Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Mindszenten 2 gyerek maradna bölcsis

Mindszent - A 9 kisgyermek közül 7 már óvodába is mehetne, 2 kicsi maradna a bölcsődében, akit hárman látnának el – ezért szünteti meg a mindszenti önkormányzat az óvodában működő bölcsis csoportot.
Lekerül a „Pöttöm csoport" felirat a mindszenti Károly Óvoda egyik csoportszobájának ajtajáról – képviselő-testületi döntés szerint május 31-én megszűnik az intézményhez tartozó bölcsődei gondozás.

Jelenleg 9 kisgyermek jár a bölcsibe. 7 betöltötte a 2 és fél évet, ők akár ovisok is lehetnének. Életkor szerint 2 kicsivel működne a bölcsi, akiket hárman látnának el – tudtuk meg a döntés hátterét Zsótér Károlytól, a kisváros polgármesterétől. Kérhettek volna az étkezési térítési díj mellett gondozási díjat is, ez azonban a gyermeklétszám miatt nem lett volna megoldás. Évi 1,5 millió forintot spórolnak a dolgozók bérköltségével, közülük 2 nyugdíjba megy, 1 végkielégítéssel távozik.

Végleg becsukják a Pöttöm csoport ajtaját. Fotó: DM/DV
Végleg becsukják a Pöttöm csoport ajtaját. Fotó: DM/DV


Az érintett szülőket tájékoztatták a bölcsődei csoport megszüntetéséről. Családi napközibe vihetik, vagy otthon maradhatnak a gyerkőcökkel. Tudomásunk szerint még nem döntötték el, melyiket választják. Az idén egyébként már be sem lehetett íratni gyereket, így nem lehet tudni, hányan vették volna igénybe a bölcsit. A kisvárosban 3 családi napközi is működik, egyben csak óvodáskorúakkal foglalkoznak, a bölcsiseknek marad 2. Információink szerint 10 ezertől 25–30 ezer forintig fizethet havonta a szülő az ellátásért. A bölcsődei étkezési térítési díj naponta 606 forint, 20 nappal számolva 12 ezer 120 forint. A csoportba járó gyerekeknek mintegy fele (szociális alapon) egy fillért sem fizet.

A bölcsőde 1997-ig, 3 csoporttal önálló intézményként, a jelenlegi vendégház helyén működött. A csökkenő gyereklétszám miatt végül az óvodában alakítottak ki szobát a kicsiknek. Az elmúlt években is egyre kevesebb gyereket írattak be a 12 férőhelyre – hallottuk Korom Évától, a kisváros óvodájának, bölcsődéjének vezetőjétől. Probléma az is, hogy a normatív támogatás nem a beíratott gyermekek száma után jár, hanem a napi kihasználtság után. A kicsik pedig elég gyakran betegeskednek. A bölcsis csoportszobát óvodások veszik majd birtokba – hallottuk az intézményvezetőtől.

Olvasóink írták

 • 8. Holló 2012. április 22. 12:58
  „Na remélem ezt nem moderálják!!!

  Nos Bölcsi támogatás!!! Véleményem szerint ha átnéznék az ablakon kidobott pénzek listáját lehet a bölcsi meg is volna oldva! Miről is beszélek nos polgink havi 20,000 Ft-ért népszerűsíti városunkat a rádi7-ben szerintem erre nem igen kéne pénz ha a kulturális élet és azok hozadékos programjai nem laposak elképzelés nélküliek volnának! De nézhetnénk tovább is a dolgokat! 4 milliót kapott a város a gimnázium bezárásáért!!! Kérdezem én a rendőrség és a volt K&H bank átalakítása mennyibe is fájt nekünk! Valamint még azon intézkedésekről mikről nem is tudunk!
  A csatornáról meg ismét a nagy hallgatás várjuk az aláírást na de azt mióta is?! Mint ahogy várjuk a kárpótlást a Tiszai strandból és a német szemétből amit mondjuk ingyen vittek el hála alpolgink gyors és hathatós intézkedésének köszönhetően, de ott se derült ki mi mit is adunk érte? nem tán 10-20 éves szemét szállítási szerződést?! De nem is folytatnám a sort mert igen sok dologról nem vagy csak késve tudunk meg mi lakosok dolgokat és akkor se a az igazságot!”
 • 7. jacki 2012. április 22. 06:57
  „Akik megszavazták e döntést,azok fejét a bölcsisek használt pelusába kell tekerni hátha a dunszt kötés következményeként egy kis ész is szivárogna bele!”
 • 6. todor47 2012. április 21. 13:06
  „Mindszenten a testület, a 2és féléves gyermekeket, már óvoda éretté nyilvánítja.
  Mehetnek oviba, családi napközibe 15-20 ezer forintért, anyukák otthon maradhatnak. Olyan családokról van szó, akik most sem tudnak /szociális ok miatt/ fizetni. Mint írják az idén nem volt beiratkozás, így nem is tudják hány bölcsődés lett volna. Ez igen! ,, Senkit nem hagyunk az út szélén! Magyarország megújul!" Igaz???
  Más.:Mindszent lakosai biztosan nagy érdeklődéssel várták,-várják, a beszámolót a 18.-án, a hónapok óta" tollat tartó kezek", vajon alá írták-e a szennyvíz pályázatot? Polgármester Úr! Három napja várjuk, a mindszenti honlapon,a Promenád oldalakon, a délvilágban beszámolóját.A lehetőségei adottak Éljen vele! Csak nem estek ki a tollak a kezekből? Hiánypótlást kell alkalmazni? Várjuk beszámolóját!”
 • 5. Falcao 2012. április 21. 10:02
  „Jó lenne a városházából is szelektálni már az oda nem illő egyéneket. Igaz akkor nem sokan maradnának.”
 • 4. mivan? 2012. április 20. 14:36
  „Fordítva ülnek Ezek a lovon!! A gyerekeink a jövő zálogai, erre nem szabadna sajnálni a pénzt. Ezen spórolni? Röhej ez az egész banda.”
 • 3. muci 2012. április 20. 12:52
  „2 és fél évesen mehetne óvodába. ahova csak szobatiszta gyerekek mehetnek....Ennyi idősen még elég sok kicsi kap pelust még nap közben. ja, és otthon maradhatnak a gyerekekkel? azért ment bölcsibe csóró kisgyerek, mert anyának muszáj dolgozni! huszon valahány ezer forintból nem nagyon lehet a családi kasszát megtámogatni....”
 • 2. klj-54 2012. április 20. 08:59
  „Hajrá!
  És csodálkozunk, hogy nem szaporodik hanem fogy a magyar.”
 • 1. Qllancs 2012. április 20. 08:47
  „Így kell támogatni, minél több gyerek szülessen !Megadni minden kedvezményt !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebben tanulnak bolti eladónak

A diákok elhivatottságát, illetve a példamutatást tartják fontosnak azok a vásárhelyi vállalkozók, akik gyakorlati helyként is működnek. Tovább olvasom