Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Mindszent Szegvárral közös csatornát tervez

Áprilisban várhatóan elkészül a szennyvízhálózat engedélyes terve Mindszenten. Ezután lakossági fórumokat tartanak a beruházásról, a költségekről. Mindszent polgármestere cáfolta a híreszteléseket, miszerint a település kihátrálna a szegváriakkal tervezett közös beruházásból.
A belvízveszély miatt is szükség van a csatornára Mindszenten. Fotó: Tésik Attila
Javában tart a műszaki előkészítése a Mindszenten és Szegváron közösen tervezett szennyvízcsatornázásnak. A két település képviselő-testülete hónapokkal ezelőtt döntötte el, hogy együtt próbálják megvalósítani a beruházást. A Mindszent által megbízott szegedi vízi közmű és működtető társulás már elkészítette a kisváros szennyvíztisztítójának kapacitásnöveléséhez szükséges tervet – tudtuk meg Zsótér István polgármestertől. Most arra várnak, hogy a szegváriak ügyeit intéző Körös-vidéki Vízgazdálkodási Társulási Egyesület elkészítse a két település közötti összekötés tervét. Ha ez megvan, akkor a megvalósíthatósági tanulmányra koncentrálhatnak, s az is kiderül, hogy milyen pénzügyi konstrukcióban kell gondolkodniuk.

Áprilisban egyébként már engedélyes tervet szeretnének látni, s ezt követően rövid idő belül lakossági fórumokon tájékoztatnák a mindszentieket a csatornázásról, valamint annak költségeiről, s a víziközmű-társulás is megalakulhatna. Amíg nem készül el az engedélyes terv, addig igazán érdemben nem lehet miről tájékoztatni a kisvárosban élőket – állapította meg Zsótér István. A beruházás megvalósításához egyébként úgy tűnik, hogy a környezetvédelmi operatív program pályázatával próbálnak majd pénzt szerezni, siker esetén ugyanis a költségekre 95 százalékos támogatást kapnának, s a fennmaradó 5 százalékot kellene előteremteni a két önkormányzatnak és a lakosságnak. Mint arról már beszámoltunk, a beruházás várhatóan 4,5-5 milliárdba kerülne.

Zsótér István cáfolta azt a híresztelést, hogy Mindszent kihátrálna a közös csatornázásból. Nagy szükség van a hálózat kiépítésére, hiszen most például a belvíz okoz súlyos problémákat Mindszenten – mondta. Egyébként pedig úgy gondolja: bár nem biztos, hogy minden kérdésben közös állásponton van a két település, ám ezért egyeztetnek folyamatosan.

Hamarosan elkészül a két települést összekötő szakasz terve – tudtuk meg Szenczi Sándornétól, Szegvár polgármesterétől. A nagyközség célja is az, hogy minél előbb csatornázott legyen a település. Szinte naponta jönnek a helybeliek a polgármesteri hivatalba szennyvízzel kapcsolatos problémák miatt. Sokba kerül az emésztők kiszippantása is. Ha pedig a Mindszenttel közös út a sikeres, akkor azt járják. Viszont ez nem jelenti azt, hogy külön-külön ne gondolkodhatna a két település. Találhatnak ugyanis olyan forrást, mely egyiküknek megfelel, a másiknak pedig nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havránek kontra Lázár

Havránek Ferenc szerint a választási törvényben megszabott összeg többszörösét költötte eddig Lázár… Tovább olvasom