Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Mindszent új tisztítót akar

Vadonatúj szennyvíztisztítóra lenne szüksége Mindszentnek, ugyanis a régi annyira elavult, hogy azt sem bővíteni, sem újjáépíteni nem lehet. A képviselő-testület mai ülésén tájékozódik a lehetőségekről. A város valószínűleg önállóan vág neki az építésnek, most keresik a legoptimálisabb hitelt erre a célra.
A mindszenti szennyvíztisztító gyakorlatilag egy ülepítő medencéből és egy szivattyúból áll. A kisvárosból ide érkező szennyvíz itt ülepedik, majd a felszínen összegyűlt matériát elszállítják innen, a víz pedig bekerül a Tiszába. A napi száz köbméter kapacitású, úgynevezett oxidációs árkos mű azonban elavult, szerkezeti elemei és gépészeti része annyira régi, hogy azokra nem lehet új technológiát telepíteni.

A helyi képviselő-testület már határozott arról, hogy új korszerű tisztítóművet épít, amely alkalmas lesz a csatornahálózat bővítése miatt megnövekedő szennyvízmennyiség befogadására, kezelésére és tisztítására is. A testület mai ülésén hallgat meg tájékoztatót ezzel kapcsolatban. Az új, napi 2000 köbméter tisztítására alkalmas mű körülbelül félmilliárd forintba kerülne, s alkalmas lenne a kistelepülésekre jellemző, változó mennyiségű szennyvíz kezelésére. E teljesítmény elegendő a helyi a becslések szerint napi 1400, illetve a Szegváron keletkező napi 600 köbméternyi szennyvíz kezelésére.

Hevesi Tamás, Mindszent jegyzője lapunknak elmondta, a testület most csak meghallgatja az erről szóló tájékoztatót. A képviselők jelenleg úgy látják, hogy a tisztítóművet a városnak önerőből kellene megépítenie, nem Szegvárral közösen. A jegyző hozzátette: bizonytalan, hogy a szomszédos település mikorra kapja meg azt az ötmilliárd forintot, melyet egy budapesti közvetítő cég „humanitárius támogatásként" a csatornázásra ígért. Mindszent most keresi a legkedvezőbb banki hitelt: európai uniós támogatásra nem pályázhatnak, ugyanis a kiírásokban „elvárt" 15 ezer főnél kevesebb, csupán 12 ezer körüli a város lélekszáma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatott munkahely a vásárhelyi szexboltban

Az Erotic Center is megkapja – több helyi cég mellett – a vásárhelyi önkormányzat által… Tovább olvasom