Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Mindszent perel szemétügyben

Mindszent, Balástya - Nem nyugszik bele a mindszenti önkormányzat abba, hogy a város nyakán marad a 26 tonna német háztartási hulladék. Más megoldás híján az ügy magyar szereplőjét perelve akarják elérni, szállítsák el tőlük a szemetet.
Ahogy megírtuk, 2006-ban 26 tonna német szemetet raktak le Mindszenten, az azóta már használaton kívüli Mihási úti telepen. A „csomag" Baden-Württembergből jött az alföldi kisvárosba, az országba összesen mintegy 4100 tonna német háztartási hulladék (műanyag zacskók, flakonok, rongydarabok) érkezett, 3200 a már említett Baden-Württembergből, 900 Bajorországból. Csongrád megyében Mindszenten kívül Balástyán pihen 20 tonna.

Balástyán nem változott semmi

Balástyán változatlan a helyzet: a kialakított hulladékudvar miatt tereprendezést végeztek a régi, lezárt szeméttelepen, a német hulladék ezért szinte azonosíthatatlanná vált. Elszállításához nem is fűznek komolyabb reményeket a községben – tudtuk meg Ujvári László polgármestertől.

A mindszenti önkormányzat az elmúlt években minden követ megmozgatott – az illetékes minisztériummal és hatósággal levelezett –, hogy megszabaduljon a hulladéktól. Hiába. A németek pedig már visszaszállították a Magyarországra hozott mennyiség több mint 56 százalékát, és többre nem hajlandóak. Állítják: ők annak idején fizettek a lerakásért, és úgy korrekt, ha a magyar fél is vállalja a ráeső rész kötelezettségét. Ez a mindszentieket nem vigasztalta: a képviselő-testület úgy határozott, perel.

– Nem tehetünk mást, mindenképpen meg akarunk szabadulni a szeméttől – közölte Hevesi Tamás jegyző –, viszont még várni kell a kereset benyújtásával, mert az ügyben nem született jogerős másodfokú bírósági ítélet. Utána rögtön lépünk, azt akarjuk elérni, hogy az érintett cég vagy magánszemély szállítsa el településünkről a német háztartási hulladékot. Végső megoldásként a város viteti el, viszont akkor a költségeket rájuk terheljük.

Megírtuk: az ügyben a Kecskeméti Városi Bíróság első fokon 1,5 évi börtönre ítélte Kunbaja polgármesterét, Halász Istvánt –, de nem biztos, hogy az ő, valamint a felesége által irányított Szinkron 99 Kft. a mindszenti „importőr".

Olvasóink írták

 • 10. Holló 2009. december 10. 18:36
  „Kedves Puma nem fogok letargikus lenni.
  Nos ugyan mond már meg mert látom jól értesült vagy a témában csak ide került netán UFO tevékenység?
  Tehát valaki csak ide hozta nem???? Nos aki ide hozta az is vétkes vagy nem????? Vagy őt felmentik netán mert szegény nem tehet róla????
  Kár lekezelned a másikat de te tudod mért is jó ez így neked.”
 • 9. Puma 2009. december 10. 09:01
  „Nem értem kedves Holló,hogy miért kérdezel?Te ugyis mindent Mindenkinél jobban tudsz!Biztos is,hogy minden úgy van ahogy Te gondolod!Nem is értem,hogy merek mást állítani!Csak vigyázz!- a másodfok után nehogy letargiába kerülj!!!”
 • 8. Holló 2009. december 10. 07:16
  „Csak ide került hm érdekes. Beszélem azt amit a többiektől hallok hm mért mit hallok a többiektől ugyan mond már meg. És nem azt mondtam, hogy ezt megrendelték csak annyit szállító mögött van szállíttató. Mint ahogy azt is rendőrségi ügy volt belőle de kérdem én akkor hol vannak a fantomok.??????????!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. Puma 2009. december 09. 21:39
  „Ezt senki nem rendelte,csak hozták!Nem volt szállító,és szállíttató!Szerintem nem vagy tisztába a dolgokkal,nem tudom számodra ki az ismert,de aki ide hozta nem hinném,hogy számodra ismerős!Azt sem tudod miről van szó,csak beszéled Te is azt,amit a többiektől hallasz!”
 • 6. Holló 2009. december 09. 17:52
  „Puma nos aki ide hozta az ismert ő mégis csak kapta valakitől a munkát vagy nem?
  És nem ítélkeztem csak kérdést tettem fel. Mert ha jól tudom de lehet nem tudom jól szállító mögött mindíg van szállíttató is.”
 • 5. Filctoll 2009. december 09. 17:13
  „Eddig mit csináltak? Nem értem! Azonnal fel kellett volna pakolni egy kamionra és vissza a feladónak!
  Ahogy látom ezek után nincs sok remény.”
 • 4. Puma 2009. december 09. 09:47
  „Senki nem mondta,hogy legális,de Ne más döntse már el a bíróság helyett,hogy ki hozta ide a szemetet!Mert szerintem,nem sok ember ismeri,sőt Mindszenten talán senki,aki idehozta!Várjuk meg a másodfokú itéletet,és utánna itálkezzünk!”
 • 3. Holló 2009. december 09. 07:06
  „Kedves Puma! Aki hozta az nem illegális tevékenységet folytatott? De lehet ezt te sokkal jobban tudod. Ha igen kérlek magyaráz már el nekem illetve a többi halandónak, hogy mért is legális a szállítás ide kis városunkba!”
 • 2. Puma 2009. december 08. 20:20
  „Kedves Hollo!Szerintem nem jól tudod,és amivel nem vagy tisztába jobb lenne,ha nem is szolnál bele!Nem mindegy,hogy HOZATTA,vagy HOZTÁK !!!Az a baj,hogy aki Mindszenten lakik,mindenki jobban tud a másikról mindent,mégsem tud semmit!”
 • 1. Holló 2009. december 08. 14:38
  „Nos mindenki tudja ki hozatta ide a szemetet. Már aki Mindszenten lakik eddig mért is kelet várni????????
  ha jól tudom és azt hiszem, hogy jól tudom még rendőrségi ügy is volt belőle na akkor kérdem mért is vártunk eddig illetve nem mi hanem a nagy érdemű testület! És remélem a több károkozóval is eljárnak majd!!!!!!!!!!!
  Mert nem csak ez az ügy okozott kárt kicsiny településünknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyházi fenntartású iskolák és a formaruha

Hódmezővásárhely - Az egyházi fenntartású intézményekben már évekkel ezelőtt felmerült az… Tovább olvasom