Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Mindszent versenyt fut az idővel

Mindszent - Szegvár és Mindszent együtt akar pályázni a szennyvíztisztító és a szennyvízcsatorna-hálózat megépítésére. Szegvár már minden pályázati feltétellel rendelkezik, Mindszenten viszont még megalakításra vár a víziközmű-társulat. A pályázatot szeptemberben kell beadni.
A tervek elkészültek, Szegváron, közel öt esztendeje már a víziközmű-társulat is működik, Mindszenten ezt a közeljövőben kell létrehozni. A szervezőbizottság megalakult, tagja: Antal István és Szabó József, elnök: Hevesi István. Gőzerővel, rohammunkában népszerűsítik a városiak körében a szennyvíztisztítóval és a csatornahálózattal kapcsolatos projektet. Szórólapokon, lakossági fórumokon – múlt héten pénteken tartották az elsőt – tájékoztatják a helybelieket az elképzelésekről.

Igyekezniük kell, mert az ezzel kapcsolatos pályázatot szeptember elején írják ki. Addig muszáj tető alá hozni a víziközmű-társulatot, és ennek az ügynek a lakosság, pontosabban a 3305 háztartás kétharmadát, 67,5 százalékát kell megnyerniük, a pályázat benyújtásához pedig 80 százalék támogatása szükséges. A tét nagy: a vissza nem térítendő támogatás 5,4 milliárd forint is lehet, a beruházás összege hatmilliárd. A legjobb esetben Mindszentnek – és Szegvárnak is – a teljes költségnek csupán 10 százalékát kell előteremteni, önerőből fedezni – tudtuk meg Hevesi Tamás mindszenti jegyzőtől. A csatornahálózat teljes hossza 35 kilométer lesz, ebből a házi bekötések 22 kilométert tesznek ki, 8 nyomásfokozó állomás és 481 házi átemelő épülne.

Lakossági fórumok

A szennyvíztisztító és a csatornahálózat megvalósításával kapcsolatban a közeljövőben minden hétköznap tartanak utcai lakossági fórumot Mindszenten. Ma 18.30-tól a Vadnai és a Kossuth utca sarkán, augusztus 9-én, csütörtökön 18.30-tól a tűzoltószertár előtt, augusztus 10-én 18 órától a vasúton túli városrészben, a Dózsa-telepen élőknek a telepi általános iskolánál, augusztus 13-án 18.30-tól a Horváth Gyula és a Bethlen Gábor utca sarkán, augusztus 14-én 18.30-tól a Szent István és a Budai Nagy Antal utca sarkán, augusztus 15-én 18.30-tól az Ady Endre és a Búzavirág utca sarkán, augusztus 16-án, csütörtökön 18.30-tól a betonbolt előtt, augusztus 17-én, 18.30-tól az Iskola és a Dózsa György utca sarkán, az élelmiszerbolt előtt.

De milyen terheket ró ez az egyes háztartásokra? Három lehetőség közül választhatnak a mindszentiek, s az ingatlanokra egyik konstrukció keretében sem kerül jelzálog. Az egyik lehetőség a 160 ezer forintos, egyösszegű befizetés lakástakarék-szerződéssel, a másik a 200 ezer forintos egyösszegű befizetés lakástakarék-szerződés nélkül, és a havi 2083 forintos törlesztőrészlet, 96 hónapon, azaz nyolc éven keresztül, lakástakarék-szerződéssel. Az első két összeg elsőre ijesztő nagyságú, de a hosszú távú előnyök a beruházás mellett szólnak.

A kivitelezés munkahelyeket teremt – ez hosszabb távon is igaz, vállalkozások települhetnek a városba –, növekszik az ingatlanok értéke, megoldódik a belvízelvezetés, tisztul a talajvíz, újraaszfaltozzák az érintett utakat, útszakaszokat. Azt is érdemes megemlíteni, hogy 2015-ig, a törvény értelmében minden településen ki kell építeni a csatornahálózatot, önerőből vagy állami segítséggel, hozzájárulással. Lehet választani. A szerződéskötések, a tervek szerint ezen a héten megkezdődnek. A szennyvíztisztító és a csatornahálózat – a pályázat kedvező elbírálása esetén – 2010 nyarára készülhet el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haranghy Gézának felesége a legfőbb kritikusa

Haranghy Géza öntőmunkás szabadidejében verseket ír. Az 59 éves vásárhelyi férfi már több pályázaton… Tovább olvasom