mintegy 4100 tonna német szemét érkezett az országba – az első bálákat 2006 decemberében fedezték fel több Bács-Kiskun megyei településen –, ebből 3200 Baden-Württenbergből, 900 Bajorországból. Előbbi tartománybeliek 1829 tonnát már elszállítottak, utóbbiak csak most szánták rá magukat a retúrra. Valami újra megmozdult, de 1771 tonna még itt reked. A Csongrád megyei érintettek remélik, nem örökre. Mindszenten 26, Balástyán 20 tonna csúfítja az azóta már bezárt lerakókat.

Csepp a tengerben: az 1800 tonnából 26 Mindszenten, 20 Balástyán rostokol. Fotó: Tésik Attila
Csepp a tengerben: az 1800 tonnából 26 Mindszenten, 20 Balástyán rostokol.
Fotó: Tésik Attila

– Még mindig nem kaptunk semmilyen hivatalos értesítést a szeméttel kapcsolatban – mondta Ujvári László, Balástya polgármestere. – Reménykedünk, hogy ez nem marad így az örökkévalóságig. Bízunk benne, hogy még az idén megoldódik ez a probléma, és elszállítják községünkből a német hulladékot.

Hétszázmilliós bírság

A Kecskeméti Városi Bíróság 17 személy ellen folytat büntetőeljárást az illegális szemét ügyében. A német hulladék miatt kiszabott bírságok összege közel 700 millió forint, de még ezek többsége sem jogerős, végrehajtható határozat.

– Ismét megkeressük a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot – jelentette ki Hevesi Tamás mindszenti jegyző. – Érdeklődünk, milyen alapon történik a „kedvezményezett" települések kiválasztása, és szorgalmazzuk, hogy Mindszentre is minél hamarabb sor kerüljön. Kérésünket még a héten hivatalos levélben és faxon is eljuttatjuk Szabó Imre szakminiszternek. A még érintett városok, községek összefogására, egységes fellépésére is szükség lenne.

Péczka Barnabás, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség nemzetközi hulladékszállítási osztályának vezetője elmondta: – A pénteken elkezdődött bajor szemétszállítás két hét múlva fejeződhet be. A szakminisztériumban intézkedési terv készül, ezt még jóvá kell hagyni, és ezután tehetjük meg a következő, szükséges lépéseket a „maradék", majd 1800 tonna elvitele érdekében. A diplomáciai és a jogi lehetőségek adottak, előbbieket igénybe véve szeretnénk célba érni.

Olvasóink írták

 • 14. Mano 2008. október 22. 11:17
  „mano
  Lemba !
  Váltsál gyakrabban levelet a nővéreddel!!!
  Nagyon nem vagy képben a mindszenti történésekkel kapcsolatban!
  Üdv:Mano”
 • 13. a volt galiba 2008. október 21. 20:48
  „Lemba !
  Az a" külön kérdés " a legfontosabb !Mert ha ott úgy mentek volna a dolgok,ahogy elő van írva,nem tudták volna behozni ! Ott van a kutya elásva .”
 • 12. Lemba 2008. október 19. 08:43
  „Sajnos nem tudok egyeterteni a hozzaszolasoddal.
  Az hogy kiengedte be a szemetet az orszagba, az egy kulon kerdes. De a telepules joletteert, egeszseges kornyezetert a helyi "polgarmester" felelos. Ha valaki a kapum ele szemetet probal lerakni eltorom elobb a kezeit, majd a labat. A tetejeben itt nem egy zacsko szemetrol van szo, hanem tobb szazezer m3 ismeretlen eredeto szemetrol.
  A kepviselo testulet nem hozhat hatarozatot a kozosseg erdekei ellen. Ez Alkotmany ellenes es buncselekmeny. Ilyen hatarozatot a "Polgarmesternek" meg kell vetozni es akadalyozni. Regen elkerultem Mindszentrol. Gyerekkorom legszebb emlekei ide fuzodnek. Elszorulo szivvel latom a dolgok nem ugy mennek ahogy kellene.”
 • 11. a volt galiba 2008. október 17. 23:44
  „Igaza van a nővérednek Lemba !
  A szemét ide lerakása,nem a polgármesteren múlott. Úgyszintán a visszaszállítása sem. Aki beengedte az országba,határokon keresztül az a bűnös,a mulasztásért azt büntetném.
  A polg.mester nem kapkod össze sok kivitelezhetetlen dolgokba.Jobban megfontoltabb a beruházásokkal,óvatosabb a költségvetés beosztásával. Nem úgy mint a képviselők,a temetőbontással,kacsaúsztató építésével,csatornázással,stranddal,aminek még most sem tudjuk a végső összegét,a kivitelező Solti Úrral történő tárgyalások eredményét. Elveszett a sűllyesztőben. Ez a képviselői
  kapkodás sokba kerül Mindszentnek.”
 • 10. Lemba 2008. október 15. 21:09
  „The apology is accepted "a volt galiba".
  De egy biztos, a mindszenti "polgarmester" nem fogja megnyerni a
  " Vilag Polgarmestere" cimet mint Ms. Helen Zilli, Cape Town mostani Polgarmestere.
  A mindszenti polgarmesterbol a politikai tisztanlatas, az emberi erdekek kepviselete, stb hianyzik, helyette szuklatosag, corrupcio, stb lathato.
  A noverem mindig azt mondja ez egy " nagyon jo ember ", ne bantsam.
  Jo lenne ha kutya kajaba be lenne keverve tobb orai fozes utan.”
 • 9. a volt galiba 2008. október 15. 19:49
  „Lemba !
  Nem sértésként írtam a megjegyzésem ,nem volt szándékomban.Valóban itt most nem ez a lényeg.”
 • 8. Lemba 2008. október 15. 10:01
  „Azt hiszem nem a szohasznalat a lenyeg, hanem a mogotte levo tartalom. Ha esetleg ez a formalitas barkit is sertett volna, hat akkor elnezest kerek tole. Mondanivalom lenyege azert valtozatlan!!!”
 • 7. widéki 2008. október 15. 09:53
  „Tisztelt Mindszentiek!
  Nyugodjatok meg, a bajor szemét sokkal hamarabb el fog takarodni tőletek, mint az általatok megválasztott sok helyi szemét. Attól kezdve a szeméttelepet majd a főtéren találjátok, ami már tényleg nem tanácsháza... :-)”
 • 6. a volt galiba 2008. október 14. 21:02
  „Lemba !
  Ma már nincsenek tanácselnökök !El vagy maradva !
  Polgármester van,polg.m helyettes,jegyző....
  Nem Tanácsháza,hanem polg,mesteri hivatal....
  Szeretnék már v.mi hírt hallani a stranddal kapcsolatos kiadásokról,a volt kivitelezővel Solti Úrral történt tárgyalások menetéről.”
 • 5. Lemba 2008. október 14. 19:56
  „A kulfoldi hirek kozott ez a hir szerepel:

  Összességében 4100 tonna hulladék érkezett Németországból még 2006 második felében, ebből- a mostani szállítmánnyal együtt- már 3000 tonnányit küldtek vissza a magyarok.Péntek reggel megkezdték a bajor eredetű illegális hulladék körülbelül felének visszaszállítását a kunbajai telephelyről. Hozzávetőleg 500 tonnányi hulladékról van szó, a bajor fél költségén viszik vissza a 25 kamionnyi szállítmányt Coburgba.

  2006 második felében összesen 4100 tonna német import hulladék érkezett Magyarország 19 pontjára - a legtöbb Kunbajára, de érkezett szemét a többi között Ácsra, Hetényegyházára, Pirtóra és Kiskunmajsára is. Ebből 3200 tonna hulladék Baden-Württenberg tartományból, 900 tonna pedig Bajorországból származott. Ebből - a mostani szállítmánnyal együtt- már 3000 tonnányit vittek vissza. A többi sorsáról tovább egyeztet a két ország illetékes hatósága. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) jelenleg 17 ember ellen folytat eljárást, hét bírságos eljárást indított, a kiszabott bírságok összege pedig megközelíti az egymilliárd forintot.

  Kinek a karara egyezkedik a ket kormany?

  Csak nem normalis a mindszenti tanacselnok.”
 • 4. Lemba 2008. október 14. 18:48
  „Ez a mindszenti tanacs ennyire buta? Miert nem ezzel a problemaval foglalkozik? Miert az Ocsai temetovel van ez az idiota elnok elfoglalva?
  4000 ton. szemetrol van itt szo mindenfele biologiai veszellyel megpakolva. Ez olyan mennyiseg es olyan osszetetelu lehet amivel a falu lakossagat, a jovo lakossagat megmergezhetik.
  A noverem mindig azt mondja ne bantsam a tanacselnokot, mert az egy jo ember. Hogyne, kutyatapszerbe belekeverve nehany oras fozes utan.”
 • 3. a volt galiba 2008. október 14. 18:41
  „Na,és hogy került be az országba,határokon keresztül ?
  Akkor még nem volt sh.-i egyezmény,ellenörzés nélkül beengedték !
  Nem tünt fel senkinek ezek a nagy rakományok !?”
 • 2. egyszeru polgar 2008. október 14. 14:29
  „Ki adrta ki az engedelyt es mennyiert?
  Ez olyan mint a prostitucio vagy a lopas; Erkolcstelenul cselekedni , kozkart okozni valami haszonart. Vajon a merlegnek melyik oldala a sulyosabb?”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 14. 09:47
  „Hát tisztelt Mindszenti városvezetés.Úgy látszik önök csak a régitemető kiürítésében tudnak hatásosan eljárni.Arról viszont miért nem tudtak hogy nagycsomó illegális szemét kerűlt a városukba? Most ugye felütötte a tehetetlenség a fejét hogy mi legyen a sok szeméttel? Na akkor most is tessék hatásosan fellépni.Lehet bizonyítani hogy nem csak a városlakosságát tudják önök kényszeríteni ha nem a Németeket is! Csak hát ugye az nem megy.Pedig ha nem állnak a talpukra bizony ott ragad a sok-sok szemét.És senki sem fog segíteni magukon akár hogy is igérik.Szerintem erre kellene most összpontosítani és nem a régitemetőre.Úgy sincsen egy huncut vasuk sem a tanuszoda megépítésére.A szemét meg csak bűzlik,bomlik,szétfújja aszél.Ez ellen tegyenek ha tudnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz méteren át húzta a földön a 89 éves asszonyt

Hódmezővásárhely - Néhány órán belül elfogták a vásárhelyi rendőrkapitányság munkatársai azt a… Tovább olvasom