Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Mindszenten minden maradt a régiben

Mindszent - Kedd délután két óráig adott ultimátumot a mindszenti önkormányzat a tiszai strand helyreállítási munkálatainak folytatására, befejezésére az Eurotitán II. Kft.-nek.
A cég elutasította az önkormányzat diktátumát, nem vonult fel a helyszínen a megadott határidőig. Az ügy a bíróságon folytatódik. Addig is a helyhatóság keres egy másik vállalkozót, aki legkésőbb két héten belül munkához lát, s még a nyáron nyithat a megszépült strand.

A mindszenti képviselő-testület egyetlen ügyet sem tárgyalt olyan részletesen és egymás után több alkalommal, mint a tiszai strand felújítását. Az önkormányzat még tavaly márciusban megállapodást kötött a vásárhelyi Eurotitán II. Kft.-vel a kivitelezés lebonyolításáról. A szerződést azonban több alkalommal is módosítani kívánták a felek, illetve olyan feltételeket szabtak volna, mely a másiknak nem tetszett, így a május elsejei strandnyitóra nem készült el a munka. A Tisza-parton jelenleg is óriási lyukak tátongnak, a fákat meg kellett támasztani, mert kihordták alóluk a homokot, a padokat, a gyermekjátékokat pedig szétszedték.

A régóta húzódó ügy végére az önkormányzat úgy próbált meg pontot tenni, hogy ultimátumot adott az Eurotitánnak: azt írták, amennyiben kedd délután 2 óráig nem kezdi el a helyreállítási munkálatokat a tiszai strandon, jogi útra terelik az ügyet. A parton egyetlenegy munkagép, munkás sem jelent meg a megadott határidőig, minden maradt a régiben.

Egyelőre nem folytatják a megbontott Tisza-part helyreállítási munkálatait. Fotó: Tésik Attila
Egyelőre nem folytatják a megbontott Tisza-part helyreállítási munkálatait. Fotó: Tésik Attila

– Egy alig olvasható anyagot kaptam hétfőn a képviselő-testülettől, mely szerint szerződésmódosítást akarnak. Szerintem ez nem új megállapodás, hanem diktátum, amit nem írok alá. Tudom, hogy bűnbakot keresnek a munka elmaradása miatt, s az én lennék – mondta megkeresésünkre Solti Viktor. Az Eurotitán II. Kft. tulajdonosa, cégvezetője úgy határozott, hogy az ultimátum ellenére sem fognak hozzá a helyreállításhoz. Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy az önkormányzat jogi útra tereli az ügyet, azt válaszolta: ők választották ezt a megoldást, de olyan vállalhatatlan feltételeket szabtak, melyekkel nem lehet mit kezdeni.

– Semmi újat nem tartalmazott az elküldött anyag, csak a szakhatósági dokumentációt. Ezt kellett volna a cégvezetőnek aláírnia, hogy folytatódhasson a munka – nyilatkozta Hevesi István mindszenti önkormányzati képviselő, a testület szóvivője.

Hevesi szerint most nem az a lényeg, hogy jogi úton keressék az igazukat, amit megtesznek ugyan, hanem az, hogy a fürdőzők minél hamarabb birtokba vehessék az új és megszépült tiszai strandot. Ennek érdekében még a napokban keresnek egy helyi vállalkozót, aki rendelkezik megfelelő gépekkel, s legkésőbb két héten belül el is kezdi a helyreállítási munkálatokat. Augusztus 31-éig szól a Tisza-parti munkák befejezésének szakhatósági engedélye, de ennél jóval korábban szeretnék kinyitni a felújított plázst.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. a volt galiba 2008. június 07. 20:08
  „Nincs szándékomban politizálni,de a kormányt szidják,mondjon le ,idő előtti választást sürgetve.
  Mikor ők teszik,mélyen lapítanak.Mondjanak le,minimum !Előbb fizessenek !!!”
 • 55. pederzoli 2008. június 07. 18:31
  „Valamiért nem akaródzik semmilyen szinten átvenni a székelyektől átvenni azt a szemléletet,miszerint az ottani elöljárók,a Lófő-k anyagi felelősséggel is tartoznak a választóik felé. A közélet megtisztulásához ennyit,nem többet kéne megtenni. Ott sok száz éve működő dolog.”
 • 54. a volt galiba 2008. június 07. 13:49
  „Szerinted,ha nem bűncselekmény,akkor mi? Jó cselekedet az adózók forintját szórni ? Hány milliót dobtak ki potyán az ablakon?
  Akkor miről is fórumozunk ??????
  pederzoli,tisztában vagyok vele kiknek a forintjai úsznak.Sajnos akiknek kellene,nem nyilatkoznak Aki elcseszte, miért nem az fizet ?”
 • 53. aplusz 2008. június 07. 09:10
  „galiba ha tudomasod van buncselekmenyrol kutya kotelesseged neked feljelentest tenned”
 • 52. pederzoli 2008. június 07. 08:45
  „Jaj már naiv Galiba! Kinek az adójából megy? Biztos egy Kinder tojásban találták a rávalót. Sajnos itt már szerecsenmosdatás folyik. Ha majd újra megnyílik a strand,gondolom lesz majd hű de nagy ünnepség,valakik talán még Mindszent Városért kitüntetésre is jelölve lesznek,majd figyeljétek csak meg. Sőt a következő helyhat.választás előtt ez lesz az a nagy eredmény,amit minden érintett büszkén reklámoz. Aztán otthon a fürdőszobában meg csuláznak egy bazi nagyot,és aláállnak...”
 • 51. a volt galiba 2008. június 06. 21:38
  „Kérem Antal Úr !
  A nevünkben beszéljen Szabó,Hevesi T. Urakkal,hogy a lakosság fele nyilatkozzanak !
  Különben kérdezem: A felelőtlen, a köznek ilyen hanyagságból elkövetett,különösen nagy kár okozásért, kit terhel a felelősség,ill ki tartozik kártérítéssel ???? Ugye nem a lakosság adójából megy ?????
  Itt csak futnak a kommentek,de érdemi választ,nem kapunk!
  Az előző fófumokon igazán nagy csatát vívtam a Solti Úrral,de legalább érvelt velünk!Azonban ez abszurd,hogy városunk felelős vezetői,akik ebben a legtöbbet vétették ellenünk,szórják a pénzünket,hallgatnak!
  Fel kellene őket a jelenteni,különösen nagy kárt okozó hanyagságért,mulasztásért !!! KÉREM, VÁLASZOLJANAK !!!”
 • 50. a volt galiba 2008. június 06. 21:00
  „Antal István Úr !
  Kedves hogy megszólalt,de szeretnénk Szabó, és Hevesi Úr véleményét is hallani !Hiszen ők a legnagyobb felelősök ebben az ügyben !
  Ön teszi fel a kérdést,miért kellett hozzányúlni nov.-ben a stradhoz.
  Kéem ezt a kérdést a fent megszólított Uraknak tegye fel,és saját magának !Azt mondja még: balszerencsés volt leállíttatni !
  Kérdezem:Ön tudja-e mi lett volna a stranddal ha tovább folyik a bányászat ?
  Ön hányszor volt lent ellenőrizni, vagy ki volt ezzel megbízva ???
  Miért nem tavaly jan.ban szerezték be ezeket az engedélyeket?
  Miért most erölteti a netre feltenni ezen szerződéseket,miért
  nem tavalyi kezdéskor indítványozta ?
  A testület nem ezt a partot akarta mondja Ön,hát akkor ki is
  akarta ? Feleljen miért nem ellenőrizte a testület ? Nem volt
  hozzá joga v. meg volt tíltva ?”
 • 49. s.k. 2008. június 06. 19:18
  „"Ez amire büszkék lehetünk"!?
  Kérdés:A Ptk. szerint az elhagyott folyó meder kinek a tulajdona? Mikortól rendelkezhet felette az önkormányzat?”
 • 48. Oláh Árpád 2008. június 06. 19:02
  „Tisztel Antal István.

  Örömmel látom ismét sorainkban, de tényleg végre megtörik a csend:)
  A 46. hozzá szóló igen csak jó kérdéseket tett fel. Remélem válaszoltok, rá bár akad képviselő aki megkeres és szóba elegyedik velem és reagál kérdéseimre, kérdéseinkre.
  Nos a legfontosabb kérdésem nem kellene-e egy nagy nyilvános fórum?!
  De bizony kéne és remélem megtartjátok( ebben nagyon bízom)”
 • 47. pederzoli 2008. június 06. 18:29
  „Ejhaj...tavaly még csak egy síma tereprendezésnek számított ugyanez. Akkor még nem kellett hozzá szerződés. Meg nem volt olyan hűdejó biznisz,aztán kiderült,mégis az. Hogy mit akart a testület,milyen partot,azt valakinek mégis tudnia kéne,elvégre konszenzusos volt,hogy valamilyen irányba fejleszteni kell. Egyébként Dózer,a horror árú geodéziai mérések miatt én nem aggódnék,mert ezt az egyet lett volna kivel lezsírozni,amikor tavaly megegyeztetek az Alpolgármesterrel
  Végezetül: azt is tudja mindenki,hogy partot képezni a talaj fölfelé mozgatásával lehet. vagy lehet,hogy tévedek. De nem csak én.”
 • 46. nemértem 2008. június 06. 17:41
  „Örülök, hogy Antal úr elmondta a véleményét!
  4 kérdésem lenne Antal úrhoz:
  1; ha Ön szerint se kellett volna novemberben homokbányává változtatni a strandot és Ön szerint se lehet már helyreállítani a strandot akkor miért kellett hónapoknak letelni ahhoz hogy megismerjük a véleményét?
  2; A szerződés UTÓLAGOS!!! jóváhagyását Ön is megszavazta?
  3; Hol késik a felelősök (nem csak Solti a felelős a helyzetért) név szerinti megnevezése és felelősségrevonása?
  4; Ön szerint mint államigazgatásban dolgozó vezető szerint, a jegyző úr eljárása, hogy kifejezett felszólítás ellenére még 6 napig nem állíttatta le a munkákat - nem érdemelne legalább "némi" megrovást?
  Köszönöm a válaszait előre is!”
 • 45. liza 2008. június 06. 16:30
  „Tisztelt Aistván képviselő úr !
  Hosszú szünet után végre újra köztünk van !
  Ugye,az a sok kérdőjeles első kérdése pusztán költői ?????
  Hallotta Ön azt az örömteli hírt,hogy épül a barattyosi kerékpár út?
  Vagy,hogy Vásárhelyen sportcsarnok épül ?
  Ezek a kérdések is csak költői kérdések voltak.”
 • 44. x.y. 2008. június 06. 16:02
  „Dózer34!
  Az baromi jó sztori lenne,ha Ön perelne be valakit a stradon végzett károkozásért!!!! Értem én,hogy az önnek okozott kárra gondol,de a büszkeségből egy kicsit engednie kellene,bármilyen drága dolog is.Nem vagyok rövidlátó,a biztosíték is rendben.Ingyenmunka nincs,csak ingyen homok? Vajon Ön milyen mértékű károkozást végzett? Annyira biztos benne,hogy a jog ön mellett van? A hitelrontást önmagának köszönje.”
 • 43. Dózer34 2008. június 06. 15:27
  „Minden hülye tudja, hogy egy engedélyes terv építészeti kivitelezéséhez SZERZŐDÉS kell. Velem olyan szerződést akartak aláíratni, amit még olvasásra sem küldtek meg. Ha képesek félretenni a demagóg moralizálást, talán belegondolhatnának az én helyzetembe is: Miért kellene pl. napi 100.000 Ft kötbért, garanciákat, százezres költséggel járó geodéziai beméréseket, építésvezetést, pluszmunkákat bevállalnom? Azt általában pénzért, vállalkozói díjért szokták vállalni. Még Mindszent sem képzelheti, hogy ingyenmunkára kényszerít, mikor jelentős vagyoni kárt okozott a cégemnek. Hogy őszinte legyek, örüljön hogy idáig nem pereltem be rágalmazásét, hitelrontásért, károkozásért. Biztos vagyok benne, hogy egy pár rövidlátónál ez most kiveri a biztosítékot, de hát a jog - úgy sejtem - baromira mellettem szól...
  Az út kezelését egyébként továbbra is vállalom, de az első körben a strand kivitelezése volt a legfontosabb. Nos, ebben nem sikerült konszenzusra jutnunk. A büszkeség drága dolog, de úgy látszik, a testületnek a (köz)pénz nem számít.”
 • 42. aistvan 2008. június 06. 15:13
  „Kedves Hozzászólók!

  A véleményemet tegnap elmondtam a vállalkozónak személyesen.
  A veményem: A tavaly nyári strand az tökéletes volt. Az, hogy novemberben miért kellett hozzányúlni számomra is ???????????
  A vállalkozó szerint a novemberben leállított munka balszerencsés volt, mert már régen befejezte volna a munkát. Tény az, hogy le kellett állnia. A strand holdbéli táj lett. A deponált homok a lovaspályáról is eltűnt, nem csak a strandról. A szakértők szerint 8000 m3 homok tűnt el. A vállalkozó azt állítja, hogy nki kára keletkezett! ???????????????????????????????????????? Nem értem.

  A kialakult helyzet után azt ígérte a vállakozó, hogy helyre állítja a strandot. Miután nagy nehézségek után beszereztük a papírokat egy szerződést ajánlottunk neki, ami az önkormányzat számára garanciákat tartalmazott, hogy bitosan elkészüljön a strand. Ezt a vállalkozó diktátumnak érezte, és adott egy általa megfogalmazott szerződés tervezetet, amelyre azt mondta, hogy ha egy betűt is változtatunk rajta akkor leszarja a strandot. Ez a szerződés nagyon rága lett volna az önkormányzatnak - véleményünk szerint és nem voltak meg a szükséges garanciák. Én kezdeményezném, ha a válalkozó hozzájárul tegyük fel az internetre a két szerződés tervezetet és mindenki döntse el, hogy ki volt a korrekt. Én továbbra is azt állítom, hogy a testület nem ezt a partot akarta. De a kialakult helyzetet orvosolni fogjuk
  és hétfőn az új mindszenti vállalkozó újjá építi a strandot. Helyre állítani sajnos ezt már nem lehet. Remélem a vállalkozó belemegy a nyilvános közzétételhez.”
 • 41. Oláh Árpád 2008. június 06. 14:56
  „Polgárok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Nos nem dicsérni jöttem Cézárt!!!!!!!!!!
  E kezdésből sokminden leszűrhető de a lényeg nem. Beszélgettem egyik képviselőnkkel, aki volt szíves és vette a fáradságot ahoz, hogy némi komunikácíót gyakoroljon. Tisztelt Solti úr nem igazán fogja munkákat elvégezni és nem is akarja hajlandóságot sem mutat rá ez szemmel látható, de arról nem igazán beszél, hogy hova is tette a DEPOZOTT homokot amire szintén vállalkozott, nos eme kérdés nem kis probléma szerintem. A testület viselkedése az ügyben igencsak vitatható és azt remélem, hogy a közeljövőben megoldásra talál. Nos engedjék meg, hogy a teljesség igénye nélkül bemásoljak egy levél részletet melyett az említett képvioselővel váltottam.

  Az a helyzet, hogy a jövő hét hétfői napján kezd a parton a kivitelező. A kezelői hozzájárulás a múlt héten érkezett meg, ezért nem tudtunk kezdeni, illetőleg azért, mert Solti Viktor korábbi ígéretével ellentétben nem akarja megcsinálni a partot, legalábbis nem úgy, ahogy azt a tervek előírják. A jelenlegi kivitelező két hetet kért a munkára, így kb június 20-án fog nyitni a strand.
  A tervek úgy néznek ki, hogy 1-4 illetve 1-5-ös rézsű kerül kialakításra, mellyel a jelenlegi partél 5 méterrel feljebb kerül. Sajnos az alsó sor fákat ki kell venni, bár ez már tavaly tavasszal tudható volt, ugyanis ezt a rézsűt már tavaly kérte az ativizig. A kivett fák helyén a teljes hosszban 210 m-en 33 db fűz 12cm-es törzskerülettel mintegy hatméterenként kerül kihelyezésre. A homok része úgy néz ki, hogy mintegy 800 m3 anyag mozgatása szükséges hozzá, mely főlek középről, illetőleg a part cumi bácsitól még feljebb levő részéről kerül átmozgatásra a gödörhöz, illetve lentről felfelé kerül mozgatva az anyag. Ezzel egy teljesen egységes partél kerül kialakításra teljes hosszban. A felmerülő költségeket muszáj lesz behajtani a vállalkozón tekintettel arra, hogy nem a műszaki tartalomnak megfelelően végezte a munkát.
  A lenti vállalkozók kártalanítására remélem nem lesz szükség, mivel a hivatalos nyitás mintegy 5 nappal fog csúszni az eredetileg tervezett június 15-től.

  Nos mint mondottam nem dicsérni jöttem Cézárt.
  Remélem a Strand kérdés ezen határidőre megoldódik. Kis adalék amit nem tudni kiknek köszönhetünk a munkálatok kb 300,000.0 Ft- ba kerülnek ezek csak a rendbe tételi munkák és akkor még a járulékos költségekről nem is beszéltünk, csak sacolni tudok, de azt inkább nem teszem. Talán egyszer fény derűl a csatornázási ügyletekre is.”
 • 40. ziza1 2008. június 06. 09:25
  „Ha valaki egyetért Dózer34. egy nyilatkozatával, az Én vagyokTeljesen igaza van, idézem: "Újabb milliók mnnek majd ki értelmetlenül, hülye vezetők miatt".
  De fel a fejjel van pénz, illetve lesz. Pederzoli 28. hozzászólásában említi, amire én is gondolok. Azért ez a nagy rendcsinálás az engedélynélküli építtetés terén, hogy sok-sok százezreket beszedjenek, amiből finanszírozni tudják a ballépéseiket. Elő kell venni a 132-73/20008. sz. jegyzői lakossági tájékoztatót, melyből kiderül, hogy egy 12 m2-es rész beépítésén hogyan kaszál az önkori 840.000 Ft-ot. Vagy szétveri a teraszát amit beépített.
  Romboljunk ismét?!!!Csak mostmár a saját jól megadózott forintjainkat verjük szét? Hát elgondolkodtató javaslat!
  Fekete Zoli 32. hozzászólását tudnám javasolni a képviselőknek, de persze ehhez kellene gerinc is, ami a felelősöknek nagyon fáj, amikor a lakossággal kellene szembe nézni.
  Arra kellene véleményem szerint összpontosítani, hogy lehetne minél hamarabb rendbetenni a partot, az utat (Dózer34-nek is), utána jöhetne a felelősségrevonás. Vagy majd azt is elfüleljük és szép végkielégígtés mellett majd lemondanak a képviselők? Vagy mire várnak még?
  Kérdés-kérdés! Majd csak válaszol rá valaki, aki illetékes.”
 • 39. a volt galiba 2008. június 05. 19:08
  „Kellett nekünk plázs,meg Dózer 34 púpnak a hátunkra !
  Gyönyörű,és szép volt,jó volt a strandunk eddig is.Most mivel lesz jobb és szebb ?Sok milliót másra is fordíthatták volna.Remélem a bűnösök zsebből fizetik !Most találtak helyi vállalkozót ?Érdekes!
  Kellett a homok Vásárhelyre,összeköttetések révén.
  Ezt is a mindszenti adófizetők pénzéből !”
 • 38. pederzoli 2008. június 05. 16:32
  „A 34-eshez: Csakugy - Wiki(pedia) a barátnőd,és Google a barátod. Elég csak beírni így,hogy Dózer34,és lőn csoda...az origo-t is beperli szerintem.”
 • 37. Dóze34 2008. június 05. 15:26
  „HMVHELY-alsó, akarom mondani: Mindszent sem engedheti meg magának azt, hogy egy független vállalkozót kénye-kedve szerint utasítgasson, új szerződés megkötésére kényszerítsen.Velem megpróbálta, és nem járt sikerrel. Inkább kiadnak több milliót egy új vállalkozónak, minthogy a kompromisszumokat kössenek.... A magam részéről eljutottam arra a pontra, hogy vastagon lesz@rom az egész történetet. Valószínűleg be fog perelni az önkormányzat, tudván tudva azt, hogy ilyen szerződéssel esélye sincs a jogi győzelemre. Teszi ezt majd azért, hogy a politikai presztízsét (ha van még olyan) megmentse. Újabb milliók mennek majd ki, értelmetlenül, hülye vezetők miatt, a politikájukra. Hajrá Mindszent!!!”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségnap a vásárhelyi fiataloknak

Hódmezővásárhely - Közel 500 hódmezővásárhelyi 8. osztályos diák vett részt tegnap az Egészséges… Tovább olvasom